forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 08, 2020 5:35 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 211 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mar Aug 20, 2013 2:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Insemnari meteo interesante din zona de sud-vest a tarii. Dedicatie pentru supercell.
(Globu Craiovei) Craiul Iova...Craiova....nu stiam!


1.Clima
Datorită poziţiei sale geografice în bazinetul Petnic din sud-vestul ţării, satul Globu Craiovei se încadrează în regiunea climatică sud-vestică, unde masele de aer oceanic se întâlnesc cu cele mediteraneene, favorizând precipitaţii bogate atât primăvara cât şi toamna.1
Centrul dinamic al Azorelor determină îndulcirea climei şi se manifestă prin acţiunea ciclonilor şi maselor de aer cald din Marea Mediterană şi Adriatică. Temperatura medie anuală înregistrează valori cuprinse între +8C  +10C, temperatura medie a verii +20C  +23C, iar cea a iernii -2C  3C.
Anual sunt între 180-200 de zile fără îngheţ, iar stratul de zăpadă rămâne pe sol în medie 30-50 de zile. Datorită atât adăpostului oferit de dealurile înconjurătoare, cât şi fenomenului de încălzire a atmosferei, în unii ani solul a fost acoperit cu zăpadă doar 10-15 zile. Aşa au fost iernile anilor 1974-1975 sau 2007-2008. Asemenea fenomene s-au înregistrat şi cu mulţi ani în urmă, după cum aflăm din însemnările unor preoţi, făcute pe vechile cărţi bisericeşti: „În iarna anului 1898 adecă lunile noiembrie şi decembrie a fost puţină neao, tot senin, ploie şi cald. În ianuarie şi februarie tot timpu cu soare, neao nimic. Mai frumos ca vara!” (Antologhion, Râmnic, 1786, exemplarul de la Globurău, însemnare) „Au fost însă şi ierni grele, cu zăpezi mari: în 1782, în 1795 s-a scris că a căzut atâta zăpadă că a acoperit casele, că oamenii au ieşit pe coş ori prin tunele făcute de ei prin zăpadă. În anul 1808, datorită gerului şi zăpezilor, au murit unele vite. Pagube însemnate au adus şi ninsorile şi gerurile târzii, ca în anul 1770, iar în 1836, Lăpădat Domăşneanu, „Nation Lehrer” (învăţător naţional) din Petnic, scrie că, la 28 aprilie a nins şi apoi trei zile a căzut brumă; că bucatele şi pădurea s-au vătămat.”2
Media anuală a precipitaţiilor este de 700-800 mm şi prezintă două maxime: mai-iunie şi octombrie-noiembrie. Nu se înregistrează decât rar perioade secetoase care să influenţeze negativ vegetaţia, dar mai ales culturile agricole.3 Totuşi, au fost şi ani de mare secetă, ca 1794, când din ianuarie şi până în toamnă n-a căzut un strop de ploaie şi totul s-a uscat, toate apele au secat şi mare foamete a fost. Ani secetoşi au mai fost în 1812-1814: în acest ultim an, scrie Lazăr Irachiescu, învăţător în Valea Bolvaşniţa, a fost foamete mare „prestă toată lumea” şi mulţi oameni au murit.4 Cel mai secetos an a fost însă 1946, când producţia agricolă a fost total compromisă, locuitorii satului, şi aşa sărăciţi din cauza războiului şi a trecerii ruşilor, au suferit de foame.
Fiind aşezat între dealuri, satul este la adăpost de vânturile puternice care produc distrugeri; cele care bat aici predominant sunt din N-V. Totuşi, din cauza diferenţelor de altitudine dintre coastele mai înalte, părţile depresionare şi văile ce străbat moşia satului, se conturează un microclimat local caracterizat prin inversiuni de temperatură, datorită cărora masele de aer rece care coboară primăvara târziu de pe coaste favorizează formarea brumelor care provoacă pagube pomilor fructiferi înfloriţi şi culturilor de legume timpurii. În primăvara anului 1957, la sfârşitul lunii mai, brumele au distrus toate culturile de porumb, oamenii fiind nevoiţi să semene din nou.
În concluzie, zona descrisă se caracterizează prin veri potrivit de călduroase, precedate de primăveri timpurii cu precipitaţii suficiente, toamne prelungite şi fără vânturi puternice. Aceste particularităţi o încadrează în climatul submediteranean, dar altitudinea şi configuraţia reliefului estompează într-o oarecare măsură influenţa acestuia.

2.Hidrografia
Reprezentată prin pânza de ape freatice, izvoare şi râuri cu caracter permanent sau temporar, reţeaua hidrografică, ca toate celelalte elemente geografice, îşi pune amprenta şi ea asupra peisajului localităţii Globu Craiovei, fiind la rândul ei influenţată de majoritatea factorilor mediului geografic: relief, climă, vegetaţie, precum şi activitatea omului (antropică).
Pânzele de ape freatice se găsesc la adâncimea de 0,8-2 m faţă de nivelul solului şi sunt amenajate sub formă de fântâni pentru alimentarea oamenilor şi animalelor. Aceste ape nu sunt poluate, dar conţinutul bogat în fluor cauzează numeroase carii dentare, în special la copii.
Reţeaua hidrografică de la suprafaţă este alcătuită din torente, pâraie şi râul Craiova. Mulţimea ogaşelor şi a torentelor face ca teritoriul satului să fie unul din cele mai fragmentate din cuprinsul Banatului de Sud.5
Râul Craiova
Râul Craiova are izvoarele în Munţii Semenicului în Culmea Flămânda (1009 m) şi Culmea Craiova (1103 m) şi se varsă, după unirea lui cu pârâul Mehadica, în râul Belareca, care se varsă la rândul lui în râul Cerna. Are un bazin hidrografic de 126km2 şi se scurge pe o lungime de 29 km; aparţine aşadar, bazinului Cernei. Pe teritoriul satului afluentul principal este Slătinicul, un pârâu mic ce vine din culmea Dosul Mehadicei, de la poalele Semenicului. Datorită condiţiilor climatice, obârşiei şi bazinului hidrografic în majoritate pe dealuri el are un caracter semipermanent. Vara, dar mai ales în perioadele cu secetă, seacă complet.
Un alt afluent al Craiovei este pârâul Calva, care are izvoarele în Dealul Oşvina la o altitudine de 580 m, situat la hotarul cu satul Lăpuşnicel. După ce curge printre dealurile Priod şi Calva, intră pe teritoriul satului Petnic, unde are gura de vărsare.
Aceste ape au debite reduse în timpul verilor şi iernilor geroase şi viituri, ce provoacă inundaţii, în perioada martie-iunie. Scurgerea medie este de 33-43% iarna, iar primăvara cu valori apropiate sau mai mari.
Din însemnările cantorului Alimpie Fişteag pe Penticostar, Râmnic, 1785, aflăm că cele mai mari inundaţii au avut loc în anul 1910; în noaptea de 13 iunie, cu o săptămână înainte de Rusalii, au fost ploi aşa de mari, încât apele revărsate ale Craiovei au distrus 40 de case, situate pe malul drept al râului la locul numit „Lunca Mică”. S-au înregistrat pierderi mari în animale şi 20 de victime omeneşti. De asemenea, a fost compromisă întreaga recoltă de pe dealurile Calva şi Strenia, precum şi în toate grădinile de la biserică în jos.6
În anul 1950, în luna mai, în urma unei ruperi de nori, pârâul Slătinic a distrus 8 gospodării şi a înecat multe animale şi păsări. Cursul râului Craiova este rapid în chei şi domol în localitate, ca urmare a pantei reduse. Aici el construieşte câteva meandre, valea luând forma unui clasic „S”. Malurile sunt înalte, de 7-8 m în chei, apoi joase, alternând cu unele mai ridicate, având înălţimea cea mai mică spre Petnic, unde şi viteza de scurgere atinge cele mai mici valori.
Frumoasele chei ale Globului au propria lor legendă. „Se povesteşte despre Craiul Iova, cândva stăpânul întregului ţinut al Crainei, care cu sabia a despicat în două muntele în zona cuprinsă între comuna Lăpuşnicel şi satul Globu Craiovei, dând astfel naştere Cheilor Globului şi pârâului ce-i poartă numele. Prin străpungerea muntelui şi crearea defileului de către miticul personaj Crai Iova au fost deversate apele unui mare lac ce ocupa întregul spaţiu dintre dealul Ţerova (cumpănă de ape ce desparte Ţara.... cred ca am pierdut url-ul. :oops: :cry:
Oricum asta era important, voiam insa sa postez si url-ul :cry:se salvase ca si document word si iesisem de unde am accesat :cry:

Se specifica cum ca nu se inregistreaza de obicei perioade secetoase, desi exceptii au fost, cum e si cazul de fata cand zona aceasta e mai ferita de uscaciune.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mar Aug 20, 2013 3:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Aici sunt lucrari nu neaparat 100% meteorologice, dar din cuprins pot fi alese cele meteorologice.
Unele tabele sunt chiar interesante.

http://cis01.ucv.ro/forumgeografic/files/revistaforumgeografic2002.pdf


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mar Aug 20, 2013 3:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 13739
Localitate: Bumbesti-Jiu
Satul Globul Craiovei, ce m-a distrat denumirea asta :lol:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mar Aug 20, 2013 5:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Nu se specifica, dar sigur distrugerile amintite aici au fost cauzate de Ciclonii Mediteraneeni.
Inundatiile. In ce priveste denumirile, e un domeniu fascinant. Cel mai mult m-a impresionat denumirea unui sat ce a purtat numele unei fetite abandonate pe valea unei ape, intr-un cos de nuiele.
Avea numele scris pe un bilet. Asa a ramas si numele apei si al localitatii.
Iar asta cu denumirea Craiovei m-a uimit. Este istoria Craiovei - raul. Dar vedem ca exista si dealul Craiovei.
Frumos spusa.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mar Aug 20, 2013 5:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Un site interesant.

http://www.prognoze-meteo.ro/2010/04/ciclonii-mediteraneeni/

Pagina asta mi-a placut mult. Unele imagini au o rezolutie foarte buna.
http://imkhp2.physik.uni-karlsruhe.de/~muehr/satbilder_e.html

dr. Silviu Grigore Gogu, meteorolog; e-mail: sg_met@yahoo.com

dr. Eduard Dragomir, meteorolog; e-mail: edi.dragomir@yahoo.com

E al dumnealor si au chiar o invitatie catre pasionati de a li se alatura. :idea:
Citez:
''Chiar dacă, deocamdată, pare un amalgam neomogen de articole şi comentarii aruncate de-a valma, promitem ca, “din mers”, să fim cât putem şi cât ne permite timpul de riguroşi şi selectivi cu ce postăm pe aici. Principiul e simplu: de la lume adunate, înapoi la lume date, dar grupate :) , plus câteva contribuţii personale. Cu speranţa că efortul va fi util unora din mica breaslă a celor preocupaţi de atmosferă, vreme şi climă, asteptăm şi alţi pasionaţi care să se alăture demersului nostru cu idei, comentarii, polemici, etc. Poate un fel de poiana lui Iocan, o şezătoare virtuală care să scurteze timpul petrecut de elevi/studenţi căutând pe net câte ceva despre vreme, punându-le noi într-un singur loc. Spre binele stratului de ozon''

Aviz amatorilor.http://www.prognoze-meteo.ro/despre-noi/

Interesant!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mar Aug 20, 2013 10:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2008 1:00 pm
Mesaje: 15398
Localitate: cluj
asta e un site abandonat de minim 2 ani , pacat ...


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 9:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Am vazut ca nu s-a mai postat demult si m-am intristat. Dar e de inteles, oamenii au indatoriri profesionale.
Chiar ma gandeam noaptea ce a trecut sa formulez un mail catre dansii.
Nu stiu daca imi vor si raspunde. Nu strica sa incerc.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 2:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
O sa ma risc cu un mail pentru dr. Silviu Grigore.
Poate are o oarecare influenta si se implica in amplasarea in complexul energetic solar de la Ploiesti a unei statii automate meteo, chiar in mijlocul sistemului, pentru a putea contribui la studiul Ghessem Rain System.http://www.bgu.ac.il/bidr/research/phys/remote/Papers/2008-Brening_Cloud-formation_GPh_08.pdf
Ar fi interesant de studiat efectul de insula de caldura al panourilor solare fata de zona inconjuratoare.
E totusi mic fata de cei 12 Km patrati avuti in vedere in proiectul Ghessem Rain System, dar poate va fi o colaborare mai ampla si cu http://africanclimate.net/en/work-with-us
Era interesant daca il puneau pe deal, dar cred ca nu mai aveau inclinatia necesara. (in mod paradoxal, desi dealul e excelent expus spre sud.) Totusi ei vor sa aiba unghi din constructie, pentru a nu se depune zapada.
Totusi, in zona aceea insula de caldura ar fi afectat panourile, dar sigur nu s-au gandit ca oricum sunt afectate (panourile solare) de insula de caldura a Ploiestiului.
Mai bine le amplasau pe deal?
Cu cate grade e mai cald acum in mijlocul panourilor, masurat in conditii meteo standard (in adapost)?
O intindere enorma de panouri solare nu induc automat efectul de insula de caldura?
Cred ca foarte putina energie e convertita in electricitate.
Panourile blocheaza ventilarea si apare supraincalzirea. Sau poate ca tocmai asta vor sa evite, supraincalzirea? Nu prea o pot evita, zona aceea nu e o zona cu vant, dimpotriva!
Ar fi interesant daca s-ar face un studiu, daca ar accepta sa se instaleze o statie meteo automata acolo.

Nota: Complexul solar e amplasat la sud de Ploiesti, "beneficiind" pe circulatii de nord-vest (nu putine) de efectul de insula de caldura al orasului. Plus dealurile


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 5:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 6:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 6:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Insuficienta sustinere in altitudine.
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 9:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 13739
Localitate: Bumbesti-Jiu
Asteptam totusi sa vedem ce mai zic modelele, e devreme deocamdata :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Mie Aug 21, 2013 9:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Se pare ca la sol nu se va forma vartejul, vantul dinspre Marea Neagra impinge acea umezeala spre Africa (desi ar trebui sa contina el insusi ceva umiditate)
Incet, in altitudine va fi o tendinta de regrupare. Din ce am vazut, sunt slabe sanse.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Joi Aug 22, 2013 12:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Din ce vad, cam gata cu aceasta tentativa. (nu numai aceasta imagine, am analizat un pic)
Imagine

Umiditate ar fi fost.
Imagine


Ultima oară modificat de Roberta 93 pe Joi Aug 22, 2013 7:34 pm, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ciclonii Mediteraneeni
MesajScris: Joi Aug 22, 2013 6:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
http://www.drumetiimontane.ro/ghid-montan/meteorologie/incidenta-nord-estica-de-iarna


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 211 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Termeni şi condiţii
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
phpBB SEO