forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 7:22 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 106  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 28, 2015 12:59 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

E ciudata si tampita seceta in intervalele fara canicula si cu inundatii in alte zone.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii la Iasi
MesajScris: Dum Iun 28, 2015 8:33 am 
Cică în Vaslui s-au răsculat împotriva unuia care trăgea cu rachete în nori ca să nu aibă grindină, că vezi doamne, din cauza ăluia nu e ploaie.
La nivelul ăsta e vorba de circulaţie. E deficitar traseul ploilor în zona lor şi chiar şi a noastră, în mare parte.
Ceva mai avantajaţi sunt cei din sud-vest şi sud-est sau centru, uneori.

Sus

MesajScris: Joi Iul 09, 2015 5:43 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Două poze făcute în fugă acum vreo 45 minute. Și ANM-ul și-a făcut datoria și a dat un nowcasting cod portocaliu.

În oraș, temperatura a scăzut cu mai bine de 15°C în mai puțin de o oră în unele locuri (stația APM din Cantemir, de exemplu). Scădere însoțită de niște vijelii foarte puternice, bineînțeles. La ANM „doar” 10 grade într-o oră. :)

La Târgu Frumos supercelula s-a manifestat mult mai puternic:
https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xfp1/v/t42.1790-2/11651499_802290843211709_348722519_n.mp4?efg=eyJybHIiOjM5NywicmxhIjo1MTJ9&rl=397&vabr=221&oh=1e6089633a5fb1bf7e25ff028e136219&oe=559EB689
. Din păcate, din motive pe care încă nu le cunosc, Iașul nu are o influență bună asupra furtunilor care vin dinspre vest, în schimb intensifică mult furtunile dinspre est.

Imagine

Imagine

După aversa inițială, acum ne bucurăm de ploi ceva mai liniștite, de o răcoare foaarte plăcută și de o activitate electrică delicioasă, mai ales după atâta vreme urâtă... :)

Sus

MesajScris: Joi Iul 09, 2015 6:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Tot pe lângă traverse iți faci veacul ;)

Sus

MesajScris: Joi Iul 09, 2015 6:25 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

De data asta nu (din păcate) :) ... Ajunsesem acasă de doar câteva minute, obosit de căldură (dar despre asta puțin mai încolo), când mi-am dat seama că inițierea montană s-a făcut mai devreme și că furtuna e aproape. Până să mă îmbrac din nou, deja se întunecase. Am alergat până la primul loc cu vedere ceva mai largă (stau la 3 minute de calea ferată).

Sus

MesajScris: Joi Iul 09, 2015 7:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://www.romaniatv.net/mobi/furtuna-v ... 31712.html

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk

Sus

MesajScris: Joi Iul 09, 2015 8:14 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mda, în acest sezon convectiv, în care mai a fost total inexistentă pe aici, iar jumătate din iunie o glumă, clar e cea mai bună furtună de până acum. :) Deși parcă văd că stația, tocmai în NE, a cam fost evitată. Oricum, iulie n-a început rău, sper să continue tot mai bine.

Am trecut pe lângă chioșcul ăla azi-dimineață... :lol:
http://www.bzi.ro/alerta-furtuna-s-a-de ... oto-506141

După cum mă așteptam, în vestul extrem al orașului, la Valea Lupului, încă era prezent un shelf cloud frumos. La contactul cu orașul s-a cam destrămat structura... :(
Imagine

Sus

MesajScris: Joi Iul 09, 2015 10:15 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și acum câteva cuvinte despre căldură...

La nivelul întregii regiuni (și, în linii mari, a majorității zonelor din țară), a fost un val de căldură mai umed decât altele. Pentru mine a fost cel mai puternic disconfort din 2012 încoace (în 2013 nici nu am avut caniculă sau nopți tropicale, iar în 2014 valul de căldură din august a fost mai uscat și, în consecință, mai suportabil).

Maxima de la Iași a fost, în schimb, una relativ modestă, doar 37,1°C, în timp ce la Bârnova temperatura a urcat chiar până la 36,2°C! În mod normal, la valurile de căldură, diferența la maximă între cele două stații este de ~3°C, cel puțin 2°C. O diferență atât de redusă, de sub 1°C, reflectă anomalia precipitațiilor din iunie, solul mult mai uscat de la Bârnova permițând creșterea puternică a temperaturii, limitată la Iași de același factor. De altfel, solul foarte uscat a permis și maxima de la Botoșani... Noaptea de azi a fost cea mai dificilă. La mine în casă temperatura a urcat până la 27,8°C.

Tot în legătură cu umezeală, ieri dimineața era aer cețos peste tot în Câmpia Moldovei, iar în multe zone de pe Valea Siretului era ceață, la temperaturi de ~20°C. O ceață frumoasă însă... :) De exemplu, pe lângă Pașcani:
Imagine

Imagine

Azi, deși temperaturile au fost mai scăzute, disconfortul a fost cam la fel de pronunțat. La ora 14:30 la Bârnova punctul de rouă era de 24,4°C!

Acest val de căldură s-a încheiat însă foarte frumos pentru sudul Câmpiei Moldovei și unele areale din Podișul Central Moldovenesc, prin furtuni severe, după cum s-a văzut. Dacă stația ANM Iași a fost într-adevăr cam evitată, Bârnova a încasat 49 mm. Un respiro total bine meritat pentru stația la care mai și iunie au fost de-a dreptul catastrofale. Acum acolo e ceață... :)

Sus

MesajScris: Sâm Iul 11, 2015 10:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ceata in plin val de aer tropical ? Asa ceva nu imi amintesc sa fi vazut vreodata la mine, mi se pare SF.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iul 11, 2015 3:57 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In Dubai am vazut ceata doar iarna, dar la Amman, Iordania, care nu exagereaza cu canicula, spunea haze in noptile de acum 2 saptamani.

Sus

MesajScris: Dum Iul 12, 2015 12:45 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Pe valea Siretului se mai întâmplă, mai ales că zona dintre Pașcani și Dolhasca se pare că a mai prins ceva ploi, vegetația arătând mult mai bine decât în alte locuri. Uneori și valea Prutului are ceață aproape în fiecare dimineață cu cer senin de prin iunie-iulie, dar vara asta chiar nu e cazul...

Sus

MesajScris: Mar Aug 11, 2015 11:35 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și la Cotnari noaptea de azi e cea mai caldă din 2015, până în prezent: 25,0°C. Totodată, e a 16-a noapte tropicală din această vară acolo...

Media primei decade din august 2015 în jud. Iași:
1. Cotnari - 25,2°C
2. Iași - 24,6°C
3. Bârnova - 23,8°C

Detaliat, pentru Iași:
Temperatura medie: 24,6°C (+2,7°C)
Media minimelor: 15,9°C (-0,3°C)
Media maximelor: 32,7°C (+4,1°C)
Temperatura minimă: 11,5°C (2.08)
Temperatura maximă: 35,6°C (10.08)
Nu s-au semnalat precipitații.

Sus

MesajScris: Mar Aug 11, 2015 8:41 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cel putin cerul senin pe timpul noptii, in mare parte din decada, a facut ca media minimelor sa fie cea mai apropiata de medie, chiar usor sub.

Sus

MesajScris: Mar Aug 11, 2015 10:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Cel putin cerul senin pe timpul noptii, in mare parte din decada, a facut ca media minimelor sa fie cea mai apropiata de medie, chiar usor sub.

Cred ca mai degrabă uscăciunea masei de aer a contat la minime ;)

Sus

MesajScris: Vin Aug 14, 2015 6:43 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Azi a fost prima furtună care a atins mai serios Iașul, după mai bine de o lună. În cartierul Nicolina, în partea de sud, unde stau, am prins o aversă decentă. Prin Canta, însă, în vest, am auzit că doar s-a udat asfaltul.

Imagine

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 106  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]