forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Apr 28, 2026 3:51 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5251 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319 ... 351  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Europa
MesajScris: Joi Aug 12, 2021 10:00 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deocamdată nici măcar fluxul orar nu e validat, darmite maxima. Maximele sînt validate pînă pe 9 inclusiv. Cu briza pe malul mării la stația națională de la Siracusa au fost cu 10,3 grade mai puțin, o maximă modestă de 38,5.

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 10:43 am 
Din punctul meu de vedere nici un senzor postat anterior nu-si face treaba. Sunt exact ce avem si noi. Posibil noi sa avem mai bine protejati senzorii de soare. Macar daca aveau ventilatie artificiala dar NU. Adpostul de mai sus este unul pe care-l poti cumpara de pe eBay cu less 10 E.
Am doi senzori montati pe cate un perete al blocului. Unul E unul W. Testati functioneaza identic ca temperatura. Umiditatea este un pic diferita NP. Soare sau fara diferenta este de aprox 2*C. Oricat as vopsi cu x vopsele diferite indica la fel. Oricum aici temp normala nu depaseste 25*C. Posibil la temp ridicata diferentele sa se vada mult mai bine.
Ar fi putut pentru o statie de genul celor de mai sus sa faca adpost corect dar asa este mai ieftin.
Stand la casa, curte Mircea, Eugen si altii ar putea sa faca ceva experimente daca au timp de asa ceva.

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 11:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mike1960 scrie:
Din punctul meu de vedere nici un senzor postat anterior nu-si face treaba. Sunt exact ce avem si noi. Posibil noi sa avem mai bine protejati senzorii de soare. Macar daca aveau ventilatie artificiala dar NU. Adpostul de mai sus este unul pe care-l poti cumpara de pe eBay cu less 10 E.
Am doi senzori montati pe cate un perete al blocului. Unul E unul W. Testati functioneaza identic ca temperatura. Umiditatea este un pic diferita NP. Soare sau fara diferenta este de aprox 2*C. Oricat as vopsi cu x vopsele diferite indica la fel. Oricum aici temp normala nu depaseste 25*C. Posibil la temp ridicata diferentele sa se vada mult mai bine.
Ar fi putut pentru o statie de genul celor de mai sus sa faca adpost corect dar asa este mai ieftin.
Stand la casa, curte Mircea, Eugen si altii ar putea sa faca ceva experimente daca au timp de asa ceva.
Eu am 3 stații Bresser. In București o am lângă bloc, și vara pentru ca sunt toți copacii plin de frunze, nu pătrunde soarele și temperatura nu e influențată de radiație. Iarna la aceeași stație am niște temperaturi maxime cu peste 7-8 grade când bate soarele fix in senzor.
La Brasov unde am tot o stație la bloc, bate soarele doar dimineața pana in ora 10-11. Se observa clar ca maximele apar pana in orele 12.
La casa in Ilfov, senzorul e mult mai protejat de vegetație și de casa și nu am variații importante influențate de radiația solară. Mai am o stație veche care e in soare și acolo temperatura e cu 2-4 grade mai mare decât la stația care e pe Wunderground.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 11:41 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dar la noi in tara cum e cu localitatile alea in care s-au inreg. acele recorduri (Bod, Ion Sion etc.)? Au cod sinoptic? sunt inregistrate la OMM? Respectau standardele? Iar la posturile hidro etc. nu se respecta standardele sau cum?

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 3:11 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dextercioby scrie:
Hai să judecăm atunci cum e protejat senzorul de temperatură împotriva soarelui la Sibiu Zoo (stație ANM în flux intern) versus stația regională Siracusa în poză mai sus. Eu zic că merge în Italia, cum zice și maître Herrera.

Statia de la Siracusa are mai multe probleme majore, nu doar adapostul de radiatie minuscul. Panoul solar negru din care radiaza caldura fix in senzor, e amplasat din ce vad la vreo 20-30 cm de adapostul de radiatie. E pe un gard metalic, care si ala se incalzeste foarte tare, si mai e si vegetatia inalta care nu permite o ventilatie naturala corespunzatoare.
Statia asta ar fi de rang 3 sau cum ii zice, adica de amatori. Putea sa aiba si cele mai noi top of the line echipamente Vaisala, daca era amplasata tot in conditiile astea, tot de amatori ar fi. Numai panoul ala incalzeste aerul din imediata apropiere cu vreo 2 grade probabil, atunci cand sta vantul.

Spre comparatie, la Anm Sibiu zoo panoul solar e instalat pe cealalta parte si la mai mare distanta de senzor. Adapostul de radiatie e mai mare. Vegetatia nu e inalta si nu sunt obstacole naturale sau artificiale in imediata apropiere. Plus ca senzorul e instalat la 2 metri, in timp ce la Siracusa pare cam la 1,5 m.
Nu e nicio problema ca e pe malul unui lac. Statia eu zic ca se incadreaza 90% in cele mai inalte standarde OMM. La Siracusa procentul ar fi pe la 60%.

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 5:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Merci de comentarii. S-au activat cei de la OMM, iar SIAS nu a difuzat 3 orare de la Siracusa, fix 10, 11 și 12 UTC, ei susținînd ieri că recordul a fost pe la 11:10 UTC.

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 10:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am petrecut doua nopti la Siracusa. Nu stiu unde e statia meteo amplasata, dar mare parte din oras e o peninsula inconjurata de apa. Daca e statia pe aceasta peninsula, este imposibil sa se fi atins temperatura respectiva.

Sus

MesajScris: Joi Aug 12, 2021 10:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E complet la țară, pe un cîmp, între două sate (exact ca Ion Sion), nu are nici cea mai mică influență antropică. Cele 3 orare lipsă așteaptă validare "umană", fiind peste 40 de grade, cît este "normalul" perioadei.

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 9:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am inceput bine ziua de azi in Spania, cu o minima de 30 de grade la Jaen.

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 10:55 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Prognoza Ecwmf cu temperatura la 850 mb din 12 iulie 2017 00z pentru 13 iulie 2017 ora 15z. In acea zi de 13 iulie au fost 47,3 grade la Montoro si 46,9 grade la Cordoba.

Imagine

Ecmwf 00z de azi pentru maine 15z. T850 e mai ridicata cu 1 grad. Deci recordul european e in carti, desi Ecm sugereaza nebulozitate mai ridicata decat pe 13 iulie 2017 (dar Euro4 e perfect senin). Si daca Montoro nu e statie oficiala, Cordoba este, iar acolo va fi iarasi la limita recordul. As merge pe un 47,5 maine la Cordoba si 48,0 Montoro.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 11:12 am 
Turkey ( Europe ) Dupa incendii - inundatii
– Floods in Black Sea Region
Disaster authorities in Turkey have confirmed that 6 people have died and 1 is still missing after severe floods and landslides in the western Black Sea region that began on 11 August, 2021.
Turkey’s General Directorate of Meteorology (MGM) reported that in a 24 hour period to 11 August, Ulus in Bartin Province recorded 302.4 mm of rain, Ayancik in Sinop saw 240.5 mm and Küre in Kastamonu recorded 198.9 mm.
More heavy rain has fallen since then, worsening the situation further. In the last 24 hour period (to 12 August) the heaviest rainfall occurred in Kastamonu Province, where Bozkurt saw 292 mm, Devrekani 262.7 mm, Küre 183.2 mm and Abana 140.7 mm. Turkeli in Sinop Province recorded 137.0 mm.

Fişiere ataşate:
Floods-in-Sinop-Turkey-August-2021-Turkish-Coast-Guard.jpg
Floods-in-Sinop-Turkey-August-2021-Turkish-Coast-Guard.jpg [ 63.97 KiB | Vizualizat de 1188 ori ]
Flood-damage-Black-Sea-Region-Turkey-August-2021-Police-Turkey.jpg
Flood-damage-Black-Sea-Region-Turkey-August-2021-Police-Turkey.jpg [ 115.73 KiB | Vizualizat de 1188 ori ]
Floods-Sinop-Turkey-August-2021.jpg
Floods-Sinop-Turkey-August-2021.jpg [ 80.38 KiB | Vizualizat de 1188 ori ]
Flood-Bartin-Province-Turkey-10-August-2021-Gov-of-Bartin-Copy.jpg
Flood-Bartin-Province-Turkey-10-August-2021-Gov-of-Bartin-Copy.jpg [ 101.74 KiB | Vizualizat de 1188 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 2:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Arhiva Ecmwf, 28 de grade la 850 hPa in zona statiei cu "recordul" absolut hilar. Gradient de 21 de grade, hai sa fim seriosi. Nici in desertul Lut nu e un astfel de gradient.
Prognoza Ecmwf e perfecta, revelata si de radiosondajul Trapani cu 29 la 850 mb.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 2:22 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cantitati uriase de apa de pana la 450 mm vazute de Ecmwf pana maine seara in Rusia cu iesire la Marea Neagra. Noroc ca nu e foarte populata zona aia, un fel de delta. Categoric o mare parte din energia Marii Negre e epuizata acum de acest ciclon, deci sa nu ne asteptam la evenimente precipitabile deosebite la noi in urmatoarele 2 luni.

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 2:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Temperatura impresionanta deja la aeroportul din Granada - Armilla. 43 de grade, cu 8 grade mai ridicata decat ieri la aceeasi ora.

https://www.ogimet.com/display_metars2. ... lugar=LEGA

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2021 6:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Spania colcaie acum de temperaturi de 45-47 pe wunderground, si nu azi e maximul caldurii. Pe kachelmann am vazut o statie cu 45,6 in Granada, ceea ce e impresionant avand in vedere altitudinea de 700-800m a orasului. Si aeroportul a avut 45. Spre comparatie in Cordoba doar 44, si Cordoba e pe la 100 m. Acolo caldura pare ca se propaga de sus in jos. :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5251 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319 ... 351  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]