forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 28, 2026 10:51 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13183 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811 ... 879  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in CLUJ
MesajScris: Mar Apr 09, 2019 10:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu, de pe mapy.cz, mai bun decat google maps uneori (foloseste platforma open street maps). Consuma destul de multe resurse de RAM in 3D, deci trebuie o masinarie buna pe care sa il rulezi.

Sus

MesajScris: Joi Apr 11, 2019 5:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am trecut ieri prin Târgu Lăpuș și am făcut o fotografie destul de elocventă în ce privește cadrul natural al depresiunii, un frigider eficient pe timp de iarnă sau inversiuni.
Imagine

Sus

MesajScris: Joi Apr 11, 2019 7:42 pm 
Are stație meteo destul de bine amplasată, prinde inversiunile dar nu am observat ceva spectaculos, mai degrabă bănăluț față de așteptările lui Andrei. :)

Sus

MesajScris: Joi Apr 11, 2019 10:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Statia nu e amplasata in cea mai buna zona din acea depresiune.

Sus

MesajScris: Joi Apr 11, 2019 11:57 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pana la urma ne-am ales cu praful de pe toba din acest ciclon, care pare sa fie cam singura sansa de precipitatii pe aprilie. Poate ca vor veni vreo 5-7 mm pana la urma, dar extrem de putin fata de cat era preconizat initial. Seceta e deja destul de accentuata, chiar si in padure solul este beton.

Sus

MesajScris: Vin Apr 12, 2019 10:18 am 
Cam așa e, caimacul precipitațiilor l-a luat sud-vestul țării, de la Timișoara până după Craiova.

Sus

MesajScris: Vin Apr 12, 2019 10:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Pana la urma ne-am ales cu praful de pe toba din acest ciclon, care pare sa fie cam singura sansa de precipitatii pe aprilie. Poate ca vor veni vreo 5-7 mm pana la urma, dar extrem de putin fata de cat era preconizat initial. Seceta e deja destul de accentuata, chiar si in padure solul este beton.

Ma astept chiar sa nu mai pice NIMIC aici ...5mm mi se pare sublim, la cum arata prognoza...:(

Sus

MesajScris: Vin Apr 12, 2019 10:42 am 
E nașpa di tăt, cum s-ar spune. Chiar nu avem motive să ne bucurăm deloc, dimpotrivă, ne bucurăm dacă se mai umezește pământul din când în când. Sper să nu ajungem ca civilizațiile din Peru, cu oceanul la doi pași și precipitații ioc generații întregi.

Sus

MesajScris: Vin Apr 12, 2019 9:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pana la urma a venit o aversa de vreo 7 mm in seara asta. Vad ca in Feleac temperatura a scazut pana la 6 grade, o fi fost si ceva grindina pe acolo. De la 1 februarie cand a inceput seceta si pana acum, adica in doua luni si jumatate, am primit doar 35,3 mm. Foarte putin. De fapt cel mai putin in acest interval din ultimii cel putin 20 de ani. In 2003 in acelasi interval au cazut 35,9 mm, dar primele 6 luni ale anului au fost de-a dreptul dezastruoase, in intervalul 12 ianuarie - 3 iulie au cazut doar 91 de mm. :!: Atunci in aprilie solul era uscat chiar mai in profunzime decat acum, pentru ca si ianuarie a fost secetos. Poate isi aduce aminte Sorin cum a fost 2003 la Mures, eu nu eram in Cluj pe vremea aia. Sper sa nu repetam acel an, cand oricum am terminat sub 400 mm (395 la final cf meteomanz), cum de altfel s-a intamplat si in 2000 (396 mm), acestia fiind singurii ani cu sub 400 mm din epoca contemporana. Insa in 2000 seceta pe aici a fost mai accentuata in a doua parte a sezonului. In 2003 si anul acesta este extrema in prima parte a anului, sa vedem cat de mult se va perpetua.

Edit: doar 2 mm din aversa de azi la Anm, deci totalul din februarie si pana acum e de 37 mm, cu slabe sanse sa mai vina ceva consistent pana la finalul lunii. La statia de langa stadion vad ca au cazut 7 mm.

Sus

MesajScris: Vin Apr 12, 2019 9:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

4.8 grigo
2.0 Feleacu

Sus

MesajScris: Vin Apr 12, 2019 10:41 pm 
Dacă în mai și iunie nu va ploua mai sănătos avem slabe șanse să trecem de 300 de mm tot anul, deocamdată avem undeva pe la 70-80 de mm, la voi vreo 90, în 3 luni jumate. De 600 sau 700 de mm anul ăsta, nici măcar în vis. Chiar atât de secetos să fie anul ăsta, să avem un an printre cele mai secetoase din istoria măsurătorilor ?

Sus

MesajScris: Sâm Apr 13, 2019 12:00 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
Dacă în mai și iunie nu va ploua mai sănătos avem slabe șanse să trecem de 300 de mm tot anul, deocamdată avem undeva pe la 70-80 de mm, la voi vreo 90, în 3 luni jumate. De 600 sau 700 de mm anul ăsta, nici măcar în vis. Chiar atât de secetos să fie anul ăsta, să avem un an printre cele mai secetoase din istoria măsurătorilor ?

Fii mai serios! Nu mai exagera in halul asta. Ce 300 mm in 12 luni visezi?? Aia ar fi o catastrofa pluviometriva. Extrem de reduse sansele sa se realizeze asa ceva.
Toate statiile vor trece cu mult de borna de 300 pana pe 31 decembrie.
Majoritatea vor depasi lejer si bornele de 500 si 600 mm.

Anul trecut a fost si mai rau la Cluj Napoca in primele 5 luni. Abia a strans 137 mm intre 1 ianuarie si 31 mai 2018, adica o medie de doar 27 mm pe luna in primele 5 luni ale anului.
Si cu toate ca nici perioada 1 august - 30 noiembrie nu a fost asa ploioasa , tot a reusit sa stranga 618 mm pana la sfarsitul anului.

Iar mai si iunie sunt de obicei cele mai ploioase luni. Si chiar daca ar fi luna mai foarte secetoasa, ca acum un an, se poate in schimb sa toarne cu galeata in oricare alta luna din cele 12, cum a fost si vara trecuta intre 1 iunie si 15 iulie.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Sâm Apr 13, 2019 1:05 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

La Sulina sunt multi anii cu sub 300 mm. Probabil ca minimul lor istoric e undeva pe la 150 mm.

Sus

MesajScris: Sâm Apr 13, 2019 10:44 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

7,2 mm la Anm pana la urma, dar solul s-a udat doar superficial la suprafata.

Sus

MesajScris: Sâm Apr 13, 2019 3:03 pm 
dan2013 scrie:
eugenraduoradea scrie:

Fii mai serios! Nu mai exagera in halul asta. Ce 300 mm in 12 luni visezi?? Aia ar fi o catastrofa pluviometriva. Extrem de reduse sansele sa se realizeze asa ceva.
Toate statiile vor trece cu mult de borna de 300 pana pe 31 decembrie.
Majoritatea vor depasi lejer si bornele de 500 si 600 mm.

Anul trecut a fost si mai rau la Cluj Napoca in primele 5 luni. Abia a strans 137 mm intre 1 ianuarie si 31 mai 2018, adica o medie de doar 27 mm pe luna in primele 5 luni ale anului.
Si cu toate ca nici perioada 1 august - 30 noiembrie nu a fost asa ploioasa , tot a reusit sa stranga 618 mm pana la sfarsitul anului.

Iar mai si iunie sunt de obicei cele mai ploioase luni. Si chiar daca ar fi luna mai foarte secetoasa, ca acum un an, se poate in schimb sa toarne cu galeata in oricare alta luna din cele 12, cum a fost si vara trecuta intre 1 iunie si 15 iulie.

De aia am scris de cele 2 luni care urmează iar statisticile sunt statistici, nu scrie niciunde că şi anul ăsta va fi la fel ca anul trecut. Şi eu sper la 5-600 de mm da una-i a spera şi alta-i a se realiza. Vom vedea ce va fi. Iar dacă te referi la nişte averse torenţiale prelungite în sezonul foarte cald, urmate de săptămâni toride nu va ajuta la nimic, va fi doar un bilanţ pluviometric şi atât.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13183 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811 ... 879  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]