forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Iun 12, 2026 5:08 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249 ... 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 26, 2015 9:25 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici la mine nu-i mare lucru in acest iunie, nici canicula nici furtuni si frustare maxima. Insa in 2001, 2002, 2003 si 2004 circulatiile nordice au adus furtuni bune la Slatina, 11 iunie 2004 cea mai buna.

Astazi a fulgerat la sud de Slatina, aici doar toamna, toamna si iar toamna. Cred ca dupa furtunile venite pe circulatie sud vestica se reincalzeste mai bine vreme decat dupa nordica ce nu aduce decat frig.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu
MesajScris: Vin Iun 26, 2015 9:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cel putin a plouat rezonabil, ca asta mai lipsea sa mai fie si o seceta ca in iunie 2003 sau 2000.

Ce mai sezoane convective au fost in 2001, dar mai ales in 2002, ma gandesc parca nostalgic acum :))) Chiar daca nu acordam atat de multa atentie, m-au prins cateva in aer liber atunci si de aia.Din asta totusi mai sunt 2 luni, cu noroc poate chiar 3, iar mai a fost superb.Furtuni "incomplete" asadar in acest iunie, dar pe Andrei de exemplu nu l-ar fi deranjat, ar fi prins niste cadre faine in vreo 2, 3 nopti :) Ma enerveaza cand in mod repetat sunt oraje, dar ploile diluviene ocolesc.Au si astea farmecul lor, mai ales cand sunt noaptea si poti fotografia, dar nu cand sunt aproape numai de astea.E parca prea dezechilibrata treaba.In schimb daca nu e cine stie ce vant, toarna bine si sunt manifestari electrice frecvente nu simt ca lipseste ceva neaparat.In ordinea preferintelor ar fi asa: partea electrica, intensitatea ploii/cantitatea de ploaie, grindina si la final vantul.Grindina e clar ca ar merita un loc mai in fata, dar frecventa acestui parametru la o cota semnificativa nu e mare.Vantul l-am pus la final nu din acest considerent ci datorita faptului ca nu prea am eu "boala" pe el, iar cel mai probabil asta mi se trage de la faptul ca ma satur cand bate aiurea cate 1 zi sau 2 pe circulatii de NV.A batut anul asta pana acum cat nu a batut tot anul 2014.La viteza medie redusa pe care o are de obicei, pentru multi din tara asta ar fi ceva obisnuit, insa pentru ca aici pe alte circulatii nu prea e perceptibil, da alta senzatie.

Imagine

Se observa vitezele medii foarte scazute din nordul regiunii, chiar cele mai mici din tara daca nu ma insel.Slatina are ceva vant dupa cum vezi Neaceasca.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 27, 2015 12:10 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Intotdeauna ma lasa rece hartile astea...cum poti oare macar sa te gandesti sa faci o harta cu media multianuala a vantului, cand tu ai o statie in camp, alta in oras, alta pe deal..?
Mai bine faceau o estimare pe calculator, interpolata pe baza de relief...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iun 27, 2015 2:15 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Slatina are vant in general, dar la furtuni nu prea, mai multe intensificari cu aspect de vijelie are Bucurestiul. Era fain in copilarie la tzara cand vijelia de la inceputul furtunii zbura cutiile de pateu goale de pe cuptor in curte, sunetul lor. :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Iun 27, 2015 10:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cele mai puternice si generalizate vijelii in Oltenia se produc in context de NAO pozitiv.In acest sens, un ex exemplu in care blocajul scandinav, acompaniat si de patrunderea maselor de aer umed ce circula la periferia Anticiclonui Azoric spre Peninsula Balcanica duc la formarea depresiunilor al caror fronturi reci, de obicei foarte bine organizate, sosesc de multe ori conform jetului de altitudine.In fata fronturilor se produc intensificari violente de vant care afecteaza de multe ori nu numai Oltenia, ci si Muntenia, inclusiv Bucurestiul, iar in functie de traiectorii, matura inclusiv Moldova in trecerea spre Ucraina.De multe ori nu scapa ieftin nici Ardealul, mai ales sudul regiunii. Acest tip de set-up nu a avut loc deloc in acest sezon convectiv, ceea ce este anormal.

Blocajul scandinav este cel mai bun prieten al acestei regiuni; cele mai mari cantitati de ploaie, cele mai violente furtuni si cele mai mari cantitati de zapada cazute de-alungul timpului se datoreaza si interventiei acestui camp de presiune ridicata.Apoi prietenul numarul 2 este est-europeanul :)

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Iun 27, 2015 12:28 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu nu vad niciun Scandinav pe harta asta, ci doar un Azoric urcat mai spre nord...

Sus

MesajScris: Sâm Iun 27, 2015 12:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din cate cred eu, e un brau anticiclonic intre Azoric si Scandinav.Nu devine scandinav in cazurile astea ? Exact ca si est- europeanul cand ajunge pe Scandinavia ? :)

Sus

MesajScris: Sâm Iun 27, 2015 12:45 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Mai are pana sa devina Scandinav, parerea mea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 28, 2015 12:42 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu exista set-up mai mizerabil ca cel din vara 2015, set-up-uri si circulatii si vreme incredibila, de care poate ca in anii '90 am mai avut si am uitat cum e, insa stiu ca si atunci tot nervos si deprimat eram, mocaneasca, racoare, mocirla, noroi in curte la tzara, fulgere lipsa.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2015 3:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

azi dimineata tot ardealul era sub stratusi :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 01, 2015 1:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mar Iun 30, 2015 3:56 pm

Where the fuck are you?

Sus

MesajScris: Mie Iul 01, 2015 4:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu am disparut, dar nici ca am despre ce sa scriu.Aceeasi circulatie, furtuni lipsa(chiar si azi m-a ocolit o celula), acum urmeaza iarasi vreme plictisitoare cu noul val de caldura.Ceea ce a fost anul trecut e la ani lumina distanta, desi nu a fost number one in ultimii 15 ani.Parca anul asta sunt in alta regiune.

De cand m-am logat pe forum in 2012 am prins vara 2012(nu mai necesita comentarii), apoi am prins 2013( nesperat de buna convectiv) si 2014 una dintre cele mai bune(care a adus aminte de perioada "de aur"2004-2010).Acu' ar fi culmea ca asta sa se dovedeasca a fi in topul celor mai slabe, e totusi destul timp sa se schimbe lucrurile... La ploi pe luna iunie, in jur de 70 % din medie.Din punctul asta de vedere nu a fost chiar rau, mai ales ca precipitatiile s-au "ingramadit" dupa data de 15 si totul arata bine, inca...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 01, 2015 5:14 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In fiecare an esti in alta regiune, asa e clima Romaniei.

Aceasta modificare din masa polara in val de canicula este una buna, numai sa nu mai revina blestemata asta de nordica. :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mie Iul 01, 2015 5:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
In fiecare an esti in alta regiune, asa e clima Romaniei.

In mod normal nu se intampla asta.In deceniul trecut nu am fost in alta regiune decat in 2003.Sunt de acord, unele veri vin cu mai multe fenomene severe(uneori parca pe banda rulanta), altele cu mai putine, dar totusi suficiente, insa cate una de asta iese din tipare :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 01, 2015 5:26 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Tu ai avut 7 maiul ala, eu nici o furtuna severa pana acum, stiu ca si in deceniul trecut au fost destui ani cu doar 1 furtuna buna la Slatina, ma multumeam cu una, veri ca 2008 sau 2009 nu au avut nici una, deci nu e de mirare.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249 ... 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]