forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 29, 2026 11:11 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 556 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 38  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 10:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Un alt motiv pentru care, chiar daca radarul arata uneori posibilitatea unor precipitatii abundente ele sunt mult mai slabe decat vara e si temperatura.
Culoarea roz poate sa apara daca norul e foarte bine dezvoltat pe verticala, dar iarna acesta contine mult mai putina apa.
Se stie, de exemplu, ca un metru cub de aer cu umiditate 100% contine aproximativ 26 grame de apa daca are 25 de grade si doar 1-2 grame daca aerul are 0 grade.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 11:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

foarte buna observatia cataline...

andrei 57...eu am vrut sa zic ca de exemplu daca pe radar avem un nucleu cu un potential de precipitare de 40l/mp/pe 1ora si care se deplaseaza foarte rapid e posibil ca o statie meteo de la sol sa masoare doar 10 l/mp pt ca ploaia a durat doar un sfert de ora...daca statea ploaia o ora acolo poate se atingeau acei 40 l/mp...
asta am vrut sa zic...ca trebuie tinut seama cand urmarim imagini radar si de viteza de deplasare a formatiunilor (loop sau animatie e indicat la orice radar)...in caz contrar se ambaleaza lumea degeaba cand vede imaginile (de multe ori am vazut asta...) :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 2:00 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Noi mai mult ca sigur ca ramanem cu radarul asta impietrit, cu actualizare la 30 de minute, nu o sa pupam noi animatie sau loop de la ANM.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 2:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

de aia de cele mai multe ori imaginea statica a radarelor va creaza o impresie mult augmentata asupra realitatii din teren si va ganditi la tot felul de fenomene (sa le zic extreme) cand nu e cazul de asa ceva... :wink:
aversele de vara de cele mai multe ori sunt averse puternice si intense, nu trebuie MUSAI sa fie tornade, uragane sau alte chestii de astea exagerate prea mult uneori...
si nu va mai luati dupa cei de la TV care 90% vorbesc pe langa in goana dupa senzational ieftin :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 2:29 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vorbind de goana dupa senzational de la TV, in 2005 nu mai oboseau sa declare catastrofa, sfarsitul lumii etc. Sloganul in TV este: orice, dar absolut orice pentru RATING. Faza e ca in Slatina in 2006 nu aveam nici o statie locala de la vreo televiziune, ca daca era, cred ca 2 saptamani discutau si analizau "cataclismul" intr-una.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 3:03 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Citat:
de aia de cele mai multe ori imaginea statica a radarelor va creaza o impresie mult augmentata asupra realitatii din teren si va ganditi la tot felul de fenomene (sa le zic extreme) cand nu e cazul de asa ceva...

Nu ma gandesc neaparat la fenomene extreme, dar furtuna aia de la sarbi tot arata urat...nu trebuie sa fie cel mai evident carlig din lume ca sa zici "mda, e posibil sa fie ceva de capul ei..."

Citat:
Se stie, de exemplu, ca un metru cub de aer cu umiditate 100% contine aproximativ 26 grame de apa daca are 25 de grade si doar 1-2 grame daca aerul are 0 grade.

Eu credeam ca radarul detecteaza particulele in miscare doar de la un anumit diametru incolo, nu stiam ca are vreo legatura cu umiditatea din aer... :idea:
Cel mai bun lucru ar fi sa intrebam pe cineva din Iasi cat de tare a fost ploaia de zilele trecute...

P.S. : Sunt avid de documentare, deci fiecare parere a unor oameni avizati de pe forumul asta o bag la cap. :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 4:14 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

anul 2005 a fost totusi un an de exceptie.7 valuri de inundatii,multe statii au inregistrat record anual la cantitatea de precipitatii,iar 9 tornade consemnate reprezinta un record pt romania intrun singur an.ar fi prea mult sa cerem anmului sa puna alaturi de imaginea din 30 in 30 de min. si un loop cu cel putin ultimele 3 ore...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 4:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

tornade... 9 ?...sunt sceptic ca toate se pot incadra la asa ceva...chiar NU..
loop la 15min trebe nu doar la 30min

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 4:44 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

9 repezinta cifra oficiala a anmului.va si spun zonele si data erau puse in 2006 pe siteul anmului: pe 7 mai au fost 3 tornade:Movilita(IL),Buftea(IF),Ciobanu(CT),pe 27 mai la Nicolae Balcesu(CT),pe 28 mai la Cernavoda,27 iunie Brezoaiele(DB),3 iulie la Olimp si 11 iulie 2 tornade la Topolog(TL) si Alexandria

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 6:53 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Era pe undeva pe net, parca pe wikipedia, o formula de conversie aproximativa a reflectivitatii (dbz) in cantitatea de ploaie. Problema e ca grindina poate sa salte mult reflectivitatea, si nu se mai poate estima realist atunci. Cat despre calitatea mozaicului, ANM are clone de WSR-88, radar folosit de americani. Intra pe weather.gov si compara ce ofera americanii si ce ofera ai nostri. Radarul poate scana in multe unghiuri (poate oferi si imagini 3D cu furtuna 8) ), dar cred ca sunt anumite unghiuri standard in care scaneaza.
Nu stiu exact cum afecteaza distantza intensitatea semnalului radar (parca daca e mai cald la altitudine mare, unda poate fi refractata spre pamant si apar interferentze), dar ditamai pata roz, nu pare foarte realista. Daca la rosu e prapad, imaginati-va ce trebuie sa fi fost la sarbi atunci.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Dec 12, 2008 11:54 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

ce pun pe site ca mozaic sunt scanarile prima elevatie de la cele 7 radare. prima elevatie = 0.5 grade

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 17, 2008 12:58 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Aurora Bell are un blog cel putin interesant. Printre chestiile gasite acolo, e o imagine cu supercelula de la Facaeni, cu tot cu hook echo 8) si scanari doppler si de reflectivitate cu supercelula de la Curtici.
Edit: Aia de la Curtici nu e afisata ca e prea mare...tre sa mai umblu la poza un pic.

Fişiere ataşate:
facaeni.jpg
facaeni.jpg [ 82.23 KiB | Vizualizat de 1900 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 17, 2008 1:27 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Aurora Bell oare are dreptul sa publice pe site-uri personale imagini de la ANM?
:roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 17, 2008 1:47 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Nu stiu, dar sunt imagini de valoare acolo. Si nu e singurul loc unde apar scanari radar de la ANM. Se gasesc rapoarte pe net cu multe scanari, si doppler si radar, de pe radarele noastre deci nu cred ca e mare problema.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 17, 2008 1:58 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Citat:
Aurora Bell oare are dreptul sa publice pe site-uri personale imagini de la ANM?

Asta vroiam sa intreb si eu. :roll:
Probabil are acceptul.

Oricum un blog bun, am dat de un link in care este analizata desfasurarea evenimentelor din data de 20 mai, din care am pus si eu imagini radar.

http://convection.satreponline.org/case ... /index.php
Dati pe "Meteosat 8 - HRVIS: Rapid Scan" (a saptea imagine de jos in sus), un loop impecabil de clar.

Citat:
supercelula de la Facaeni

In imagine se vede carligul trecut de Dunare, in zona Harsovei, si totusi isi mentine caracteristicile, deci a avut o trasa lunga. Cam pe acolo se sfarseste, cand incepe sa o perturbe noua celula care se dezvolta in SE.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 556 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 38  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]