forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 29, 2026 8:19 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 80 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Criosfera
MesajScris: Dum Aug 04, 2013 6:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Continua chiar sa si creasca suprafata ghetii. Din ziua 205 s-a oprit topirea, pana azi inclusiv (ziua 214) si nu da semne de incalzire...Deja e un eveniment in istoria cunoscuta, recenta.
Inutil sa mai spun ca la Polul Sud gheata e la un maxim istoric. Sunt vremuri interesante, tocmai cand desertul dadea semne de revigorare. Va urma o "lovitura de bici?"
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Aug 04, 2013 8:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu urmeaza nici o lovitura de bici, pur si simplu e august, ziua e mai scurta si zona polara incepe sa se raceasca. Acum cateva zile postase cineva aici o stire cu camera fixata pe Polul Nord care zacea intr-o balta de gheata topita, ceva nevazut pana acum. Nu cred ca suntem intr-o perioada de racire polara atipica, sincer.

Sus

MesajScris: Lun Aug 05, 2013 1:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Conteaza ce este nu ceea ce crezi, nu e nici biblie nici SF.
Consider ca stii deja ca in zona nu avem concentratie 100% gheata.
Spun doar ca topirea stagneaza din ziua 205, am studiat arhiva si nu am mai vazut o astfel de stagnare in aceasta perioada. Am ajuns la nivelul verii 2006.
Am observat un vortex centrat pe pol ce se va incapatana sa ramana acolo pana pe 10-12 august, timp in care animatiile arata constant anomalie negativa a temperaturii.
Atasez aici si o imagine de la pol, de azi nu de cateva zile.
Stiu ca esti pasionat de iarna, nu ai avut curiozitatea sa te uiti personal sa vezi o imagine de la pol?
Inteleg ca nu aveai obligatia sa postezi o imagine, dar te puteai uita direct la sursa, nu la ce a postat x acum cateva zile.
Imagine
Si concentratia ghetii.
Imagine
Uite si camera aici:http://www.arctic.noaa.gov/gallery_np.html
Si graficul aici.http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/arctic.sea.ice.interactive.html

Sus

MesajScris: Lun Aug 05, 2013 1:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nu am spus ca nu este adevarat faptul ca a inceputul inghetul la pol, am spus doar ca nu mi se pare ceva iesit din comun, chiar si pentru perioada la care suntem.
Iar 2006 este oricum al 6-lea cel mai cald an la nivel global! Nu ne-a adus atunci nimic special inghetul polar timpuriu.

Sus

MesajScris: Lun Aug 05, 2013 2:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca te uiti pe grafic vei vedea o stagnare de 10 zile. ASTA e iesit din comun, raportat la perioada din an. Si va mai continua vreo 5---8 zile!
Am analizat fiecare an anterior in parte. In anii precedenti (fara exceptie) nu s-a mai intamplat asta.
Cum comentezi recordul ACTUAL de la Polul Sud?
Nu imi spune te rog ca e iarna acum acolo...Avem extensie record.

Sus

MesajScris: Lun Aug 05, 2013 3:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, Polul Sud e un caz interesant. Acolo se observa de cativa ani ca gheata tinde sa se extinda, in zonele din exteriorul platoului continental, dar se pare ca scade in interioriul continentului ( desi nu stiu cine poate face o masuratoare corecta pentru asa ceva ).

Oamenii pro incalzire de aici http://www.pbs.org/newshour/rundown/201 ... rctic.html spun asa: "It seems counter intuitive, but that growth is a result of the glacial melt happening on the rest of the continent, Carleton said. As fresh water melts into the ocean it decreases the salinity of the seawater, he explained. Water with less salt content freezes at a higher temperature, so even with warming air temperatures melting the glaciers, the Antarctic Ocean continues to gain sea ice." Eu sincer sa fiu, n-am suficiente date incat sa trag vreo concluzie. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Aug 05, 2013 6:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Valabil mai mult pentru Polul Nord!

Sus

MesajScris: Sâm Aug 17, 2013 3:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Uite aici Gogule. Vezi cum a stagnat topirea? Nu s-a mai intamplat asta de cand se masoara pe acolo. Poate fi un prim stranut.

Imagine

Articolul e foarte recent:http://wattsupwiththat.com/2013/08/14/the-early-chill-in-the-arctic-continues/

Sus

MesajScris: Dum Aug 25, 2013 9:40 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Prin Siberia s-au pus ceturile. Vad ceva ninsoare in nord-vestul regiunii. Vara s-a cam incheiat.
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Aug 25, 2013 9:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine

A ramas muult mai multa gheata fata de anul trecut pe vremea asta.
Daca mai vine inca un episod rece precum acela din plina vara arctica, putem avea surprize.

Sus

MesajScris: Dum Aug 25, 2013 10:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foarte calde marile Arctice, ceea ce inseamna o buna sursa de umezeala la apropierea iernii, deci ceva mai multa zapada. Acelasi scenariu ca si iarna trecuta.
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Sep 01, 2013 3:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Diferenta la polul Nord la zi:
ziua 241- anul 2013- 3,7361 mil km patrati gheata.
ziua 241- anul 2012- 2,5224 mil km patrati gheata.

Diferenta 1,21368 mil. km patrati gheata, o diferenta ce estimez ca va creste, anul trecut perioada de topire fiind mult prelungita, anul acesta au fost opriri ale topirii in plina vara (oprisi de durata) si nu se intrevede o scadere semnificativa a suprafetei cu gheata pana la inregistrarea minimului.
Consider ca va avea un efect asupra iernii ce va veni, in prognozele de acest gen nu poti neglija suprafata gheturilor.
Totusi, continui sa cred ca va fi o iarna per total mai calda la noi, spre dezamagirea unora.

Sus

MesajScris: Lun Sep 02, 2013 9:42 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Siberia s-a acoperit cu omat. (vezi postarea din 25 august, nu era alb...)
In o saptamana a si venit balaia.
E deja suprafata mare acoperita cu zapada, nu cred ca se va mai topi multa gheata.
Sa vedem cand va fi punctul de intoarcere, cand gheata va incepe sa creasca.
Posibil sa se intample mult mai devreme fata de anii trecuti, excluzand anul trecut cand totul parea scapat de sub control.

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Sep 02, 2013 3:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://wattsupwiththat.com/reference-pages/sea-ice-page/

De aici, o gramada de url-uri.

Sus

MesajScris: Lun Sep 02, 2013 10:23 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Harta respectiva nu este reala. Nu este zapada in Siberia la ses, doar cu totul izolat la peste 1000 m si pe insulele din Oceanul Arctic. Doar doua, trei statii din nordul extrem au raportat primii fulgi. Temperaturile sunt inca ridicate, iar minimele ating razant valori negative.
Din satelit s-au identificat cateva zone de la peste 1000 m altitudine (tinuturile Krasnoyarsk, Sakha si Ciukotka) unde au aparut primele suprafete restranse cu strat de zapada:

http://www.natice.noaa.gov/pub/ims/ims_ ... europe.gif

http://www.wetterzentrale.de/pics/Rnhemsnow.gif

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 80 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]