eugenraduoradea scrie:
Girueta, chiar si artizanala, isi face treaba impecabil, nu te minte niciodata, a mea e supermeseriasa, am pus-o pe rulment, se misca la orice adiere de vant.
Ei, cand aveam eu girueta...
Atasasem doua placute dupa standarde luate de prin carti, de diferite greutati dar cu aceeasi suprafata.
Stiu ca le-am cantarit la Aprozar pe taler din acela cu ac indicator mare si lung.
Si am facut o scala gradata, imi aratau viteza vantului.
Placuta usoara era pentru adieri, cea grea pentru furtuna.
Dar nu am pus-o pe rulment ca nu aveam suficienta stabilitate, trebuie sa fie perfect la verticala pe rulment...
Era o tija cufundata intr-o teava, ambele din alama sa nu rugineasca.
Scala gradata era ca si ampenaj, ajuta la orientarea in vant.
Plus ampenajul propriu-zis, plus ca ii atasasem o elice cu 6 pale, care efectiv nu-si gasea odihna. Aceasta din urma era pe rulment.
Totul vopsit impecabil, alb cu rosu si led rosu in varf.
Il alimentam de la baterii, de jos, seara.
Raman stupefiata insa cand citesc la Gabbes "vant de 140 la ora"
La 140 la ora nuci vigurosi desfrunziti sunt zgaltaiti din tulpina.
Am prins si vanturi puternice, pe circulatii de nord-vest iarna la tara pot fi viteze destul de mari, poate atinge vantul 120 la ora.
Insa 140...sustinut...Am avut girueta si nu se pun zvacnirile placutei, aceasta poate lua balans. Trebuie sa stea in vant macar o secunda inerta.
140 nu am vazut pe girueta. Aveam scala pana la 160.
Oricine isi poate face girueta, daca cunoaste dimensiunile placutei (desi sunt anumite standarde ale dimensiunii) si greutatea placutei, scala se face dupa formula:
f=ksv patrat imultit cu sinus de i.
in care: f=forta vantului
k=un coeficient=0,125 (la nivelul marii, la 0 grade temperatura si la 1 m. pe sec. viteza vantului, forta vantului pe o suprafata de un metru patrat orientata perpendicular pe directia vantului e de 125 grame.)
s=suprafata placutei
v= viteza vantului
din calcul rezulta forta vantului necesara pentru a inclina placuta la diferite unghiuri.