Ma gandesc ca ar fi interesant sa deschid aici un topic in care sa fie prezentate pe scurt principalele caracteristici ale modelelor pe care le tot browsam de ceva vreme (cel putin unii dintre noi).
Am aflat azi ca modelul global cu cea mai fina rezolutie la ora actuala este ECMWF: rezolutia orizontala a modelului operational (cod TL799L91) este de cca 25km, de doua ori mai fina decat GFS si Met Office. Modelul are 91 de nivele verticale inegal distribuite, astfel incat densitatea maxima a nivelelor este atinsa la limitele inferioara si superioara: in primii 1.5km si ultimii 45 km ai modelului sunt tot atatea nivele.
Orografia modelului este definita pe o grila de 1km, principalele informatii fiind cota medie AMSL, fractiunea de uscat din grila si fractiunile acoperite de diferite tipuri de vegetatie. Un exemplu interesant de impact al grilei de vegetatie - care reda finetea modelului - este modul cum trateaza variatia albedoului suprafetei solului la acoperirea cu zapada functie de tipul vegetatiei: acesta atinge 0.8 in cazul pamantului dezgolit sau cu vegetatie mica (acoperit complet cu zapada) dar numai 0.2 in cazul padurilor ninse. De asemenea, modelul scade albedoul zapezii odata cu invechirea stratului.
Dupa parerea mea, in acest moment ECMWF are tot "armamentul" necesar pentru a invinge GFS chiar in cazul prognozei pe termen scurt, si ii voi privi cu mai mult respect prognozele de precipitatii si temperatura chiar pe primele 24-72 ore.
Ca si erori sistematice recunoscute de ECMWF in prognoza pe termen mediu in zona Euro-Atlantica este subestimarea frecventei de aparitie a blocajelor cu 10% (deci cam 1 caz din 10 nu este prognozat in intervalul 3-10 zile), precum si subestimarea nebulozitatii la latitudini medii.
ECMWF posteaza un document extrem de relevant despre propagarea erorilor in rulari individuale si dependenta calitatii rularilor de configuratia circulatiei emisferice
:
http://www.ecmwf.int/products/forecasts/guide/Tracing_the_geographical_location_of_an_analysis_error.html