forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Apr 19, 2025 1:54 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11003 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 730, 731, 732, 733, 734  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Tg-Mures
MesajScris: Lun Mar 03, 2025 2:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Si, de nicaieri si la noi, a aparut februarie, cu o medie de -1.9 grade. Cu -1.3 grade sub medie, a fost cel mai rece februarie dupa 2012 si cea mai rece luna dupa ianuarie 2020.

Nu chiar de nicaieri, dar da: a fost o surpriza. Erau indicii ca va fi o probabilitate mare sa fie o luna rece chiar din primele 3 zile ale lunii februarie. Cu precipitatiile si cantitatile de precipitatii niciodata nu se va sti nimic pe nicaieri cu mult timp inainte.

Din cate valori orare zilnice ti-a iesit media lunara de -1,9 C la Targu Mures ? Pe meteomanz am vazut o medie grosolana (calculata doar din minime si maxime zilnice, ca asa le face meteomanzul) de doar -0,8 C pentru Targu Mures.

Pentru Zimnicea eu am calculat pentru luna februarie 2025 o medie de fix -2,0 grade C, fara nicio rotunjire. Media lunara din cele 24 de valori termice orare zilnice.
Asa cred eu ca este cel mai corect si relevant. Nu din 4 valori, nu din 6 sau 8 valori si cu siguranta nu doar din valorile termice minime si maxime, cum le afiseaza automat meteomanzul: pentru Zimnicea pe meteomanz imi arata -1,6 C media aceea grosolana, minime+maxime termice...
O minima lunara de -17,6 C la mine la statie si 13 zile cu strat de zapada.

A fost o surpriza tare placuta aceasta luna februarie, mai ales ca a venit la fix un an dupa februarie 2024-> cea mai calduroasa luna februarie din istoria masuratorilor din sudul Romaniei.

Sus

MesajScris: Mar Mar 04, 2025 1:22 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca meteomanz calculeaza media din 4 valori (00, 06, 12 si 18z), dar chiar si asa diferenta e f mare fata de ce i-a dat lui Sorin. Pacat, eu chiar folosesc meteomanzul pt medii, stiu ca nu sunt cele mai corecte, dar 1 grad diferenta este foarte mult.

Sus

MesajScris: Mar Mar 04, 2025 8:37 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Cred ca meteomanz calculeaza media din 4 valori (00, 06, 12 si 18z), dar chiar si asa diferenta e f mare fata de ce i-a dat lui Sorin. Pacat, eu chiar folosesc meteomanzul pt medii, stiu ca nu sunt cele mai corecte, dar 1 grad diferenta este foarte mult.

Eu fac in continuare media din 4 valori climatice, ca si inainte de schimbarea de la anm. Media clasica, din 4 valori, a fost de -1.9 grade.

Imi este foarte greu sa fac media zilnica din 24 de valori si apoi media lunara din cateva sute de valori. Nu pot urmari atatea cifre. Si nici raportarea la trecut nu mai are sens. In unele luni diferentele pot fi si mai mari de 1 grad intre cele 2 calcule.

Sus

MesajScris: Mie Mar 05, 2025 10:56 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai si atunci meteomanz calculeaza media dupa valorile din 24h, ca si Anm? Ca atunci iese cu 1 grad mai cald. Si daca raporteaza la intervalul din trecut, cand se calcula la 6 ore...iaca 25% din global warming scos din pix.

Sus

MesajScris: Vin Mar 07, 2025 6:39 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Amplitudine 27c si la voi azi. Ceva record, nu?

Sus

MesajScris: Vin Mar 07, 2025 11:23 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Amplitudine 27c si la voi azi. Ceva record, nu?

Avem o zi istorica azi. Datele:

Maxima 21.3 grade. A 3-a cea mai ridicata all time pentru prima decada a lunii martie.

Amplitudine: 26.6 grade. Minima -5.3, maxima 21.3. Record pentru martie, si a 2-a cea mai ridicata amplitudine inregistrata vreodata la noi. Recordul ramane de 27.1 grade pentru ziua de 26 ianuarie 1947.

Umiditate relativa la orele de observatie: 12% cea mai scazuta. Record egalat. In 1999 a mai fost asa.

De fapt, pe sate, in fantani, nu mai este apa. Venim dupa o vara extrem de secetoasa, o toamna la fel, si una dintre cele mai secetoase ierni din istorie. Traversam, cel putin aici local, nu stiu daca si in alte zone, una dintre cele mai grave secete din istoria masuratorilor. Deficitul de apa din sol e urias. Alerg pe malul Muresului si totul arata ca la final de august in Grecia. Asteptam ploile.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2025 12:33 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asa era si la mine daca nu erau ploile din decembrie.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 15, 2025 2:23 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Zi istorica azi. Cea mai timpurie zi de vara inregistrata vreodata. Recordul era 20 martie 1974. Erau 24.5 grade la 12:30, insa deja la ora 13 la aeroport erau 26. Sigur s-a trecut de 25.0. Recordul lunii nu stiu daca e in pericol, 27.1 de anul trecut. Dar se va apropia foarte mult de el.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 15, 2025 10:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

26.8 la Blaj. O temperatura de iulie.

Sus

MesajScris: Dum Mar 16, 2025 4:22 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

mircead scrie:
26.8 la Blaj. O temperatura de iulie.

26.7 ramane recordul decadei la noi, din 20 martie 1974. Aceea era pana ieri si cea mai timpurie zi de vara. De ieri, avem borna 15 martie 2025 cu 25.5 grade. Anul trecut ne-am corectat si recordul de cea mai timpurie zi tropicala. 15 aprilie 2024. Recordul era 21 aprilie 1950.

Sus

MesajScris: Dum Mar 16, 2025 11:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Zi istorica azi. Cea mai timpurie zi de vara inregistrata vreodata. Recordul era 20 martie 1974. Erau 24.5 grade la 12:30, insa deja la ora 13 la aeroport erau 26. Sigur s-a trecut de 25.0. Recordul lunii nu stiu daca e in pericol, 27.1 de anul trecut. Dar se va apropia foarte mult de el.

Si tine cont ca iesim din La Nina, trebuia sa fi fost mai rece in sud-estul Europei, insa avem numai abateri super mari pe tot continentul de est si Rusia Europeana.
Da-ti seama ce dezastru o sa urmeze dupa ce vom trece iarasi prin El Nino.... nici nu vreau sa-mi imaginez....

Doar niste cifre care nu prea isi mai au rostul... cert este doar faptul ca ne indreptam repede spre un dezastru biblic. Cele mai pesimiste scenarii cu seceta si caldura deja se adeveresc in aceste luni, toate modelele de predictie au subestimat cu mult amploarea evenimentelor.
Ce avem acum trebuia sa avem prin anul 2040... si asta conform celor mai pesimiste scenarii....

23 mm la mine in primele luni din anul acesta. Anul trecut au fost vreo 60 mm in primele 3 luni, si tot anul 2024 a fost numai seceta extrema. Acum cu 20 mm in 3 luni, situatia este de 3 ori mai grava.

Sus

MesajScris: Mie Mar 19, 2025 9:18 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Ieri, 18 martie, strat de 2cm. Avem egalitate cu 21 noiembrie, drept cel mai gros strat de zapada al sezonului rece 2024-2025. :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Mar 29, 2025 8:37 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dupa atatea recorduri de caldura, era evident ca si media lunii va fi una apropiata de recorduri. Pana acum suntem la 7,1 grade, cu aproape 3 grade peste media multianuala 1991-2020, si pe locul 8 all time. Anul trecut am fost pe 2, cu 8.4 grade. Minimele insa, au facut ca vegetatia sa evolueze mai lent fata de nebunia de anul trecut. Abia in aceste zile au inflorit corcodusii. Restul mai asteapta. Ce este insa cu adevarat benefic, sunt ploile mult asteptate. Avem peste 40mm in ultimele 2 saptamani. Mai mult decat in primele 2 luni ale anului. Si sper sa mai ploua. E mare nevoie de apa in sol.

Sus

MesajScris: Dum Mar 30, 2025 2:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Dupa atatea recorduri de caldura, era evident ca si media lunii va fi una apropiata de recorduri. Pana acum suntem la 7,1 grade, cu aproape 3 grade peste media multianuala 1991-2020, si pe locul 8 all time. Anul trecut am fost pe 2, cu 8.4 grade. Minimele insa, au facut ca vegetatia sa evolueze mai lent fata de nebunia de anul trecut.

Si suntem dupa trecerea fazei La Nina intensa; in consecinta, m-as fi asteptat sa fie mult mai rece in aceste luni, curente. Stai sa vezi ce o sa fie dupa urmatoarea faza El Nino!
Nu cred ca se va mai opri vreodata aceasta crestere termica abrupta, accelerata in mod extrem in ultimii 10-15 ani.... :( Care ar putea sa fie limita ?!? Ce ar putea sa puna STOP acestui inceput de sfarsit ??

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 30, 2025 8:56 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Incalzirea iarna e buna la ce pret avem la gaze. Februarie ne-a costat 2.700 lei, am reusit sa scot sub 3000 de lei din ianuarie 2024.

Acum un aprilie care inca ma va face sa bag electric noaptea, nu am incetat ca in martie 2024 prin 25 parca. Si de marti mi se scumpeste si electricul. Atentie la vara 2025, sa nu mai fie ca 2024 ca devine si AC-ul scump. :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11003 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 730, 731, 732, 733, 734  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]