Ma bag si eu in discutie pentru ca mi se pare interesant. Din start, trebuie sa spun ca eu sunt jumatate român-jumatate maghiar(o situatie destul de comuna in zona), dar fiind botezat ortodox si necunoscand limba maghiara, pot sa spun ca ma simt mai degraba român. Totusi, sunt mandru si de originile mele maghiare si cred ca as fi fost la fel de mandru si daca eram congolez, azer sau tunisian. Nu desconsider nicio natie, cu o mica exceptie sa zicem in privinta tiganilor, dar nu pentru ca sunt tigani, ci din cauza modului de a se comporta al majoritatii.
Mie chiar imi place diversitatea, iar faptul ca in Brasov sunt si maghiari si sasi( din pacate, din ce in ce mai putini) cred ca este un lucru pozitiv. In familia din partea tatalui (care se trage din Cernat, jud. Covasna) sunt destule persoane care nu stiu deloc româna, in special persoanele mai in varsta. Nici bunica mea nu a stiut româna, dar asta nu m-a impiedicat sa o iubesc sau sa o respect. Este destul de simpla explicatia necunoasterii lb. române de catre locuitorii judetelor Harghita, Covasna si chiar si Mures si vine chiar natural. Traind in acele zone nu le folosea lb. româna. Nu aveau cu cine sa o vorbeasca, unde sa o foloseasca sau de la cine sa o invete. Acum s-au mai schimbat lucrurile. Dar nu pentru ca Ceausescu a incercat sa românizeze zonele respective si a dus ceva români pe-acolo. Era greu pt. acestia sa se impuna acolo, data fiind majoritatea covarsitoare de etnici maghiari.
Sunt atat de multe de spus, si nu vreau sa creez un post lung si plictisitor, asa ca o sa-mi spun pe scurt parerea. Cred ca aceasta problema este una falsa, si poate fi daunatoare chiar etnicilor maghiari. Trebuie doar sa ne gandim o clipa, sa fim pragmatici, si sa nu ne lasam luati de valul nationalist. Sigur, ei au posibilitatea sa faca toti anii de scoala in limba lor materna, dar examenele finale, ca se numesc capacitate, bac sau licenta, rezidentiat si ce-or mai fi, le dau in lb. româna. Si inca mai au si o materie in plus la capacitate si bac(examenul la lb. materna). Am verisori carora le-a fost foarte greu. Matusa mea insista la un moment dat ca fiul ei sa vina sa petreaca cat mai mult timp cu mine, tocmai pentru a invata lb. româna. Imi amintesc ca nu stia decat cateva cuvinte, dar ne-am inteles foarte bine. Premier Manager, Lego Racers si FIFA 2002 au contribuit.

Generatiile mai tinere sunt convins ca vor invata limba, dar pentru ca ii ajuta, nu pentru ca cineva ii obliga. Nu stiu daca e posibil sa fie obligati, dar mi s-ar parea o prostie si acest lucru nu ar face decat sa creeze tensiuni.
A, si pentru Sorin. Imi pare rau sa aud ca ai fost trimis in Oltenia.

O prostie, dar la fel de mare ca aceea cu trimisul in Ungaria sau in Panonia. Cred ca a fost construita aceasta formulare in simetrie.