Cred ca evenimentele din aceste zile din Europa din tari precum Italia, Slovenia si Croatia au trecut usor neobservate, desi au fost de o amploare incredibila.In Slovenia la Postojna timp de 36 de ore a fost ploaie puternica, care a depus polei, iar grosimea acestuia din poze variaza intre 4-5cm, adica 50mm.Cantitatea masurata a fost de 76mm de precipitatii la -1 grad.Practic aproape tot a fost pus la pamant.Ieri la Roma a fost anulat un meci din cauza inundatiilor.In 2 zile la Roma au cazut 130mm si au fost statii care au inregistrat peste 200mm.
http://forum.zevs.si/index.php/topic,5459.0.htmlPozele acestea m-au lasat fara cuvinte.Nu stiu cate astfel de episoade au fost mai puternice chiar si in SUA sau Canada.Probabil rivalizeaza cu marele black-out din Canada de la finalul anilor '80.
Alt episod de depuneri consistente de polei care a facut pagube a fost la Chisinau, unde au cazut 15mm de precipitatii si s-au depus 2cm de gheata, punand cabluri de curent si crengi la pamant.
Marea Britanie a fost lovita din nou de inundatii.Cred ca pt a 3-a sau a 4-a oara in aceasta iarna.Raul care trece chiar prin orasul unde stau nasii mei a iesit din matca pt a 2-a oara in ultima luna.
Apoi avem cosava care a afectat Banatul romanesc si sarbesc deopotriva.Vant care a semanat perfect cu bora a atins viteze fabuloase.In Romania viteza maxima sustinuta a fost de 18m/s-65km/h, iar la rafala a fost de 35m/s-126km/h la Oravita.In Serbia la Varset viteza maxima sustinuta a fost de 26m/s-94km/h, iar la rafala a fost de 44m/s-158km/h.Practic avem viteze de un uragan de categoria 1.Si la Belgrad viteza la rafala a ajuns la 101km/h.De altfel sarbii au si avut cod rosu de vant pt Banat, in timp ce la noi....126km/h?? Un fleac...
Asadar o vreme foarte activa in Europa in ultimele 10 zile cu evenimente remarcabile.