forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 11:53 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Mar Ian 02, 2018 2:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Finalul de decembrie 2017 a adus publicarea articolului al cărui coautor mă aflu. Vă rog să intrați prin blog (n-am reclamă, nu iau bani, dar mi-ar plăcea să citiți și articolele de lingvistică de acolo).

https://thescienceinmymind.blogspot.ro/ ... l?spref=fb

Sus

MesajScris: Mar Ian 02, 2018 4:18 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Un articol stiintific cu un iz romantic. Imi place. Se vede ca nu lucrezi in ANM, altfel erau doar niste date seci acolo. :)

Am aruncat o privire si pe blog si sunt curios de unele lucruri. De exemplu, de ce folosesti "î" din "i" in interiorul cuvintelor?

Edit: hai ca ai fost amuzant totusi cu incalzirea globala din ultimii 66 de ani, fix cat sa prinzi si 1951. Daca Ion Sionul s-ar fi intamplat in 1950 atunci incalzirea globala ar fi fost in ultimii 67 de ani, asa-i? :))

Sus

MesajScris: Mar Ian 02, 2018 11:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Despre i si sint citeste aici:

https://thescienceinmymind.blogspot.co. ... edere.html

Nu stiu de unde ai inteles "incalzirea globala din ultimii 66 de ani". Perioada 1945-1952 a fost neobisnuit de calda la nivel european si planetar. Ideea de GW este mentionata fara o stampila concreta de interval temporal, pentru ca aceasta, in mod corect, nu exista. Exista graficul NASA de evolutie a temperaturii medii la nivel planetar care da trendul la nivel anual. Trend regretabil in crestere.

Sus

MesajScris: Mar Ian 02, 2018 11:21 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am inteles, esti un pasionat de lingvistica mai rebel. :) Adevarul e ca si eu m-am incapatanat o buna bucata de vreme sa scriu de exemplu "niciun" despartit, in ciuda reglementarilor oficiale, dar apoi m-am plictisit si am inceput sa scriu si eu ca toata lumea.

Cat despre referinta la incalzirea globala, apare mentionata undeva pe penultima pagina. Sunt pe mobil acum, dar iti arat cum ajung la pc.

Sus

MesajScris: Mar Ian 02, 2018 1:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
[...]
Cat despre referinta la incalzirea globala, apare mentionata undeva pe penultima pagina. Sunt pe mobil acum, dar iti arat cum ajung la pc.

Chiar astept sa-mi arati "scaparea". :)

Din pacate, editorul nu a dorit si imprimarea pozelor (practic, erau harti de reanaliza disponibile gratis - sub copyright - de la Wetterzentrale). Copyrightul este mentionat mai jos.

Fişiere ataşate:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 21.96 KiB | Vizualizat de 1425 ori ]

MesajScris: Mar Ian 02, 2018 3:13 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Foarte frumos. Bravo! Sper ca cineva macar sa realizeze anormalul si semnalul de alarma tras la concluzii cu privire la nebunia din statistici si chiar sa vedem intr-un viitor cat se poate de apropiat o lista cu recorduri oficiale, nu ce a scris x si y, documentari din tot felul de "subsoluri" ale statiilor. Personal, nu cred in veridicitatea multor recorduri de la noi din tara, recunoscute oficial de anm. Acele 43.5 de la Strehaia mi se par complet aberante, -38.5 de la Bod imi pun mari semne de intrebare, dar n-ar fi imposibil, iar cele 44.5 de la Ion Sion sunt de Tom si Jerry. Din pacate insa, actuala conducere imi da putine sperante ca s-ar schimba ceva acolo. E nevoie de o munca fantastic de grea sa pui toate cap la cap. Stiu cat m-am chinuit eu pt o singura statie, dar sa iei la puricat peste 200.... In linii mari, inainte de 1960 e o mare harababura in arhiva anm. Multe cifre care pot fi puse sub semnul indoielii si asta daca ne raportam doar la recorduri. Daca luam toate cifrele, vom vedea ca si la medii avem probleme. Multe lipsuri in sir, prea multe mutari de statii, acuratetea aparatelor de masura sunt multe de discutat.

Daca vreodata as ajunge eu la "butoane", sa ma exprim asa, cam 70% din statistica as elimina-o. Recordurile statiilor mutate in alte forme de relief le-as elimina din arhiva, valorile acelea din ferme le-as scoate complet, as cerceta foarte amanuntit toate recordurile care pun semne de intrebare si daca statiile invecinate au mari diferente, le-as elimina si pe acelea. E clar ca au fost aparate care n-au functionat corespunzator, nu au fost poate amplasate corespunzator, ori citirea s-a facut eronat etc. Pot fi atatea exemple.

Cum e aici la Tg.Mures de exemplu. As lasa doar recordurile inregistrate dupa ce statia s-a mutat in zona de lunca. Nu as sterge statistica de dinainte, dar n-as mai mentiona in harti oficiale cifre din perioada de deal. La fel cum e la Cluj. Niciodata in actualul amplasament nu vor mai fi -34, valoare inregistrata cand statia era in lunca. Acelasi lucru pentru Craiova. Si sunt multe astfel de exemple.

Sa nu mai spun ca pana prin anii '40-50, foarte multe statii functionau in tot felul de gradini ale unor licee, parcuri, nu aveau platforma meteorologica, erau slab ventilate, de multe ori termometrele nu erau fix la 2m deasupra solului, aveau tot felul de hibe si e foarte greu sa comparam datele de azi cu cele de acum 100 de ani. Intr-adevar, meteorologia n-a inceput in 1960, insa de atunci avem o standardizare, o uniformizare a datelor, a locului de masurat, a instrumentelor. Aceste lucruri s-au produs treptat in functie de zona sau de statie, incepand cu 1947-1948 si s-a terminat prin 1962-1963. Multe pot fi discutate pe aceasta tema si cred ca fiecare statie are istoria ei, iar cei de acolo ar trebui sa stie cel mai bine despre veridicitatea datelor.

Sus

MesajScris: Mie Ian 03, 2018 12:09 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Îți mulțumesc pentru apreciere. Despre cît de credibile sînt măsurătorile din arhiva veche a ANM (1880-1960) am mai tot vorbit în ultimul an. Eu merg simplu pe varianta că acum în 2018 (deja) e un pic nepotrivit să „luăm la puricat” metodologiile de acum mulți ani. Sau să spunem că munca unor oameni e de aruncat la gunoi. Întregul interval 1896-1955 (cu lipsuri din pricina celor 2 războaie, dar nu numai) a fost la momentul respectiv suficient de relevant, încît să genereze lucrări de anvergură la care mulți oameni au contribuit printr-o muncă deosebit de migăloasă. Exact cum și este/a fost și munca celor de după 2000 sa creeze - cred eu manual - întreaga arhivă electronică din prezent pe baza a ceea ce era disponibil în arhiva fizică din București și a ceea ce a rămas în urmă de la stațiile desființate.

Cred că era de datoria cuiva (și aici mă bucur că am avut o contribuție) să extragă esența unor date istorice și relevanța lor pentru prezent.
Da, la 11 ani distanță, există pericolul unei „non-ierni” în extracarpatic la fel ca în 2006-2007, de data asta după o vară toridă. Să punem în balanță cu celebra vară 1946. Iarna ce i-a urmat a fost brutală, cu temperaturi de sub -20 C pe arii extinse din decembrie pînă în februarie. Acum, după atîtea și atîtea recorduri de august, vine un decembrie compromis cu un ianuarie incert după 20 (mă rog, asta poate fi și ceva bun, decembrie 2011 a fost mai răcoros decît decembrie 2017, dar perioada 25 ianuarie 2012 - 20 februarie 2012 e de ținut minte!) și cred compromis pînă atunci. De februarie nu mă hazardez, pentru că fix februarie 2006 poate fi un exemplu bun pentru a te abține de la concluzii. O singură „gură” bogată de ultrapolar și au fost sub -30 C la vreo 4 stații.

Sus

MesajScris: Mie Ian 03, 2018 1:01 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Februarie 2007 era de citat, nu 2006...

Sus

MesajScris: Mie Ian 03, 2018 2:03 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, februarie 2007 a fost modest în estul Transilvaniei. Nu cred că au fost sub -20 undeva (minima de la Omu a fost de -20,5 C pe 28 ianuarie 2007). Nu știu de ce țineam minte de ianuarie 2006 că ar fi fost peste medie și apoi o advecție puternică în februarie a schimbat totul. De-asta ziceam că februarie 2006 ar fi un exemplu de contraexemplu ca să „îngropi” o iarnă după un ianuarie modest, dar nu e cazul.
Nu, iarna ianuarie-februarie 2006 a fost brutală la Ciuc:

Fişiere ataşate:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 92.98 KiB | Vizualizat de 1410 ori ]

MesajScris: Mie Ian 03, 2018 7:12 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Andrei87 scrie:
ai fost amuzant totusi cu incalzirea globala din ultimii 66 de ani, fix cat sa prinzi si 1951. Daca Ion Sionul s-ar fi intamplat in 1950 atunci incalzirea globala ar fi fost in ultimii 67 de ani, asa-i? :))

dextercioby scrie:
Andrei87 scrie:
[...]

Chiar astept sa-mi arati "scaparea". :)

pag 27

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Ian 03, 2018 10:47 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, e ceva mai devreme in text. Nu e o afirmatie hazardata, doar, cum spui tu, amuzanta. Evident, trecind peste plauzibilitatea nu foarte ridicata a acelor 3 valori de 44 din Baragan, era normal sa includem intreg intervalul 1951-2017, desi puteam la fel de bine lua 1945-2017. La momentul redactarii lucrarii, 2017 nu-si avusese inca episoadele cu care ne va ramine in minte: zapada din aprilie 2017, vara torida, toamna ploioasa in extracarpatic si decembrie calduros.

Sus

MesajScris: Mie Ian 03, 2018 9:44 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu voiam sa spun ca nu era cazul sa aduci aminte de incalzirea globala, dar ai profitat de acea caldura extrema ca sa delimitezi un interval al incalzirii, ceea ce era de prisos. Din punctul meu de vedere un articol corect stiintific nu ar trebui sa apeleze la artificii gen cherry-picking, doar ca sa se incadreze in political correctness-ul care din pacate a acaparat ca un cancer mai toata viata cotidiana (si desigur incluzand si climatologia, cu a sa idee agw-ista "de necontestat").

Sus

MesajScris: Joi Ian 04, 2018 10:19 am 
DECEMBRIE 2017

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux. Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna decembrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: -0,8 grade, precipitaţii: 44,8 mm.

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Ian 04, 2018 11:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

WOOOW, media de 6,3c de la Constanta mi se pare uriasa !!!

Sus

MesajScris: Sâm Ian 06, 2018 7:24 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

dextercioby scrie:
Da, februarie 2007 a fost modest în estul Transilvaniei. Nu cred că au fost sub -20 undeva (minima de la Omu a fost de -20,5 C pe 28 ianuarie 2007).

Pe la sfârșitul lui februarie 2007 a fost un episod scurt de iarnă în nordul Moldovei: -23,8 la Botoșani, -20,7 la Stânca, -20,5 la Iași etc.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]