forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 6:26 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 46 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Termometre digitale
MesajScris: Mar Iul 02, 2013 5:16 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

vimp scrie:
Este normal ca un senzor electronic sa o ia pe aratura atunci cand este bagat la apa, mai ales apa de mare. :)

mai ales daca a luat apa , apa de mare are sare , si conduce mai bine decit aerul curentul , trebuie izolat sa nu intre apa la legaturile electrice

Sus

MesajScris: Mie Aug 21, 2013 5:09 pm 
Dupa mai bine de o luna si jumatate de cand am venit de la mare m-am gandit la ceva, sa desfac teaca senzorului de la termometrul de masina, cel pe care l-am bagat in mare si de atunci arata constant mai mult cu 1-2 grade decat celelalte. Am reusit sa tai cu grija carcasa aia mica de plastic si am scos un mic montaj cu o microrezistenta plus cele doua fire, l-am lasat asa, l-am bagat in adapost si de ore bune arata aproape la fel ca termometrul meteorologic cu mercur, deci si-a revenit, cred ca il las asa, nu-l mai pun in nicio protectie, la 26 de lei cat a fost, pe german electronics, tine de 26 de lei, plus ca la o adica la lidl acelasi termometru era 19 lei, mai ieftin de atat mai greu sa gasesti, mai ales ca tine minte minima si maxima.

Sus

MesajScris: Mie Aug 21, 2013 5:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
Dupa mai bine de o luna si jumatate de cand am venit de la mare m-am gandit la ceva, sa desfac teaca senzorului de la termometrul de masina, cel pe care l-am bagat in mare .

Bine ca nu ai intrat cu masina in mare. :mrgreen:

O sa revin cu poze ale termometrelor mele, de fapt doua statii, deci...4 termometre, cu care voi face experimentul cu gazele. Dar la tara il voi face, nu aici. Ele sa stea in soare si eu la umbra, doar sa-mi transmita date wireless si eu sa notez.
Cam 35 RON au costat bucata, deci 70 in total, fiindca veni vorba de preturi.

Sus

MesajScris: Mie Aug 21, 2013 10:27 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

[quote="eugenraduoradea"]
Daca ai timp !
Posibil desfacandu-l sa cada mizeria ( sarea ) de pe el. Cred ca mini ( micro ) rezistenta = SMD este un termistor probabil care daca a avut ceva apa cu sare este posibil sa indice gresit. Daca tot este desfacut fa niste probe. Dizolva sare multa. Inmoaie SMD-ul respectiv in solutia obtinuta si vezi daca ai diferente de citire. Cred ca este cel mai simplu. Ca sa-l lasi neintrodus in carcasa lui arata naspa. Asa ca la treaba :wink: - vezi primele mele cuvinte.
Eu cred ca in curand voi da drumul la statie. Doar senzorul termo.
Nu am unde sa le instalez, nu am voie sa fac modificari, nu ..., nu ....
Camera este in probe de cateva saptamani, statia lucreaza dar inca nu este postata pe net.
Normal ca nu-mi place softul Cumulus dar WuHu nu-mi functioneaza cu WS-2080.

Sus

MesajScris: Mie Aug 21, 2013 10:41 pm 
Deci, fac o solutie din apa si multa sare si bag micul montaj in sarea aia, il las sa se zvante si vad ce arata, nu ?
Si apoi il desalinizez cu apa curata.
Pai e o mica ciudatenie, ca doar cand ajunge pe la 21-22 grade si coboara usor sub 20 apar diferente.
Normal ca la minime fata de fratele mai mare, adica mai vechi, acelasi model, sunt exact 2 grade.
Deocamdata nu l-am spalat si nici nu i-am facut altceva, l-am scos din teaca aia de plastic si l-am lasat asa, cu montajul in aer.
Dar voi face acest experiment.
Mersi pt sfaturi, maine am cu ce sa ma joc.
Cam cat sa-l las in apa aia sarata ?
Si cand il desalinizez in cate ape crezi ca scap de sare ?
Chiar nu m-am gandit la asa ceva. :)

Sus

MesajScris: Mie Aug 21, 2013 10:54 pm 
1,7 grade si acum fata de termometrul care nu a fost in apa de mare.
18,8 la ala, 20,5 la asta fara teaca.
Nu l-am bagat in nimic, pana maine ramane asa si vom vedea maine dimineata diferentele, la minime.
Termometrul meteorologic si CC-ul (Control Company) arata 19,5, respectiv 19,6.
E clara treaba.

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 9:38 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

pai este normal sa iti arate mai mult , sarea depusa conduce curentul , si devine o rezistenta , care este pusa in paralel cu cea a senzorului

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 12:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In apa sarata? Nu il bagi in apa distilata sa dizolve sarea de pe senzor???
:?: :|

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 4:48 pm 
Apa distilata dizolva sarea aia ?
L-am vanturat de cateva ori intr-un bol cu apa curata.
Acum vad ca merge, sa vedem cand scade temperatura pe la 20-22 de grade.

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 6:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sarea e si coroziva si higroscopica (absoarbe vaporii de apa)
Pe langa dereglarile corozive, higroscopicitatea tinde sa iti indice precum un termometru umed.
Probabil stii cum se determina punctul de roua cu termometrul umed.

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 7:52 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

:wink: Eu cred ca apa sarata conduce mult mai bine curentul decit apa normala (distilata deloc)

in general acel senzor este o rezistenta (termistor) care sint de 2 feluri panta negativa si pozitiva , prin el trece un curent care se modifica in functie de rezistenta , care la rindul ei este modificata de temperatura

mai sint si alte tipuri , ponctiune PN polarizata invers , termocupluri , mai multe detalii gasesti cu gogu

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 10:06 pm 
Ca sa vad ce e pe micro montajul ala mi-ar trebui o superlupa, cu ce am eu nu se vede ce e, oricum nu e cine stie ce, din moment ce toata jucaria e 19 lei la lidl.
Vad ca apa si-a atins scopul, si-a revenit, e aproape la fel ca celalalt, deci ala nesarat, mai vechi 20,1 grade si asta, fost sarat, arata 20,2 grade iar termometrul cu mercur, meteorologic stas arata 20,6 grade.

Sus

MesajScris: Joi Aug 22, 2013 10:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Poate fi si inertia termica la cel cu mercur.
De exemplu, daca scade real cu 0,1 grade la 2 minute, cel cu mercur poate ramane in urma sa zic asa...
Mai ales in adapost si pe timp calm, inertia termica creste. Se adauga si inertia termica a intregului adapost.

Sus

MesajScris: Mie Sep 04, 2013 11:09 am 
La sol, semi îngropate, aşa ca la ANM, expuse direct la soare, termometrul cu mercur arată 25 de grade, cel digital cu sondă 28 de grade iar cel de maşină, care are cu siguranţă un termistor, arată 27 de grade.
Seara, când se răcoreşte şi mai ales când se face umbră, toate 3 arată la fel.
Practic la soare, în aceleaşi condiţii, se face diferenţa.
Şi apropo de o chestie, m-am uitat pe net, care este diferenţa între un termistor şi o termocuplă ?!
Că am văzut termistoare care arătau exact ca termocuplele, tot un fir mai gros cu două liţe sau termistoare care arătau ca nişte condensatori.
Şi ce elemente (compoziţie) ar trebui să conţină o termocuplă ca să atingă performanţele unui termometru cu mercur, expusă la soare, ca la mine şi care să arate aceeaşi temperatură, să crească şi să scadă în tandem cu termometrul cu mercur ?

Sus

MesajScris: Mie Sep 04, 2013 1:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

...Ingropate in sol...totul e relativ; bulele de aer pot face diferenta, aerul captiv in sol.
Cum obtii omogenitatea?
Nu cumva datorita efectului de sera al aerului captiv, din moment ce la umbra si noaptea e egalitate?
Care ar fi alta explicatie?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 46 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]