forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Apr 25, 2026 7:20 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1256 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 84  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 01, 2009 7:15 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Iata sha un sangur filmulietz di la Riepublica Moldova di pisti Prut, cu pagubi produsi di grindina di pi 25 Iunii. In shie stil comunist vorghiesc astia, ca pi vriemea lu shasca. Auzi la iei, scoala ii obiect di menire soshiala. :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=7svIueWV ... annel_page

Sus

Subiectul mesajului: Re: Filmuletze...
MesajScris: Mie Iul 01, 2009 7:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mah :!: la colhoz cu tini...huoo...rushini...la munca...
asa-i daca ti gandeshti mai bini, ai dreptati oaminii aia...scoala e obiect obiect di menire soshiala, ca doar ii trecut in invientar la primarie, cu valoari baneasca, she, nu stiai ?...dar cand apar pagubili prishinuiti di stihiili naturii nu mai ai she fashe...cu dansa sa nu te pui la tranta :!:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Iul 01, 2009 9:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Chiar tornada nu cred ca e, pagube nu s-au semnalat deloc, nici macar o tigla nu a fost luata pe sus...
http://www.realitatea.net/video_848392_ ... 52697.html

posibila gustnado; o fi fost azi? a fost din nou ceva activitate in Constanta, care dupa-amiaza a trecut Dunarea...

Sus

MesajScris: Mie Iul 01, 2009 11:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sincer sa fiu e extrem de greu de dat seama daca a fost o tornada sau un dust-devil sau gustnado. Gustnado...hmm..totusi parca au o miscare mai haotica aceste fenomene, iar asta parea foarte simetric. Tind sa cred ca a fost un 'storm enhanced dust devil', cand cel care filma a indreptat camera spre nor nu se vedea absolut nici o tuguiere a norului, baza era plata. Tornada as zice totusi ca nu e cazul. Oricum vantul in zona aia poate ca atingea 60-80 km/h, cine stie, poate si mai mult.

Sus

MesajScris: Mie Iul 01, 2009 11:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ok, desi dust devilsii sunt de obicei pe vreme insorita, cred ca pot fi si exceptii... nici ei nu sunt chiar atat de nevinovati intotdeauna, cum arata si patania elevilor japonezi: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=tOITKe-H6HE

Sus

MesajScris: Joi Iul 02, 2009 1:02 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Furtuna cu grindina la Targu-Mures in 25 iunie 2009 :

http://www.youtube.com/watch?v=wSk8UxTj7-g

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 5:46 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Un timelapse din 25 iunie la Targu-Mures . Am uitat sa il postez mai devreme :

http://www.youtube.com/watch?v=Pvd5DAf9g10

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 6:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

minunat time/lapse!
cateva comentarii...
1. incercati sa il urmariti in paralel cu urmatoarea piesa muzicala:
http://www.youtube.com/watch?v=LdfNTO_o-3k
mi s-a parut ca se potriveste perfect cu ritmul natural al fenomenului...e cineva de aceeasi parere? :roll: daca nu, scuzati interventia "poetica" :) eu tocmai am venit de la filmul "Knowing" (Numere fatale) cu Nicolas Cage, care are pe coloana sonora piesa cu pricina; il recomand tuturor celor care se pasioneaza de scenarii apocaliptice si alte scary things de genul asta + performanta obisnuita a unui actor pe care eu il pretuiesc... :wink: :)

2. din analiza radiosondajului Cluj din ziua respectiva (vezi mai jos) as banui ca filmarea se face aprox in directia sud; sistemul ar fi trebuit sa se deplaseze dinspre E-SE, dar zona de dezvoltare sa fie pe flancul vestic (termen de dezvoltare spre E-NE). E interesant cum dezvoltarea convectiei arata directia vantului de pe sondaj - se observa forfecarea spre V-NV evidentiata la peste 300 hPa (aprox 9300m) :!:

http://www-frd.fsl.noaa.gov/mab/soundings/java/plot_soundings.cgi?data_source=RAOB;start_year=2009;start_month_name=Jun;start_mday=25;start_hour=0;start_min=0;n_hrs=3.0;airport=15120;plot=Java-based%20plots;hydrometeors=false&startSecs=1245888000&endSecs=1245898800

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 6:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

scuze - de fapt greseam; ar trebui sa fie filmat spre nord, sistemul se deplasa dinspre dreapta, deci din E... :oops:
in acest caz e interesant ca dezvoltarea pare sa fie pe flancul estic (vantul relativ la furtuna sufla din est abia intre 700 si 500 hPa)

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 7:23 pm 
Neconectat
Admin
Admin

iceage scrie:
scuze - de fapt greseam; ar trebui sa fie filmat spre nord, sistemul se deplasa dinspre dreapta, deci din E... :oops:
in acest caz e interesant ca dezvoltarea pare sa fie pe flancul estic (vantul relativ la furtuna sufla din est abia intre 700 si 500 hPa)

Intr-adevar in directia nord-est a fost filmat :) , cam pe la 15Z . Pacat ca nu avem si noi statie de radiosondaj :mrgreen: . Totusi cea de la Cluj e prea indepartata :( . De asemenea , pacat ca nu se fac sondajele tot din 3 in 3 ore :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 8:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu e chiar asa indepartata - structura verticala a atmosferei libere (peste 1500-2000m) este suficient de omogena/in afara cazurilor frontale, pentru ca 2 radiosondaje pe teritoriul unei tari ca Romania sa fie acceptabil

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 9:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Bravo Catalin! Chiar marfa de tot time-lapse-ul! Imi place si cum se vede la o viteza mai mare de 5x, daca misc butonul de derulare. :)
Intr-adevar, melodia din filmul "Knowing" se potriveste perfect cu filmuletul-fluenta miscarii norilor si curgerea ritmurilor...parca "te unge" :) Dealtfel am mai vazut pe tube videoclipuri cu nori time-lapsed care aveau pe fundal-o simfonie, de cele mai multe ori de Beethoven.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iul 05, 2009 10:02 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu mi-am dat seama ca vederea de la balconul lui Catalyn este spre Nord si dupa niste antene de DIGI TV (nu se vad in time-lapsele asta) aflate pe un balcon de vis-a-vis. Antenele de satelit se orienteaza spre Sud in emisfera nordica si spre Nord in cea sudica. Deci n-avea cum sa fie spre Sud filmarea. :)

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 11:36 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Andrei87 scrie:
Bravo Catalin! Chiar marfa de tot time-lapse-ul! Imi place si cum se vede la o viteza mai mare de 5x, daca misc butonul de derulare. :)
Intr-adevar, melodia din filmul "Knowing" se potriveste perfect cu filmuletul-fluenta miscarii norilor si curgerea ritmurilor...parca "te unge" :) Dealtfel am mai vazut pe tube videoclipuri cu nori time-lapsed care aveau pe fundal-o simfonie, de cele mai multe ori de Beethoven.

Ar fi fost ok sa pun o viteza mai mare de 5x ?
La urmatorul time-lapse voi adauga si eu o melodie de fundal . Merci pentru sugestie :) .

Sus

MesajScris: Dum Iul 05, 2009 11:52 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca da, la 10x s-ar fi vazut si mai clar 'explozia' norilor, chiar daca scurtezi timpul total la jumatate :D

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1256 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 84  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]