forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 11:22 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Mar Ian 25, 2022 11:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

aris86 scrie:
Dacă la Alexandria au fost înregistrate în 1942, - 34,8 grade de ce nu ar fi minima de la Bod omologată?

Nu e o legătură cauzală. Sigur, minimele din Cîmpia Română, aproape toate la -30,0 și sub justifică existența unei ultrapolare clasice peste un strat generos de zăpadă. Dar aici e vorba doar de punctual stația Bod și 13,4 C diferență de minimă absolută în sub 15 km... Sau hai 9,4 C în sub 10 km (dacă luăm Brașov-Aero de la periferia orașului). Și mersul valorilor orare (3 pe zi au fost dintotdeauna - din păcate fix fără cea de 1 sau 2 noaptea în cazul minimelor - pînă la reforma din 1960 și introducerea regimului sinoptic la toate stațiile).

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 12:16 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Frig sigur a fost in acea zi, dar nu -38,5 frig. La un -35 asa mai degraba.

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 12:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ideea e totuși că un termometru cu alcool nu prea poate fi corupt (n-ai cum să-l faci să coboare, îl scuturi și doar urcă!) și oamenii de acolo aveau experiență (ca și inginerul agronom de la Ion Sion ce nu era un ageamiu), nu e ca și cînd se uitau cîș la el și efectul de paralaxă i-a pus temperaturii 3-4 grade în minus... -38,5, deci omul ăla a văzut clar nivelul între cele 2 gradații de pe sticlă, la -38,4 și -38,6. Așa și observatorul de la Ciuc de pe 14.01.85 putea citi un mm mai încolo la -38,6. Dacă nu i-au cerut să facă poză, cine ar fi fost să spună că e falsă (apropos, la Bod exista 1 singur observator „pe tură”, pentru că se citea la 8 seara și apoi abia la 8 dimineața, pe cînd la Ciuc în 1985 se făceau ca acum 24 de citiri, deci era nevoie de 2 pe tură.

PS Dacă vorbesc prostii și un termometru clasic de minimă se poate „corupe” altfel decît coborîndu-l pe zăpadă, să mă contraziceți.

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 2:03 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și termometrele clasice de minimă, pot suferi modificări în timp (de exemplu, formarea unor bule de aer în coloana de alcool sau depunerea unor mici picături de alcool în partea superioară a tubului capilar), motiv pentru care erau testate și calibrate regulat. Problema e că nu știm în ce măsură mai era posibil acest lucru atunci, în plin război.

În principiu, dacă există dubii, ar merita realizată o investigație, măcar pentru recordurile naționale. Dacă recordul de la Ion Sion ar putea fi bătut, poate chiar cândva în viitorul apropiat, cu cel de la Bod vom rămâne probabil o lungă perioadă de timp. Teoretic, nu ar fi imposibil ca ANM-ul să accepte și măsurători din afara rețelei lor (ex.: Lucina), dar din punct de vedere legal lucrurile sunt mai complicate. Și ar trebui să existe bunăvoință în acest sens...

Citat:
Normă metodologică din 05/08/2004 privind emiterea atestărilor şi avizelor prevăzute de Legea nr. 139/2000 privind activitatea de meteorologie

SECŢIUNEA I Atestare de competenţă pentru efectuarea de observaţii şi măsurători meteorologice

Art. 5. – În vederea elaborării studiului de evaluare necesar eliberării atestatului de competenţă pentru efectuarea de măsurători meteorologice, solicitantul va prezenta la ANM un dosar tehnic ce trebuie să cuprindă:
a) prezentarea scopului efectuării de măsurători meteorologice;
b) precizarea dacă rezultatul măsurătorilor va fi utilizat numai de către solicitant sau urmează a fi difuzat public; în acest din urmă caz se va menţiona şi mijlocul tehnic de difuzare;
c) documentaţia tehnică a senzorilor utilizaţi, care trebuie să conţină în mod obligatoriu domeniul şi precizia de măsurare, precum şi certificarea acestor senzori de către o autoritate recunoscută pe plan internaţional sau naţional, pentru efectuarea de măsurători meteorologice. În lipsa acestei certificări solicitantul este obligat să pună la dispoziţie ANM aceşti senzori în vederea certificării;
d) planul de amplasare a senzorilor şi caracteristicile adăpostului meteorologic utilizat, dacă este cazul. În vederea verificării reprezentativităţii, solicitantul va asigura accesul comisiei de specialitate în amplasamentul propus.

Art. 6. – În scopul elaborării studiului de evaluare pentru efectuarea de observaţii asupra elementelor meteorologice, solicitantul va face, în plus faţă de prevederile art. 5, dovada că beneficiază de serviciile unui personal calificat.

Art. 7. – (1) În termen de maximum 30 de zile de la primirea dosarului tehnic, ANM va expertiza documentaţia, va inspecta amplasamentul şi va elabora studiul de evaluare.
(2) Rezultatul evaluării va fi comunicat în scris solicitantului, iar studiul va fi înaintat Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru eliberarea atestatului.

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 3:13 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Art 6 e un bullshit.

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 12:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Art 6 e un bullshit.

Adica tu nu ai calificare ? pfff 8O

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 1:55 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu am calificare, dar nu ceea ce inteleg ei prin calificare.

Sus

MesajScris: Mie Ian 26, 2022 2:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Eu am calificare, dar nu ceea ce inteleg ei prin calificare.

Probabil sa fii absolvent al scolii de la ANM (te califica ei acolo) sau macar un hidrometeo de la Geografie....sunt curios...

Calificarea ta actuala (la locul de munca practic) pentru ei posibil ca nu valoreaza 2 bani sau prea mult, asa reiese din art 6...:(

Sus

MesajScris: Joi Ian 27, 2022 4:21 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai aia zic. :)

Sus

MesajScris: Joi Ian 27, 2022 11:52 pm 
Personalul calificat înseamnă ce ? Să aibă recomandare de la partid sau cum ?
Nu văd care este marea filozofie de-a se accepta niște măsurători meteorologice realizate chiar și de niște amatori, așa cum face Andrei, dacă se respectă normele meteorologice, distanța de 2 metri de la sol și distanța corespunzătoare față de clădiri sau alte elemente care pot vicia măsurătorile, plus adăpost și termometru atestate meteorologic. Oricum Andrei, prin efortul său personal, a reușit să demonstreze că există locuri în țară în care se pot depăși ușor recordurile validate de ANM.

Sus

MesajScris: Mar Feb 01, 2022 11:15 am 
IANUARIE 2022

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux.
Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Meteomanzul a lipsit de pe internet mai bine de 3 zile cu tot cu date din perioada respectivă așa că am renunțat la meteomanz luna asta.
Date reper pentru luna decembrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: -0,9 grade, precipitaţii: 34,1 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=23,9 mm.
În tabel la partea de precipitații de pe ogimet am valori din 1 februarie 2022 de la orele 6 UTC.
La nivelul țării media este de aproximativ -0,6 grade.

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Feb 01, 2022 3:39 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

As mai adauga si Tg.Mures.

Media -1.7. Suma pp: 21.2mm

Sus

MesajScris: Mar Feb 01, 2022 11:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Media aia de 3.1 C la Severin foarte mult ajutată de media minimelor. Cred că stația de la Omu a ieșit pe minus față de normal și după o primă decadă caldă, ceea ce e interesant.

Sus

MesajScris: Mie Feb 02, 2022 1:21 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

A fost gradient termic vertical mare, ca de obicei pe circulatii de NV. Gen diferente de 10 grade fata de Omu si Sinaia 1500, fata de 6 cat ar fi standard.

Sus

MesajScris: Mie Feb 02, 2022 11:29 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cluj

Media -1.3
Suma pp: 16.3mm :evil:
Zapada cm: 1,2cm

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]