forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 2:34 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 33 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: CUM PUTEM SA-I CONTACTAM PE MARTORII TORNADELOR?
MesajScris: Mie Mai 07, 2008 7:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De curand mi-a venit o idee interesanta, dar care nu stiu cum si daca se poate pune in aplicare.
Se pare ca fenomenele meteorologice extreme se inmultesc si ca tornadele sunt tot mai frecvente in Romania.
La stiri au aratat din cand in cand imagini filmate de amatori cu fenomene ce par a fi tornade in toata regula, dar si persoane care povestesc ca au vazut asaceva.
Mi-ar placea sa incercam sa luam legatura direct cu cei care au vazut sau au filmat tornade in Romania, ca sa ne povesteasca cat mai detailat cum s-a petrecut fenomenul, cam cat de intens a fost si in general, cum s-a manifestat.
De exemplu, este interesant cine a fost cel care a filmat tornada de la Curtici, dar si pe aceea din Bihor, dar nu numai.
Cei care au surprins aceste imagini inedite nu cred ca sunt interesati de fenomenele meteorologice, dar macar ne-ar putea povesti mai pe larg despre experienta avuta.
Referitor la tornada de la Bihor, am inteles ca a fost vazuta de o doamna meteorolog, colega cu domnul Livius Buzdugan- cel care mi-a spus acest lucru cu mult inainte sa apara stirea la televizor. Din pacate nu am reusit sa aflu cum se numea cea care a vazut fenomenul, iar cu domnul Livius nu am mai vorbit de loc anul acesta. :( :(
Personal nu stiu cum trebuie sa procedam ca sa-i gasim pe martorii tornadelor. Nu stiu cui sa ma adresez sau unde sa scriu ca sa dau macar de o singura persoana care a vazut o tornada pe viu, la noi in tara !
Nu stiu cat e de buna idea mea, dar doresc si parerea celorlalti.
Sper ca in timp sa gasim o modalitate sa putem comunica cu o parte dintre cei care au vazut fenomene atmosferice extraordinare.
:idea:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 08, 2008 9:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ar fi interesant sa luam legatura cu martorii fenomelenor meteo mai deosebite.
In ceea ce priveste tornada de la Curtici i-am putea scrie celui care a postat pe youtube cele 2 filmulete.

http://www.youtube.com/user/killeropz

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Joi Mai 08, 2008 9:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Catalin, ar fi o idee foarte buna sa il contactam pe cel care a filmat tornada de la Curtici, dar nu stiu cum sa facem. :?: :idea:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 11, 2008 9:56 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Cea de la Deva de anul trecut a fost filmata probabil de un pilot de la aerodromul saulesti, fiindca de acolo s-a filmat. Nu m-ar mira insa sa o fi filmat si altii, fiindca s-a produs aproape de cateva sate. Oricum, probabil o parte din locuitorii devei au vazut-o de la geam. Nu am gasit insa decat o filmare pe youtube, si aceea luata de la stirile antena1.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 12, 2008 3:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

pune te rog linku de pe youtube cu tornada de la deva de anu trecut...cred k mi-a scapat..

Sus

MesajScris: Mar Mai 13, 2008 5:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut

Am cautat si eu clipuri video cu tornada de la Deva si am gasit acest link. Stef mi-a spus ca tornada respectiva este aceea care se vede intre dealuri.
http://www.youtube.com/watch?v=EIw4lM9qAOA

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 14, 2008 9:24 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Da... imi aduc bine aminte de acea tornada, probabil a fost un F2 , am vazut-o atunci la tv, interesant este locul unde s-a format, intre acele dealuri inalte.

Sus

MesajScris: Mie Mai 14, 2008 6:41 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut, Ovidiu !

Si mai interesant este ca tornada s-a produs la baza unor nori cumulonimbus ce par a fi obisnuiti, fara semne ca s-ar roti, fara " wall cloud" sau alte semne ce apar cand o tornada e pe cale sa se formeze.

Sus

MesajScris: Mar Mai 27, 2008 4:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am luat acest link de pe Realitatea Net cu tornada aceea produsa recent in apropiere de Buzau.
Am urmarit cu atentie filmuletul, parca ar fi fost realizat de adevaratii vanatori de furtuni, desi stiu ca imaginile au fost surprinse de un domn, in timp ce mergea cu trenul.
O sa incerc asa iau legatura cu dansul, desi nu stiu daca reusesc.
http://www.realitatea.net/video_373546_ ... 86992.html
Mariana, daca poti, sa-mi zici ce parere ai despre acest fenomen. Eu cred ca a fost tornada, sper ca nu ma insel cumva. :oops:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mai 28, 2008 11:29 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Nu cred ca incape vreo indoiala, este o tornada clar, dar pentru ca s-a produs pe camp si nu in oras, se vede intrerupta in centru, dar la baza norului si la nivelul solului se vede forma de palnie. Interesant plafonul de nori foarte josi.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 30, 2008 1:03 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Da. Cand filmeaza un pic spre stanga, se vede o ploaie torentiala cu ceva ce seamana extrem de bine cu un nor shelf. Totusi, tind sa cred ca nu a fost cazul clasic de tornada formata din wall cloud, fiindca nu prea era nimic asemanator cu un wall cloud unde s-a produs palnia.

Sus

MesajScris: Vin Mai 30, 2008 10:35 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut ! :)

In filmulet se fede un nor de furtuna destul de des intalnit la noi, mai rar, cred ca am vazut si eu nori cumulonimbus arcus ca acesta, numai ca de la mine din balcon si nici de afara, nu prea este panorama. Mi se pare curios cum un astfel de nor, care n u pare a fi supercelular, sa genereze o tornada :?
Acest fenomen se mai numeste si gustnado, conform datelor oferite de Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Gustnado
Aici este forba de furtuni violente, nonsupercelulare care pot genera tornade mici si de scurta durata.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 30, 2008 1:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

este una din cel mai bine filmate tornade de la noi de pana acum. Felicitari inspiratului!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 31, 2008 4:39 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Imi povestea un amic ca pe vremea cand era fecior si mergea la rau (raul Siret) la spalatul covoarelor, se nimerea cateodata sa vina vartejuri care luau covoarele pe sus si le ducea cateva zeci, ba chiar sute de metri.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 31, 2008 8:09 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Putea fi vorba si de vartejuri de praf. Acum cativa ani am vazut la stiri o asa-zisa tornada langa Timisoara, dar fara nori de furtuna , doar o coloana de aer abia vizibila. Era clar un dust devil, dar destul de mare, si smulgea si copaci din radacini.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 33 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]