forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 22, 2026 4:57 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14573 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 972  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Mar Ian 05, 2016 1:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pana la urma asta e.Sa zicem mersi ca am prins 1 saptamana de iarna, dat fiind ce decembrie am avut.Sanse vor mai fi pentru reveniri ale iernii, poate chiar mai serioase :)

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 2:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dap, daca avem noroc urmatoarea perioada rece va fi undeva dupa 15-16 ianuarie.
Acum deja nu mai putem sa comparam iarna asta cu cea din 2006-2007.
Nu cred ca perioada hibernala de acum va ramane singurul episod de iarna din acest sezon :) .

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 3:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Frumos. :)

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 9:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Probabil mediile termice la nivel local sunt mai scazute decat anul trecut in primele 5 zile :)

Exclus

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 9:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am zis de Oltenia si Muntenia, atentie Doodoo, ca de obicei nu esti atent la fazele astea :) Incep cu Tg-Jiu, Severin si Polovragi ? Mai pun si un Campulung Muscel sau Campina, ca sa fie si din Muntenia. Mai vrei sa iti mai dau exemple ?

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 9:47 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu stiu ce sa zic. Anul trecut pe vremea asta Padesul avea o minima de -30 C...

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 9:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Avea, dar e vorba de mediile pe primele 5 zile si oricum Padesul nu l-am luat in calcul.Masa de aer din primele 5 zile ale lui 2015 a venit pe o circulatie polara directa si astfel s-a incalzit in Subcarpati datorita descendentei :)

Sus

MesajScris: Mar Ian 05, 2016 9:57 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu zic ca e inutil sa ne contrazicem pe medii irelevante de 5 zile, de la 2 saptamani in sus mai vorbim...

Sus

MesajScris: Mie Ian 06, 2016 12:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

OK, să spun și eu ceva - poate evident pentru voi: daca masa asta polară ar fi venit ca anul trecut de revelion peste un strat mediu de 15-20 cm de zăpadă, ar fi fost iarăși sub -30 C la Ciuc (fără ceață) si Intorsură (aici depresiunea e mai mică în suprafață, ceața se formeaza mai greu). Oricum, si -22,4 C la Rădăuți e suficient de „răcoare” pentru episodul ăsta mult așteptat de mine. Am observat că site-ul Kachelmann nu mai actualizează datele de la cele 140 de stații non-flow. Cît timp avem tabelele de pe Meteomanz și cele 2 site-uri rusești, e ok.

Încă un punct. Vă întrebasem (cred în altă parte) de ce „sea-snow effect” din ultimul an s-a dus spre turci și nu spre noi sau bulgari. În fine, poate altădată va exista și la noi contextul ăsta sinoptic. Încă o observație: mini-ciclonul ăsta mediteranean n-a dus precipitații (zăpadă) la munte, nu a nins nicăieri în Meridionali, deși „valul” a urcat spre subcarpații Getici. E și aici vreo explicație ?

Sus

MesajScris: Mie Ian 06, 2016 2:02 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

La modul cel mai general, lake/sea/ocean/bay-effect snow se produce atunci când o masă de aer rece se deplasează, pe o distanță suficient de lungă, peste o suprafață de apă mai caldă (pentru detalii vezi aici). S-a produs și la noi, în unele zone de pe litoral (sunt fotografii aici).

Câmpul de precipitații n-a avansat chiar atât de mult, dar au fost ninsori și în Meridionali. De exemplu, la Sinaia 1500 stratul de zăpadă a crescut de la 20 cm duminică dimineață la 35 cm marți dimineața.

Sus

MesajScris: Mie Ian 06, 2016 8:30 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dextercioby scrie:
OK, să spun și eu ceva - poate evident pentru voi: daca masa asta polară ar fi venit ca anul trecut de revelion peste un strat mediu de 15-20 cm de zăpadă, ar fi fost iarăși sub -30 C la Ciuc (fără ceață) si Intorsură (aici depresiunea e mai mică în suprafață, ceața se formeaza mai greu). Oricum, si -22,4 C la Rădăuți e suficient de „răcoare” pentru episodul ăsta mult așteptat de mine. Am observat că site-ul Kachelmann nu mai actualizează datele de la cele 140 de stații non-flow. Cît timp avem tabelele de pe Meteomanz și cele 2 site-uri rusești, e ok.

Încă un punct. Vă întrebasem (cred în altă parte) de ce „sea-snow effect” din ultimul an s-a dus spre turci și nu spre noi sau bulgari. În fine, poate altădată va exista și la noi contextul ăsta sinoptic. Încă o observație: mini-ciclonul ăsta mediteranean n-a dus precipitații (zăpadă) la munte, nu a nins nicăieri în Meridionali, deși „valul” a urcat spre subcarpații Getici. E și aici vreo explicație ?

La noi nu s-a produs ceva important fiindca nu era directia potrivita. Pe o intruziune a aerului NNE-SSV benzile de ninsoare au fost, cum era si normal, paralele cu litoralul. Ca a mai fost cate o aversa ratacita, asta a tinut de hazard. Ca sa fie si la noi ca la turci ar trebui ca aerul rece sa vina cel putin NE-SV, daca nu chiar ENE-VSV. Dar nu stiu de cate ori s-a intamplat asta de-a lungul istoriei, eu cel putin nu am vazut.

Referitor la cealalta intrebare, despresiunea nu a fost suficient de nordica pentru a ninge consistent in Meridionali. Acolo unde precipitatiile au urcat totusi ceva mai mult sa stii ca a nins moderat, vezi Sinaia 1500 unde s-au depus 15 cm.

Sus

MesajScris: Mie Ian 06, 2016 9:21 am 
Citat:
Am observat că site-ul Kachelmann nu mai actualizează datele de la cele 140 de stații non-flow. Cît timp avem tabelele de pe Meteomanz și cele 2 site-uri rusești, e ok.

Kachelmannul are perioade când dă date de la aproape toate sau când are săptămâni şi dă date doar de la cele 23. La nivel de ţară cele 23 de staţii sunt destul de aproape ca medie de ceea ce se întâmplă la nivelul celor 161. Sunt perioade mai rare când media celor 23 e mai mare de 0,5 grade dar în general e undeva între 0,1-0,5 grade mai mare, foarte rar e sub media celor 161.
Meteomanzul mai sare uneori câte-un interval din ăla de 3 ore dar destul de rar.
Foarte rar se întâmplă în cazul meteoinfo, ăştia sunt realmente la nivelul de 50 din 160 da ei nu au bază de date şi cei mai ceas sunt ww24, da şi ăştia sunt parţial color, lipsesc destul de multe staţii.
Rest in peace-ul de 5 ori are şi ăsta lipsuri uneori şi carenţe la precipitaţii.
Cred că undeva la nivel de internet există site-uri unde există o regularitate de ceas elveţian, cu bază de date şi toate poveştile da nu ştim noi adresele. Dacă aş avea un calculator mai performant aş face nişte investigaţii pe intranet, sunt sigur că aş găsi nişte site-uri interesante care i-ar pune definitiv cu botul pe labe pe secretoşii de la ANM. Totuşi faţă de alţii noi stăm destul de bine, meteoromania are rar perioade când ratează câte-un interval orar. Dacă ai tot ce-ţi trebuie în materie de monitorizare online iei date direct de la ei, mai puţin la precipitaţii, aici suntem în nebulozitate totală, de ce nu le dau e greu de explicat, că e doar o hartă care se actualizează de 2 ori pe zi sau la 6 ore, aia de pe operator meteoromania, să o transfere pe meteoromania şi am avea di tăte. :)

Sus

MesajScris: Mie Ian 06, 2016 5:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma gandeam acum ca ar fi culmea ca nici depresiunea asta sa nu lase ninsori mai serioase in Meridionali.

Sus

MesajScris: Mie Ian 06, 2016 11:48 pm 
Pentru amatorii de kachelmann, dă date de la aproape toate staţiile.
Şi-a revenit. Exact cum am spus, cu perioade de tâmpenie şi normalitate.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 07, 2016 2:56 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Roberta pe SP despre cum a procedat ANM-ul in cazul de fata:

Citat:
Nu am zis dacă e justificat sau nu codul galben.
Circul e acela ca a fost continuu cod galben pe nowcasting, cand putea fi informarea cu cod galben.
Nowcastingul e pe termen scurt, dar s-a tot prelungit. Nu prea ai voie, e o limita in timp și pa.
Altfel, ești slab previzionist ca și meteorolog profesionist.
Se știa ca plouă și ca solul e inghețat. Cu ce i-a surprins?
Castingul asta si presupune, fenomene meteo cu durată limitată cu apariție imprevizibila.
Ceață, furtuni scurte și intense, viituri. Aici nu se spune nici de cantități mari de apă, e ceva ce merge târâș.
Nu dai avertizare și te scoți cu nowcasting. Obicei vechi, păsărea responsabilității.
Amanarea unui verdict pană la extrem de teama eșecului. Asta e. Sper ca s-a ințeles.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14573 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 972  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]