forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Iun 10, 2026 9:14 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Vă rugăm, ca în ciuda destinaţiei acestei secţiuni, să aveţi o atitudine civilizată şi de bun simţ, să folosiţi un limbaj "cizelat" :D

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 982 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 66  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Balamuc offtopic
MesajScris: Mar Mar 13, 2012 3:11 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ma bag si eu in discutie pentru ca mi se pare interesant. Din start, trebuie sa spun ca eu sunt jumatate român-jumatate maghiar(o situatie destul de comuna in zona), dar fiind botezat ortodox si necunoscand limba maghiara, pot sa spun ca ma simt mai degraba român. Totusi, sunt mandru si de originile mele maghiare si cred ca as fi fost la fel de mandru si daca eram congolez, azer sau tunisian. Nu desconsider nicio natie, cu o mica exceptie sa zicem in privinta tiganilor, dar nu pentru ca sunt tigani, ci din cauza modului de a se comporta al majoritatii.
Mie chiar imi place diversitatea, iar faptul ca in Brasov sunt si maghiari si sasi( din pacate, din ce in ce mai putini) cred ca este un lucru pozitiv. In familia din partea tatalui (care se trage din Cernat, jud. Covasna) sunt destule persoane care nu stiu deloc româna, in special persoanele mai in varsta. Nici bunica mea nu a stiut româna, dar asta nu m-a impiedicat sa o iubesc sau sa o respect. Este destul de simpla explicatia necunoasterii lb. române de catre locuitorii judetelor Harghita, Covasna si chiar si Mures si vine chiar natural. Traind in acele zone nu le folosea lb. româna. Nu aveau cu cine sa o vorbeasca, unde sa o foloseasca sau de la cine sa o invete. Acum s-au mai schimbat lucrurile. Dar nu pentru ca Ceausescu a incercat sa românizeze zonele respective si a dus ceva români pe-acolo. Era greu pt. acestia sa se impuna acolo, data fiind majoritatea covarsitoare de etnici maghiari.
Sunt atat de multe de spus, si nu vreau sa creez un post lung si plictisitor, asa ca o sa-mi spun pe scurt parerea. Cred ca aceasta problema este una falsa, si poate fi daunatoare chiar etnicilor maghiari. Trebuie doar sa ne gandim o clipa, sa fim pragmatici, si sa nu ne lasam luati de valul nationalist. Sigur, ei au posibilitatea sa faca toti anii de scoala in limba lor materna, dar examenele finale, ca se numesc capacitate, bac sau licenta, rezidentiat si ce-or mai fi, le dau in lb. româna. Si inca mai au si o materie in plus la capacitate si bac(examenul la lb. materna). Am verisori carora le-a fost foarte greu. Matusa mea insista la un moment dat ca fiul ei sa vina sa petreaca cat mai mult timp cu mine, tocmai pentru a invata lb. româna. Imi amintesc ca nu stia decat cateva cuvinte, dar ne-am inteles foarte bine. Premier Manager, Lego Racers si FIFA 2002 au contribuit. :) Generatiile mai tinere sunt convins ca vor invata limba, dar pentru ca ii ajuta, nu pentru ca cineva ii obliga. Nu stiu daca e posibil sa fie obligati, dar mi s-ar parea o prostie si acest lucru nu ar face decat sa creeze tensiuni.
A, si pentru Sorin. Imi pare rau sa aud ca ai fost trimis in Oltenia. :) O prostie, dar la fel de mare ca aceea cu trimisul in Ungaria sau in Panonia. Cred ca a fost construita aceasta formulare in simetrie.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 3:57 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Corect punct de vedere.Prietena mea, si viitoarea sotie incepand cu anul urmator are numele de Molnar Eva.Deci nu cred ca pot fi acuzat de anti-maghiarism, de nationalism extremist..etc.Printre cei mai buni prieteni ai mei se numara si cativa maghiari pur-sange sa le zic asa.E inevitabil acest lucru in judetul Mures si in Tg-Mures, unde proportiile sunt aproape egale.Problemele sunt altele.Pe unguri nu-i trimite nimeni in Ungaria, doar daca nu le convine.Atata timp cat limba oficiala a statului e limba romana ei sunt datori sa cunoasca aceasta limba.Iti pun o intrebare simpla: Catalanii, bascii, germanii din partea franceza a Belgiei de la granita cu Germania care sunt majoritari acolo, si multe alte exemple, crezi ca nu cunosc limba spaniola sau franceza? Doar cu ungurii se intampla asta.Si cum am spus, nu doar in Romania, si in Slovacia sau Serbia.E ofensator sa motivezi necesitatea infiintarii unei facultati exclusive in limba maghiara pt ca nu se cunoaste limba statului.Romanii care traiesc in Ucraina sau Serbia, precum si cei care traiau in fosta Rep.Sovietica Moldoveneasca au invatat rusa, ucraineana sau sarba.Si aici vorbim de mult mai multi romani decat 1 milion de unguri care traiesc in Romania.Nici in ziua de azi in Ucraina si Serbia nu au niciun drept.Nici macar o biserica in limba romana.Romanii din Spania oare ce limba vorbesc?? Totul e doar electoral, din partea acestor imbecili.Si bineinteles ca unii concetateni de-ai nostri de alta etnie devin foarte excitati cand aud asa ceva.Doar bunicii lor au intampinat cu flori armata de ocupatie hortyista in 1940.Domneste un anti-romanism in HR si CV pe care il remarci si daca treci pe acolo.Daca ramai acolo iti va fi imposibil.

Si pe langa asta, exista in Tg-Mures Facultatea Sapientia, facultate privata, finantata cu fonduri de la Budapesta si e exclusiv in limba maghiara.De ce tot timpul se vrea mai mult si mai mult si se strica atmosfera de armonie si de liniste, cu greu creata si in timp indelungat.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 4:23 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

http://www.220.ro/emisiuni-tv/Lumea-Lui ... vjCWIIchd/

Pt cine are rabdare, doar 7 minute din emisiunea de aseara a lui Banciu, cu specificatia ca Banciu este chiar de aici din Tg-Mures.Deci omu stie ce vorbeste.Acuma daca toti suntem prosti....

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 4:35 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Iti inteleg punctul de vedere, dar nu sunt in totalitate de acord.
In primul rand, nu poti compara situatia românilor din Spania cu cea a etnicilor maghiari din Ardeal. Ei nu sunt emigranti. Totodata nu cred ca ungurii sunt diferiti de alte popoare, ca sunt mai nationalisti si mai incapatanati si nu vor nici in ruptul capului sa invete limba tarii in care locuiesc. Ca dovada, sunt multi emgiranti unguri in SUA, Canada si chiar si prin America de Sud, care s-au adaptat acolo si nu si-au creat un stat in stat.
Sunt de acord ca UDMR-ul are o mare parte a vinei a situatiei de acum si ca scopul lor este unul electoral, manipuland poate niste persoane, care cred eu si sper, sunt din ce in ce mai putine. Nici eu nu-i suport, nu-i consider diferiti de alte partide de la noi, doar au furat cot la cot.
Am fost de multe ori in Covasna, Harghita si pot spune, sincer, ca nu am avut probleme. Ca am mers la Tusnad in drumetii, ca am mers la Sfantu Gheorghe in vizita la rude, sau pur si simplu in discoteci in Targu Secuiesc, Oituz(Covasna), nu am primit nici macar o remarca rautacioasa. Chiar am fost surprins de deschiderea persoanelor din acele zone, desi nu puteam comunica foarte bine cu ele. Chiar a fost, intr-o oarecare masura, un lucru pozitiv in ceea ce priveste relatiile cu fetele de acolo. Mai putina vorba, mai multa actiune. In familia mea, sunt multe casatorii/relatii mixte. Am multi verisori din partea mamei, români getbeget care si-au gasit unguri/unguroaice ca parteneri.
Deci, impresia mea este ca românii si ungurii se pot intelege, si inca foarte bine. Din pacate, exista cativa nebuni, si de-o parte si de alta, care agita spiritele.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 4:53 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

sorifin scrie:
http://www.220.ro/emisiuni-tv/Lumea-Lui-Banciu-Scandalul-De-La-Targu-Mures/TvjCWIIchd/

Pt cine are rabdare, doar 7 minute din emisiunea de aseara a lui Banciu, cu specificatia ca Banciu este chiar de aici din Tg-Mures.Deci omu stie ce vorbeste.Acuma daca toti suntem prosti....

Imi placea Banciu cand comenta ciclism, sau si acum cand comenteaza sport. Cand o da pe politica si altele, ma cam enerveaza. L-am auzit odata laudandu-i pe Boc si Basescu cu atata ardoare... nu-mi venea sa cred.
Da exemplul ala cu singurul român dintr-o clasa de 31. S-a inscris la sectia maghiara sau ce?
Alta chestie. Ii intreaba pe moldoveni daca le-ar conveni sa fie o facultate in limba rusa la Iasi. Probabil ca nu, din orgoliu, dar cu ce i-ar deranja? Ii obliga cineva sa urmeze acea facultate? Pe mine unul nu m-ar deranja sa se deschida o facultate in limba neerlandeza sau oricare la Brasov. Nu vad cu ce m-ar afecta personal. Ar fi o problema, intr-adevar, daca ar fi singura optiune.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 7:51 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dar pe unguri de ce-i deranjeaza sa invete alaturi de romani in limba maghiara? De ce se pun peste tot placute bilingve ca si cum ei n-ar stii limba romana? De ce se pun asa zise delimitari intre tinutul secuiesc si zonele vecine? De ce se angajeaza numai daca vorbesti limba maghiara? De ce se schimba atatea denumiri de strazi, scoli si licee in nume unguresti? De ce jucatorii nationalei Romaniei de hochei fredoneaza imnul Ungariei? Pot sa continui la nesfarsit cu intrebarile.De ce? Adica noi sa acceptam tot si sa ne facem ca ploua, ca doar nu ne afecteaza.Nu ma afecteaza ca imi dau copilul la liceul Bolyai Farkas, desi n-as putea fiind liceu exclusiv maghiar.Nu m-ar deranja.Dar pe ei de ce ii deranjeaza sa-si dea copiii la liceul Avram Iancu de exemplu.Nu ma deranjeaza o facultate in limba maghiara.Dar pe ei de ce ii deranjeaza sa invete alaturi de romani? De ce tot timpul pe noi sa nu ne deranjeze nimic, iar o mana de oameni fac ce vor si isi bat joc de tot ce e romanesc.Spanzura fictiv eroi romani, fluiera imnul Romaniei, pe primarii stau arborate drapelele unguresti fara cele romanesti.Si tot romanii sunt de vina.In ce tara din Europa se mai intampla asa ceva.Daca imi dai vreun exemplu, nu mai comentez nimic.Acuma sa nu crezi ca vorbesc despre toti maghiarii, nici vorba.Cei mai multi din ei sunt oameni respectabili.Vorbesc despre acei nebuni, care inca se cred in secolul 19.Si bineinteles ca si printre romani sunt fanatici, care atat asteapta.Si unde se intampla totul? La Tg-Mures.La Cluj ungurii sunt prea putini, la Ciuc e invers.Din cauza asta totul explodeaza aici.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 8:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sorin are dreptate pentru ca e chiar din zona si vede cu ochii lui bataia de joc care se face.Au ajuns sa fluiere imnul Romaniei deci,pai ei unde mama naiba se cred,sau stau prost cu geografia? :evil: Ce i-as trimite eu cu cate un sut cu dedicatie in Ungaria daca tot se infoaie in pene.Sa isi vada de mucii lor si sa isi respecte statutul de minoritati si tara in care,din nefericire locuiesc.La randu meu,specific ca nu am treaba cu toti ungurii,ci cu cei de genu specificat mai sus.La 1 decembrie 1918 s-a intamplat ce stim cu totii,deci sa respecte asta.Daca nu,le recomand Antarctica,sa emita acolo ce pretentii vor la "parlamentul"" pinguinilor imperiali :P :lol: :lol:

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 8:55 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

- Pentru ca cineva P..... are nevoie de ei si din aceasta cauza se admit toate cererile lor numai sa castige alegerile.
- Cu Petrom-ul - cineva ( stim noi cine ) se plange " ACUM " ca au combustibilul prea scump si ca nu va mai face plinul de la ei ca parca mergea el la pompa.
- Ce promisiuni se vor face Moldovei in curand ?
- In vara cresc salarile bugetarilor.
- Infiintare de scoala cu predare in rroma. Nu stiu daca am scris bine.
- Guvernul cica a fost schimbat - de ochii taranului. E`te mama ce tineri, destepti, frumosi sunt. Ce sus au ajuns, nu ?
..........
Cred ca punctele sunt nenumarate. Au oameni din toate clasele sociale care alearga, au bani de impartit in stanga si in dreapta, ce le mai trebuie ?
Asa se castiga voturile nu ? :wink:

Referitor la maghiari nici eu nu am absolut nimic cu ei. Probabil ( sigur ) sunt unii pusi de dincolo de granita sa mai inveselesca atmosfera si asa incarcata din RO.
Cateva postari mai sus cineva scria - toate tarile din jurul Ungariei au aceasta problema cu ei. De ce ? Poate asa este natura lor. Nu au ce face acasa la ei.
Deci = Antarctica :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 9:00 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Cum bine ai zis si tu, "cei mai multi din ei sunt oameni respectabili". Toate exemplele data de tine sunt izolate, facute de cativa nebuni si sunt cam reciproce. Exemple mai sunt in Europa, unul care imi vine in minte rapid este un amical Franta - Algeria, disputat la Paris, la inceputul caruia imnul Frantei a fost fluierat de majoritatea spectatorilor, care erau de origine algeriana. Apoi mai este cazul Spaniei, cu a sa Tara Bascilor si Catalunia. Si acolo se fluiera imnul Spaniei si sunt tensiuni.
Revenind la situatia din tara, majoritatea maghiarilor nu cred ca au o problema cu faptul ca traiesc in Romania si nu vor nici autonomie, nici nimic si vor sa traiasca in armonie cu romanii, pastrandu-si evident valorile nationale si cultura. Cum am mai zis, o jumatate din familia mea este maghiara si nu i-am auzit niciodata sa jigneasca romanii, Romania sau sa vrea autonomie si alte prostii. Am mai cunoscut si alti maghiari si din afara familiei si nici pe ei nu i-am auzit sa aiba asemenea inclinari. E drept, nici nu am abordat subiectul.
Cat priveste problema angajarilor, iti inteleg frustrarea, dar priveste putin si din perspectiva patronilor. Tu sa fii patron intr-un loc unde clientii vorbesc doua limbi, in proportie aproape egala. Nu-i asa ca ai prefera un angajat care sa le cunoasca pe ambele? Pentru binele afacerii.
Nu ma intelege gresit, eu nu tin partea nimanui. Si eu sunt de acord ca este cam inutila aceasta ultima initiativa. Este pur si simplu o chestie politica, iar cetatenii maghiari nu cred ca au, efectiv, nimic de castigat. Oricum, tendinta cred eu ca este ca parintii maghiari sa-si dea copiii la scoli in lb. româna pt. a le fi mai usor in viitor. Cunosc cateva cazuri de acest gen din Brasov, dar si din jud. Covasna si nu cred ca sunt izolate.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 9:25 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Chestiile nu sunt asa simple cum par.In Franta este o grava problema cu musulmanii veniti din fostele colonii africane.Nu uita ca acolo de curand s-a interzis valul islamic.Au fost multe probleme de-a lungul timpului si acei algerieni, marocani si ce-or mai fi au pt ce sa urasca Franta.In Spania.Acolo e tara autonomiilor.Sunt nu stiu cate regiuni autonome, cu parlament propriu.Galitia, Asturia, Catalunia, Tara Bascilor etc.In Catalunia nu exista niciun fel de discriminare la adresa spaniolilor care convietuiesc impreuna cu catalanii, iar jucatorii Barcelonei care joaca in nationala Spaniei stiu pe de rost imnul Spaniei, nu canta imnul altei tari.Pe langa asta, limbile sunt inteligibile.Adica un patron iti cere sa vorbesti spaniola si catalana.Floare la ureche.E cu totul si cu totul alta situatie.Oriunde mergi in Barcelona ti se vorbeste fara probleme in spaniola.Iti spun sigur ca nu acelasi lucru e valabil la Odorhei.Nu se poate pune egal intre aceste situatii.Eu spuneam sa mi se dea un exemplu de tara, unde o minoritate are atatea drepturi si beneficii cum are minoritatea maghiara de la noi si unde cetatenii acelei tari, minoritari in anumite regiuni n-au absolut niciun drept si sunt discriminati la ei in tara.Politically correct cum ar spune unii, ar fi sa se vorbeasca limba tarii, iar daca eu ca roman vreau sa invat limba maghiara e foarte bine, de apreciat, dar daca nu vreau nu se poate sa fiu discriminat pt asta.In schimb celelalte minoritati sunt absolut obligate sa invete limba tarii in care traiesc.Asta se intampla oriunde in lume.Cum ar fi ca un patron roman sa ceara vorbirea corecta si fluenta a limbii romane la angajare?? Probabil ca jumatate dintre cetatenii maghiar nu s-ar mai angaja.Si pe langa asta s-ar afla si-n China la ce discriminare sunt supusi :D.

P.S. Discutia asta imi aduce aminte de lungile discutii din timpul facultatii cu colegul Laci de la Miercurea-Ciuc pe aceasta tema.Omul era de toata isprava.De nota 10.Discutam ore in sir pe tema asta fara nici cea mai mica jignire sau vreo aluzie macar.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 9:46 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu stiu daca in Tara Bascilor toti locuitorii stiu spaniola. Si oricum, oamenii vorbesc limba basca intre ei. Nu cred ca poti sa obligi oamenii sa vorbeasca intr-o limba. Ei vor vorbi limba lor, cea pe care o stiu, indiferent ce ai face.
N-am inteles prea bine ce ai vrut sa zici cu patronul roman. Imi mentin parerea ca din punct de vedere economic, pragmatic, este normal ca patronii din regiunile respective sa prefere angajati care stiu limba maghiara daca jumatatea clientilor (in cazul Muresului) sau mai mult (in Harghita si Covasna) vorbesc aceasta limba.
Sunt de acord ca jucatorii Barcelonei cunosc imnul Spaniei. Probabil si Baratki, Boloni, Selymes si Sepsi au cunoscut sau cunosc imnul Romaniei. Totusi, stiu ca jucatorii Barcelonei joaca ocazional si in reprezentativa Cataluniei. Nu poti dicta unui om cum sa se simta.

Sus

MesajScris: Mar Mar 13, 2012 11:06 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

N-am nici cea mai mica problema sa vorbeasca intre ei si chineza.Si eu cand ma duc la parinti la prietena, tatal ei cu bunica ei vorbesc intre ei in ungureste, bunica-sa se descurca greu in romana.Abia bajbaie 2 cuvinte :D.Nicio problema.Dar in public e altceva.Ce-am vrut sa zic cu patronii romani.Pai uite.Daca la angajare ar pune conditia ca angajatii lui sa stie corect si sa vorbeasca fluent limba romana.Ar fi corect pt maghiari? Dar nu se intampla asta.Si dovada e faptul ca la societatile unde patronu e roman lucreaza si unguri fara problema.Insa in cazurile unde patronii sunt maghiari este aproape exclusivitate maghiara acolo.Rar de tot e cate un roman pe acolo, eventual poate are vreo pila.In rest din start se pune conditia sa stii limba maghiara.Si imagineaza-ti ca asta e aici, in Mures, unde sunt 53% romani si 41% maghiari.Gandeste-te la Ciuc unde sunt 77% unguri, cum se simt acei 20% romani in propria lor tara.Si iarasi din partea mea sa se simta fiecare cum vrea.Dar sa respecte tara ai carei cetateni sunt.In rest, pot sa-si puna acasa cate steaguri cu Ungaria vor, n-am nicio treaba, dar nu pe institutii publice si pe banii nostri.Imagineaza-ti ca Zidane la un meci Franta-Algeria ar fi cantat imnul Algeriei.Ar fi fost linsat efectiv si exclus probabil din tara.Altii nu trec cu vederea astfel de fapte.

Sus

MesajScris: Mie Mar 14, 2012 2:25 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Eh, totusi, nu cred ca l-ar fi linsat nimeni pe Zidane. Zidane e Zidane :)
Sunt de acord in ceea ce priveste steagurile Ungariei pe primarii. E inacceptabil, dar cred ca sunt cazuri izolate totusi.
Cu privire la problema angajarilor, sa spun altfel. Sa zicem ca vine un investitor arab in Miercurea Ciuc. Isi deschide un supermarket. Crezi ca ar apela la angajati care sa nu cunoasca limba maghiara? Cui mai vinde, daca o buna parte a populatiei nu cunoaste limba romana. Sau vine la Targu Mures, unde sunt si vorbitori exclusiv de romana sau de maghiara. Ar cauta angajati care sa cunoasca ambele limbi. Si cred ca ar gasi destui. Desigur, asta se aplica in cazul job-urilor in care interactionezi cu oamenii. Probabil sunt si cazuri in care patronul e mai nationalist si nu vrea angajati romani, dar nu cred ca isi va risca profitul pe chestia asta.
In ceea ce priveste respectatul tarii, sunt oarecum de acord, dar nu poti nega ca sunt si destui romani care nu o respecta.
Uite, in cazul meu. Am fost uimit de varul meu din partea tatalui, de care am mai zis, cat de intens traia meciurile nationalei Romaniei. Sau la FIFA, la jocurile de fotbal in general, ii placea sa cumpere romani, sa joace cu echipe romanesti etc.
Ideea de baza pe care vreau sa o exprim este ca nu poti cu forta sa impui oamenilor din zonele respective sa vorbeasca limba romana si sa se simta romani, sa cante imnul Romaniei etc. Aceste lucruri trebuie sa vina natural, in timp.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 14, 2012 4:24 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vai de mine cat ati scris aici, nu poci sa citesc la ora asta mai ales ca maine trebuie sa dau pe la birou. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Mar 14, 2012 9:38 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

No bun.Hai s-o spun altfel.Dau un caz concret la Miercurea-Ciuc.Acolo fiind doar 20% romani, o mare parte din ei stiu maghiara.Foarte bine.O buna parte din maghiari stiu si limba romana.Acest om de care spun eu, nu a fost angajat pt ca nu cunoaste limba maghiara, ci pt simplu fapt ca e roman.Si nu e caz izolat, crede-ma.Asa se face purificarea etnica, care e la cel mai inalt nivel in cele 2 judete.La Mures, nu e vorba ca exista oameni exclusiv vorbitori de maghiara si de romana.Exista oameni care stiu doar limba romana, si exista oameni care stiu ambele limbi.Cred ca procentul celor care nu stiu limba romana e sub 1% si varsta persoanelor trece de 65 de ani.Am lucrat in comert si daca ti se vorbeste in maghiara si raspunzi in romaneste, sunt 2 variante.Ori ti se vorbeste foarte bine in romaneste, in 90% din cazuri, ori esti trimis in Oltenia, in 10% din cazuri.Deci angajatorii maghiari care cer limba maghiara, ei stiu sigur ca astfel vor angaja doar maghiari, asta si vor, criteriul e exclusiv etnic pt ca maghiarii din Tg-Mures cunosc foarte bine limba romana.Ca unii din ei nu vor s-o vorbeasca e altceva.Cazurile steagurilor maghiare pe primarii sau institutii publice nu sunt izolate.Doar cateva exemple.Primaria din Gheorgheni, cele 2 licee din Gheorgheni, pe unul este postata chiar la intrare o harta imensa cu Ungaria dinainte de 1918, pe primaria din Homorod, Vlahita, Tusnad, Sf.Gheorghe etc.Un alt exemplu.Primaria din Sf.Gheorghe, oras cu 23% locuitori romani.Nu are nici macar unu, si nu spun fictiv, nu e nici macar un om de etnie romana angajat in primarie.Acuma nu cred ca niciun un roman de acolo n-ar fi vrut sa prinda un post in primarie.Cam asta e problema.Cand traiesti aici nu e asa simplu sa treci cu vederea astfel de lucruri.Ele nu se vad la Bucuresti si nimeni nu-si misca fundul de pe scaunul acela caldut.Probabil o fi prea frig prin depresiuni.La o prima vedere nu te afecteaza cu nimic o facultate maghiara, dar nu poti sa accepti asa ceva dupa toate cate se intampla.La fel cum pe mine nu ma afecteaza infiintarea ei, nici pe ei nu ar trebui sa ii afecteze sa invatam impreuna, cum se face de zeci de ani.O multime de medici maghiari de mare valoare se afla la Mures.Mai ales cardiologi.Daca ei au putut sa ajunga sefi de clinici si sa fie exemple la nivel national, se poate si de acum incolo.Dar cand sunt mai importante cateva procente de alegatori.....

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 982 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 66  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]