Am fost in urma cu cateva zile prin judetele Olt si Dolj si in foarte multe locuri, atat pe campuri , si de asemenea si de o parte si de alta a carosabilului, cat si prin sate si comune/orase sunt foarte foarte multi copaci care au inceput sa se usuce de la radacina dar si multi care s-au uscat deja cu totul, semn ca seceta extrema si deficitul major de umezeala a patruns foarte profund in sol, pana mai jos de sistemul radicular al copacilor de zeci de ani....
Situatia asta devine critica si extrem de serioasa

. Dar e bine ca nimanui nu-i pasa...
Anul asta agricol 2025, Romania a mai dres busuiocul, cu chiu cu vai, cu ploile alea mai abundente din decembrie 2024 in special si cu ceva precipitatii prin noiembrie si septembrie 2024, dar la anul nu stiu ce om face daca nu vin in urmatoarele luni cicloni mediteraneeni pe banda rulanta.
Vara e un fel de loterie pura, unele suprafete prin ceva ploi abundente si scapa, dar in restul zonelor , de multe ori la nici 5-10 km distante se poate sa nu fie nicio torentiala sau sa ploua nesemnificativ.
Romania isi lua in anii normali pluviometric si-n anii ploiosi majoritatea precipitatiilor din cicloni mediteraneeni si chiar si din cicloni retrograzi cu mult aport de umezeala din Marea Neagra, dar cum in ultimii ani si unii si altii apar deasupra tarii noastre tot mai rar....
O sa fie calamitate absoluta, deja nici nu mai stiu al catelea an consecutiv secetos este acesta.
Daca mai pui la socoteala, pe langa viitorul an agricol 2026 care este cu multe semne de intrebare in acest moment, si debandada , circul politic , deficitul bugetar urias si coruptia generalizata si tot haosul din aparatul de stat, Romania are anul urmator criza economica ca si asigurata, daca nu chiar falimentul....