forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 4:17 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 16, 2015 11:21 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Fiind ECMWF, ii creste inima si lui Sandu. :lol:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Vin Ian 16, 2015 11:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS are putini membri mai reci. Totul se joaca insa.

Sus

MesajScris: Vin Ian 16, 2015 8:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nici urma de NAO pozitiv in prognoza GFS. Atlanticul pare in mare forma ca si in ultimele 2 ierni.

Sus

MesajScris: Vin Ian 16, 2015 8:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ciudat este ca la fix un an de la ultimul viscol serios din sud, atat GFS cat si ECMWF contureaza o repetare a scenariului la 25.01, intr-o circulatie absolut identica:blocaj ruso-scandinav, NAO pozitiv, depresiune mediteraneana. :D
Stiu e greu, greu si foarte greu sa iasa, dar anul trecut a iesit si nu i-a dat nici atunci nimeni nici o sansa. Prezenta masei ultra polare din nordul Rusiei europene este un alt ingredient important, de asemenea prezent si acum 1 an.

Sus

MesajScris: Vin Ian 16, 2015 9:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Poate avem noroc. Totusi ar fi o bizarerie meteorologica sa avem in 3 din ultimii 4 ani viscole fix in aceeasi data.Unde mai punem ca si pe 25 ianuarie 2005 a mai fost inca o nebunie :)))

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 2:10 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Se pare ca aparitia Siberianului in peisaj va fi efemera. GFS 18z , intr-adevar pune viscol pe Moldova (nu e exclus sa se transforme intr-unul pentru sudul tarii) pe 25 ianuarie, asta fiind cam ultima speranta din iarna asta, avand in vedere ultimele estimari pe termen mediu/lung. Practic CFS-ul cam desfiinteaza orice posibilitate unui episod de iarna mai indelungat , prognozand anomalii termice pozitive de peste 3*C pentru urmatoarele 3-4 saptamani . Partea nasoala e ca , modelul european merge cam pe aceeasi idee.

ECMWF :

Imagine

CFS :

Imagine

Ultima oară modificat de hunterxd pe Sâm Ian 17, 2015 3:41 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 2:15 am 
Lasă că nu au intrat zilele în sac, vor mai fi şi alte ierni însă va cam trebui să ne obişnuim cu ierni blânde care vor avea doar episoade de iarnă severă şi cam atât.
Noi nu ne putem compara cu americanii, acolo sunt alte condiţii orografice.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 9:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dar nici in SUA nu e o regula sa ai ierni servere. In afara de statele din nord si zonele de langa Marile Lacuri, care de obicei prind majoritatea puseurilor polare, restul statelor se bucura de ierni oscilatorii cu ninsoare, ger , caldura, ploaie, in mare parte cam ce e si pe la noi.
Iarna trecuta a fost o exceptie cand vortexul polar dislocat a stat deasupra SUA foarte mult timp, producand evenimente rare.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 9:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

hunterxd scrie:
Se pare ca aparitia Siberianului in peisaj va fi efemera.

Siberianul proiectat de modele este unul din cele mai "rele" posibile, cu maximul in centru de pana la 1060mb in zona Uralilor conform GFS si temperaturi pe arii extinse sub -30 C acolo. Potentialul de fenomene de iarna severe pentru zona noastra este foarte ridicat, pentru perioada urmatoare. As merge mai departe si as spune chiar ca un asemenea anticiclon are posibilitatea sa tina piept Atlanticului pentru o durata mai mare de timp, desi modelele nu sunt de acord, deocamdata.

Ultima oară modificat de gogulica pe Sâm Ian 17, 2015 10:48 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 10:44 am 
"Siberianul proiectat de modele", bine zis, proiectat şi că aşa va fi sunt două lucruri distincte, există doar posibilitatea că ar putea fi aşa, aşa cum se fac ştirile la noi, ar fi făcut, dres, etc.
Din ce văd eu exista posibilitatea unei răciri mai drastice în 26-27 ianuarie da şi aia pare că nu va mai fi chiar aşa. Dacă până în 15 februarie nu mai vine un puseu polar apăi după aia vor fi doar invazii reci.
Un anticiclon care să-şi stabilească cartier general în zonă pe o perioadă mai îndelungată ar fi o posibilitate dar greu de crezut că se va şi realiza.
Dar în meteorologie e bine să spui never say never. :)
Ca să existe un dram de speranţă şi pentru amatorii de senzaţii tari meteorologice.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 11:32 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Adevarul este ca prognozele arata groaznic atat in ECMWF cat si ni GFS. Am putea foarte bine sa pierdem complet si episodul asta siberian. Asta e, viata e dura.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 11:35 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Una peste alta, aceasta luna ianuarie in extracarpatic vrea sa intre in topul celor mai secetoase luni ianuarie de cand se fac masuratori, dar depinde si de precipitatiile care vor fi in ultima decada care ar putea rezolva problema.Nu avem deficit, dar zic asa pentru ca oricum a fost plictisitoare luna asta exceptand 2-3 zile :)

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 11:53 am 
Ce te-ai face dacă ai avea zi de zi numai trăsnete, fulgere, ploi torenţiale, geruri de crapă pietrele, ninsori până la streaşină, viscol de să nu ieşi din casă, etc. ?

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 11:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sa nu exageram totusi :)

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 12:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Luna ianuarie cu siguranta nu va fi secetoasa in extracarpatic. Dupa data de 20.01 vor fi cantitati insemnate de precipitatii, din pacate deocamdata apar doar ca si ploi...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]