In situatia actuala, sistemele generatoare de precipitatii vin aproape exclusiv dinspre Scandinavia pentru ca acolo persista aproape fara pauza de 3 luni un camp de presiune scazuta, asta ca sa iti dai seama de cat de greu e de schimbat acest pattern.Bun, eu am nevoie de o cu totul alta circulatie si anume fie dinspre Europa Centrala, fie dinspre Peninsula Balcanica/Mediterana, fie de sisteme generate termoconvectiv, dar in nici un caz pe asemenea fluxuri nordice.Conditiile efectiv nu permit ascendenta si precipitatii.
Exemplu vineri, flux nord-vestic in Vestul Olteniei, furtuni iarasi ca astazi In Valcea si Olt, poate si in Dolj.iUita-te si la urmatorul front atmosferic din weekend, e deja vu.In momentul in care azoricul va urca in zona Arhipelagului Britanic, concomitent cu blocaje in nordul Europei sau patrunderi ale aceluiasi azoric direct pe continent(cum se vedea in rularile de saptamana trecuta), atunci vorbim.Analizeaza cand ai timp contextele atmosferice de dupa 2000, exceptand vara 2003, iunie/iulie 2007 si vara anului 2012 si vei intelege exact la ce ma refer(desi cred ca stii deja), sau uita-te direct la iulie/august 2005 ca sa vezi modele set-upuri foarte favorabile.A nu se intelege ca vreau o vara cu 4-500 mm, nu la asta ma refer

Exista un caz in care sistemele noroase pot sa vina din nordul Europei, dar doar atunci cand coboara in Mediterana.Uite un exemplu mai jos:

Concluzia e ca sunt "enspemii" de set-upuri favorabile si doar 1,2 nefavorabile si culmea ca doar astea din urma sunt prezente si ca sa fie bonus mai e si o canicula printre ele, prafuita si absolut inutila