forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 04, 2026 4:20 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 199 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Iasi
MesajScris: Mar Iul 01, 2014 4:11 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Luna iunie 2014 a fost normală termic, cu o ușoară abatere negativă de 0,2°C față de media ultimului secol (prima lună cu abatere negativă din acest an) și cu un regim pluviometric deficitar. Maxima lunară a fost mai scăzută decât cea din mai.

Imagine

Imagine

Cum topul obișnuit nu avea sens, am alcătuit unul doar cu ultimii 25 de ani. Se observă totuși că iunie 2005 a fost mai rece.

Imagine

La nivelul județului, cantitățile de precipitații au variat de la sub 20 mm din lunca Prutului în nord-est până la aprox. 70 mm în nord-vest, în extremitatea sudică a Podișului Sucevei. Dintre stațiile meteo, cea mai mare cantitate s-a înregistrat, din nou, la Cotnari. La Bârnova, stația cu media cea mai ridicată din județ, procentul de realizare a normei a fost de doar 39%.

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Aug 01, 2014 5:01 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Iulie 2014 a fost, per general, o lună caldă, dar cu o temperatură maximă modestă (adică exact cum nu îmi place mie).

Imagine

Imagine

La nivel județean, repartiția precipitațiilor a fost neuniformă și neobișnuită. Din nou Cotnariul a luat cea mai mare cantitate și, dacă va continua în ritmul ăsta, probabil că 2014 va fi printre cei mai ploioși ani de când se fac observații pluviometrice acolo (1896). În schimb, la Bârnova abia s-au cumulat 55,2, adică doar 47,68% din normă, acest iulie fiind mai degrabă printre cei mai secetoși înregistrați aici din perioada de observații (1962-2014).

Imagine

În general, cantitățile au fost excedentare în nordul județului și deficitare în sud, dar mai apropiate de normă în sud-est.

P.S.: Voi reveni și eu cu situația schimbării normelor climatologice, mai ales că în estul Moldovei schimbările climatice sunt destul de diferite față de Transilvania.

Sus

MesajScris: Lun Sep 01, 2014 1:00 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Luna august a adus totuși o maximă mai decentă, ceea ce a făcut ca amplitudinea anuală absolută să treacă ușor de 55°C. Regimul pluviometric a fost foarte deficitar.

De data asta am schimbat mediile multianuale la care mă raportez. Când o să am ceva mai mult timp liber, o să pun și tendințele climatice și diferențele dintre medii, împreună cu o comparație între vestul și estul Moldovei, care va arăta diferențe foarte mari de tendință.
Imagine

1 noapte tropicală și 2 zile caniculare, aceasta ar putea fi „esența” termică a acestei veri:
Imagine

Din nou Cotnariul stă cel mai bine cu ploile, iar Bârnova are un deficit enorm, pentru a treia lună consecutiv, lucruri total opuse față de normal.

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Sep 01, 2014 4:32 pm 
Foarte faină prezentarea ta, fiind cam pe aceeaşi paralelă cu Oradea datele de la tine sunt utile şi pt mine, chiar dacă ne despart Carpaţii. :)

Sus

MesajScris: Lun Sep 01, 2014 6:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

eugenraduoradea scrie:
fiind cam pe aceeaşi paralelă cu Oradea datele de la tine sunt utile şi pt mine

...pentru ca evident, asa functioneaza lucrurile. :lol:

Sus

MesajScris: Mar Sep 02, 2014 12:16 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Minus seceta :)

--
Media acestei veri este 21,1°C, foarte aprope de 2013 și 2008.

Abaterea față de media 1961-1990 este de 1,2°C, în timp ce abaterea față de media 1981-2010 este de doar 0,2°C. Vorbim așadar de o vară normală termic și moderată în cea mai mare parte.

Însă, spre deosebire de celelalte veri moderate din ultimii ani (2004, 2006, 2008, 2013), acum regimul pluviometric a fost deficitar. Suma precipitațiilor căzute este de doar 142,9 mm (207,9 media 1901-2000, 239,5 media 1961-1990 și 218,3 media 1981-2010), ceea ce o face să se numere printre cele mai secetoase din ultima jumătate de secol, cu doar 2,4 mm peste vara 2000 și chiar ușor sub 2007 și 2011, asta după ce primăvara s-a numărat... printre cele mai ploioase. Tipică de altfel pentru clima de aici alternanța perioadelor foarte ploioase cu cele foarte secetoase.

La Bârnova situația este însă mult mai rea. Acolo suma medie de precipitații (1961-1990) este de 303,3 mm, în timp ce în această vara s-au acumulat doar 119 mm, foarte aproape de recordul absolut pentru această locație.

La polul opus e Cotnariul, unde această vara a fost una ploioasă, cumulându-se 294 mm, un excedent de peste 70 mm față de medie (219,6 mm pentru același interval). Situația e, cum spuneam, total atipică, Cotnariul fiind o zonă ceva mai uscată, prielnică viticulturii.

Sus

MesajScris: Mar Sep 02, 2014 9:00 am 
A plouat exact unde nu trebuia şi nu a plouat unde trebuia.
Bizarerii meteorologice.

Sus

MesajScris: Mar Sep 02, 2014 10:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Slabut la capitolul precipitatii, probabil aveai asteptari mult mai mari :)

Sus

MesajScris: Joi Sep 04, 2014 7:01 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mda, deș știu că aici mă pot aștepta la orice... :) Speram la un retrograd, dar nu a fost să fie...

Sus

MesajScris: Mie Oct 01, 2014 9:58 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Luna septembrie 2014 a fost mai caldă decât normalul, abaterea fiind de 1,1°C, și foarte uscată, abia atingându-se 19% din media 1901-2000 și 16% din media 1981-2010.

Pe de altă parte, a avut câteva aspecte inedite:
  • Pe data de 4 temperatura nu a coborât sub 19,2°C, fiind cea mai ridicată minimă înregistrată în luna septembrie după 1987.
  • Pe 25 temperatura a coborât până la 1,6°C. Deși condițiile locale au împiedicat o minimă mai scăzută, aceasta este totuși cea mai scăzută temperatură înregistrată în septembrie după 1985 (e în top 5 după 1961 și în top 20 all-time).
  • În primele 19 zile din septembrie nu s-au înregistrat precipitații.

Imagine

Au fost 16 zile de vară (media e 10), 5 zile tropicale (în medie sunt 1-2) și 3 zile cu precipitații măsurabile (în medie 7).
Imagine

La nivel județean, anomalia în distribuția precipitațiilor persistă (Cotnariul are deja un excedent anual de 160 mm față de media 61-90 și va depăși sigur 700 mm, în timp ce Bârnova nu are nici cea mai mică șansă să-și atingă media), iar inversiunile termice se reflectă și în mediile lunare. La Bârnova cel mai probabil minima de acum (1,9°C) este record absolut al stației pentru septembrie (înainte de 2000 funcționa doar ca post pluviometric).

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Oct 01, 2014 10:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vad ca nu a plouat deloc in septembrie 1903 si 1982 :)

Sus

MesajScris: Joi Oct 02, 2014 7:26 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Pe lângă astea, au mai fost posturi pluvio prin județ unde n-a plouat deloc în septembrie 1953 și 1994...

Sus

MesajScris: Sâm Noi 01, 2014 8:30 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Octombrie 2014 a fost o lună total neomogenă: prima decadă s-a încadrat în normal, a doua a fost mai caldă decât prima și a adus unica zi de vară din această lună, iar ultimele 8 zile au fost reci, într-o zi media zilnică scăzând sub valoare de 0°C.
Aceasta a făcut ca, până la urmă, la Iași, această lună să înregistreze o abatere negativă de 0,5°C față de media ultimului secol (care are aceeași valoare cu media 1961-1990) și 0,7°C față de media 1981-2010. Este așadar prima abatere negativă cât de cât semnificativă din aceast an (și iunie a avut o abatere de -0,6 față de media 81-10, în schimb abaterea a fost de +0,1 față de 61-90).

Din punct de vedere pluviometric, după două luni de secetă, iată că octombrie a venit cu un excedent destul de mare.

Imagine

Imagine

În județ, situația stă asemănător, chiar dacă zonele deluroase au fost mai calde în decada a doua. Astfel, abaterea termică este ușor negativă la Cotnari (-0,2 față de 61-90), iar la Bârnova a fost puțin mai cald decât în medie (dar stația nu e luată în calcul la abateri). În toată jumătatea de vest a județului a nins și s-a depus strat în decada a 3-a, care nu a rezistat însă mult.
În jumătatea estică, în zonele deluroase înalte nu a nins, ci a plouat la temperaturi negative (freezing rain) și s-a format polei, copacii au înghețat, etc. La Bârnova s-a raportat și o zi cu chiciură, a cărei grosime a ajuns la 7 mm.

Imagine

Este de remarcat totodată că la Cotnari deja s-au strâns 760 mm de la începutul anului până acum și ar putea fi unul dintre cei mai ploioși ani pentru această stație. Și Iașiul are șanse foarte mari să treacă de borna de 500 mm, dar va rămâne cel mai probabil pe deficit.

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 10:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vad ca ai date chiar si inainte de 1895 pentru Iasi.Mai exact, de cand incepe sirul pe care il ai tu disponibil ? :)

Sus

MesajScris: Lun Noi 03, 2014 6:57 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Observațiile organizate au început în 1886. Însă, oficial, pentru precipitații șirul de date s-a luat începând din 1891, fiind eliminați (pentru medii, recorduri, etc.) anii acoperiți doar parțial: 1918 și 1919. Pentru temperatură șirul de date începe în 1894, fiind de asemenea eliminați anii cu întreruperi: 1918, 1919, 1944. Nu am tot șirul, dar am aproape tot ce mă interesează la momentul actual.

Bineînțeles, acuma mai nou politica e „obsesia 1961”. :lol: Și uite așa niște persoane foarte bine pregătite au decis la începutul anilor 2000 să închidă stații care aveau șiruri de date foarte lungi (de exemplu, Huși: 1923-2002, Dorohoi: 1896-2000, etc).

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 199 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]