forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 29, 2026 2:53 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13183 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803 ... 879  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in CLUJ
MesajScris: Sâm Feb 23, 2019 2:20 pm 
Cred că deja te-ai cam lămurit cum stă treaba cu relieful și temperaturile scăzute din depresiuni în anumite perioade. Mă uimești cât de curios ești și mai ales persistent, nu te lași cu una, cu două. Ești demn de toată admirația din acest punct de vedere. Eu dacă am aflat care-i șpilul îmi cam pierd interesul, o mai fac uneori din pură curiozitate dar nu mă mai strofoc prea tare. Vremea îți oferă de toate dacă vrei să experimentezi doar să ai suficient de mulți bani și timp. Mai sunt și cutremurele, vulcanii sau obiectele cosmice, asteroizi, meteoriți, etc. plus radiațiile solare și cele cosmice. Deci ai o paletă largă. Te uiți la documentarele de pe BBC earth despre vreme, toate au ca subiect vremea extremă, aia care îți place ție ?

Sus

MesajScris: Sâm Feb 23, 2019 2:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La mine -10,7c.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 23, 2019 2:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Merci de aprecieri. ;) Tocmai, ca nu m-am lamurit cum sta treaba cu depresiunile endoreice (carstice in 99% din cazuri) complet inchise. M-a facut curios acea masuratoare de -42 de grade a belgianului care a pus un logger in dolina cea mare de langa Doda Pilii. Acolo am instalat una din statii in toamna, chiar abia astept in martie sa vad ce a inregistrat. In conditii bune in aceste depresiuni cred ca se pot crea inversiuni si de 30 de grade intre fundul depresiunii si culmea montana, sunt foarte imprevizibile. De altfel recordurile de minima ale tarilor alpine sunt inregistrate in depresiuni endoreice, acolo sunt posibile valori si de sub -50.

Nu ma uit la documentarele BBC, o ard la greu cu climate changeul.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 23, 2019 5:03 pm 
In mare parte nu se mai prea poate face mare lucru cu climate change-ul, schimbările par ireversibile.
Energie mai multă în sistem înseamnă fenomene tot mai aprige, mai ales furtuni.
Asta e, trebuie să găsim modalități să ne adaptăm, cine nu e conștient de asta trăiește în alt univers, în unul paralel, așa cum e statul nostru, paralel cu orice. :)

Sus

MesajScris: Dum Feb 24, 2019 1:03 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Asa arata depresiunea de langa Lorau. In realitate an fost un pic dezamagit, ma asteptam sa gasesc o suprafata mai plata pe fundul depresiunii, insa e in forma de V si peretii sunt destul de abrupti. Totusi, in conditii bune se pot crea inversiuni frumoase si asa. Chiar si la apus era o diferenta de 3 grade intre fundul si varful depresiunii, si batea vantul.

Am lasat acolo termometrul, voi merge maine sa il recuperez. Nu ma astept la ceva spectaculos, dar cine stie? Comparatia o voi face cu Borod, cea mai apropiata statie Anm.

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Feb 25, 2019 3:00 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

-14,63 minima in depresiunea de la Lorau. Destul de buna zic eu, fara zapada si cu nori dupa 1 dimineata. Ma voi mai duce acolo si pe viitor.

Sus

MesajScris: Mar Feb 26, 2019 11:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Mi-am luat 5 bucati din astea, pe care urmeaza sa le plasez in mai multe zone reci, evident, pentru a vedea care e cea mai rece. :)

https://www.amazon.com/Elitech-Temperat ... B00MQSCZF2

Acuratetea nu e o problema, pentru ca daca sunt diferente le voi calibra cu scula mea profi. Mi se pare foarte tare ca la pretul asta iti ofera posibilitatea de calibrare. Eu le-am luat de la chinezi cu 10 dolari bucata.

Sus

MesajScris: Mie Feb 27, 2019 7:58 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Faine jucarii! Mi-as lua vreo 5, mai ales daca zici ca se pot calibra.

AM vreo 3 bucati de chinezarii luate cu 1.7 dolari bucata mai demult, in scopul de a monitoriza temperatura si umiditatea din niste incaperi. Numai ca imi arata in plus cu vreo 0,3 la temperatura si vreo 5% la umiditate. E Ok si asa, ca vad ca se pastreaza abaterea indiferent de valori.
https://www.gearbest.com/temperature-in ... id=1433363

Acum vreau sa-mi iau si asta: https://www.ebay.co.uk/itm/Kestrel-DROP ... 0752.m1982

Sus

MesajScris: Mie Feb 27, 2019 10:56 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce preturi au chinezii, incredibil. :)

Urmatoarea mea achizitie cred ca va fi o statie Holfuy, desi au niste preturi prohibitive.
Sunt o gramada de alte modele relativ ieftine care transmit date prin GSM, dar au doar baterie interna care tine cel mult cateva zile, trebuie alimentare externa (transmiterea datelor suge din baterie ca un vampir). Statiile holfuy au panouri solare, care rezolva aceasta problema.

https://holfuy.com/en/shop

Sus

MesajScris: Joi Feb 28, 2019 12:18 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Fără chinezi am fi avut niște prețuri exagerate la mai toate electronicele. Și așa Apple și Samsung aplică niște prețuri nesimțite comparativ cu produse chinezești de același calibru. Și nici inovația nu ar fi fost atât de avansată.

Sus

MesajScris: Joi Feb 28, 2019 12:52 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Corect, dar este un lucru la care chinezii vor ramane deficitari din pacate: controlul calitatii.

Sus

MesajScris: Vin Mar 01, 2019 12:18 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Azi s-a topit si ultimul petic de zapada de la mine din cartier...au fost 2 luni si jumatate in care zapada nu a lipsit nicio zi aici, fie in mod uniform sau petice. Mai rar.

Maine noapte e posibil sa mai vedem niste fulgi.

Sus

MesajScris: Vin Mar 01, 2019 12:55 am 
Eu m-am gândit să-mi iau o stație meteo simplă, doar temperatură, cu usb și soft de date cu senzor de temperatură pe care să-l pun într-un glob de sticlă, vopsit în negru la bază, și să-l expun în bătaia soarelui, asta în loc de senzor de luminozitate că alea mi se par scumpe. Trebuie să văd ce găsesc la un preț rezonabil. Mi se pare mai interesantă chestia asta, cu temperaturile scăzute din depresiuni m-am lămurit, cu radiația solară infraroșie sau UV așișderea. Așa că doar asta mă mai interesează, aș avea un tablou zilnic la cum e vremea cu soare sau fără. :)

Sus

MesajScris: Vin Mar 01, 2019 11:13 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Temperatura aerului efectiva la soare nu prea ai cum sa o masori corect. Dar intr-o zi senina de vara fara vant poate sa fie cu pana la 10 grade mai ridicata decat cea de la umbra.

Sus

MesajScris: Dum Mar 03, 2019 10:26 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Poate ultimul ger al sezonului azi in Intre Lacuri. Am inregistrat o minima de -12,4 grade, cu aproape 10 grade mai putin fata de Anm. Precedentul record de diferenta (care era de 8 grade) a fost spulberat. Minima s-a inregistrat la 01:59, fix inainte sa intre frontul de stratusi dinspre nord-vest. Fara ei poate s-ar fi dus pana la -14. Intre orele 2 si 3 dimineata temperatura a crescut cu 7 grade, pana la -5,5.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13183 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803 ... 879  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]