|
Foarte frumos. Bravo! Sper ca cineva macar sa realizeze anormalul si semnalul de alarma tras la concluzii cu privire la nebunia din statistici si chiar sa vedem intr-un viitor cat se poate de apropiat o lista cu recorduri oficiale, nu ce a scris x si y, documentari din tot felul de "subsoluri" ale statiilor. Personal, nu cred in veridicitatea multor recorduri de la noi din tara, recunoscute oficial de anm. Acele 43.5 de la Strehaia mi se par complet aberante, -38.5 de la Bod imi pun mari semne de intrebare, dar n-ar fi imposibil, iar cele 44.5 de la Ion Sion sunt de Tom si Jerry. Din pacate insa, actuala conducere imi da putine sperante ca s-ar schimba ceva acolo. E nevoie de o munca fantastic de grea sa pui toate cap la cap. Stiu cat m-am chinuit eu pt o singura statie, dar sa iei la puricat peste 200.... In linii mari, inainte de 1960 e o mare harababura in arhiva anm. Multe cifre care pot fi puse sub semnul indoielii si asta daca ne raportam doar la recorduri. Daca luam toate cifrele, vom vedea ca si la medii avem probleme. Multe lipsuri in sir, prea multe mutari de statii, acuratetea aparatelor de masura sunt multe de discutat.
Daca vreodata as ajunge eu la "butoane", sa ma exprim asa, cam 70% din statistica as elimina-o. Recordurile statiilor mutate in alte forme de relief le-as elimina din arhiva, valorile acelea din ferme le-as scoate complet, as cerceta foarte amanuntit toate recordurile care pun semne de intrebare si daca statiile invecinate au mari diferente, le-as elimina si pe acelea. E clar ca au fost aparate care n-au functionat corespunzator, nu au fost poate amplasate corespunzator, ori citirea s-a facut eronat etc. Pot fi atatea exemple.
Cum e aici la Tg.Mures de exemplu. As lasa doar recordurile inregistrate dupa ce statia s-a mutat in zona de lunca. Nu as sterge statistica de dinainte, dar n-as mai mentiona in harti oficiale cifre din perioada de deal. La fel cum e la Cluj. Niciodata in actualul amplasament nu vor mai fi -34, valoare inregistrata cand statia era in lunca. Acelasi lucru pentru Craiova. Si sunt multe astfel de exemple.
Sa nu mai spun ca pana prin anii '40-50, foarte multe statii functionau in tot felul de gradini ale unor licee, parcuri, nu aveau platforma meteorologica, erau slab ventilate, de multe ori termometrele nu erau fix la 2m deasupra solului, aveau tot felul de hibe si e foarte greu sa comparam datele de azi cu cele de acum 100 de ani. Intr-adevar, meteorologia n-a inceput in 1960, insa de atunci avem o standardizare, o uniformizare a datelor, a locului de masurat, a instrumentelor. Aceste lucruri s-au produs treptat in functie de zona sau de statie, incepand cu 1947-1948 si s-a terminat prin 1962-1963. Multe pot fi discutate pe aceasta tema si cred ca fiecare statie are istoria ei, iar cei de acolo ar trebui sa stie cel mai bine despre veridicitatea datelor.
|