forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 8:20 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Dum Ian 09, 2022 1:57 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

41,0 la Giurgiu apar si pe kachelmann. Cine a zis altceva?

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2022 9:07 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Ce spuneam Andrei in vara cu usurinta la care au ajuns sa dea codurile? Vor spune ca in Romania vremea e tor mai severa si avem record de coduri emise. Iata...

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2022 9:47 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am vazut si eu, de parca s-ar fi dublat vremea severa in ultimii 3 ani daca s-au dublat codurile. E de cascadorii rasului, nu stiu cine ar putea sa puna botul la asa ceva, poate doar media batuta in cap. Si sezonul trecut inca nici nu am avut cine stie ce severitate la nivel national. Sunt curios cate nowcastings au dat in 2016, cel mai sever sezon din ultimii 10 ani. Pun pariu ca nu trece de 1000 numarul lor.

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2022 6:22 pm 
Cred că se dau coduri roșii mai ușor din toate punctele de vedere pentru că s-au schimbat niște criterii, probabil au mai scăzut limitele de la care se dau aceste coduri.
Am ști mai bine cum se dau aceste coduri dacă am avea valorile de referință, adică de la ce valori se dau coduri roșii, de exemplu, 35 de grade vara, -10 sau -15 iarna, vânt de la 60 de km/h sau de la 80, precipitații de 20 sau 30 de mm pe oră, etc. Și dacă s-a schimbat ceva față de trecut, de la ce valori se dădeau coduri roșii acum 10-15 ani în urmă și de la ce valori acum, în funcție de regiune, de altitudine sau alte criterii.

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2022 7:43 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eugenraduoradea scrie:
Cred că se dau coduri roșii mai ușor din toate punctele de vedere pentru că s-au schimbat niște criterii, probabil au mai scăzut limitele de la care se dau aceste coduri.
Am ști mai bine cum se dau aceste coduri dacă am avea valorile de referință, adică de la ce valori se dau coduri roșii, de exemplu, 35 de grade vara, -10 sau -15 iarna, vânt de la 60 de km/h sau de la 80, precipitații de 20 sau 30 de mm pe oră, etc. Și dacă s-a schimbat ceva față de trecut, de la ce valori se dădeau coduri roșii acum 10-15 ani în urmă și de la ce valori acum, în funcție de regiune, de altitudine sau alte criterii.

Cu siguranta se dau mult mai usor. Si mai e ceva. Se mai dau si pt zone pt care anii trecuti nu se dadeau. Vedem acum cod portocaliu de vant pt Vf.Tarcu. Serios??

Sus

MesajScris: Lun Ian 10, 2022 7:13 pm 
Am făcut tabelele pe 2021 de la cele 23 de stații din flux, cine are chef să compare cifrele de la unele stații din cele 11 stații de pe ogimet și cele 23 calculate standard cu cele 4 valori zilnice, la ogimet nu știu care e metoda de calcul, poate să se delecteze cu așa ceva.
În primul tabel sunt temperaturile medii iar în cel de-al doilea precipitațiile medii și însumate.

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Ian 11, 2022 10:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eugene, nu sunt corecte valorile din tabelul de mai sus ! Pe Cluj sigur nu :(

Sus

MesajScris: Mar Ian 11, 2022 11:34 pm 
S-ar putea să fie nişte erori nu neg, sunt totuşi 23 de staţii de la care am luat zilnic date, cele 4 valori climatice zilnice. Iar la precipitaţii m-am orientat strict pe datele oferite pe meteomanz deşi am făcut tabele cu precipitaţiile zilnice la toate cele 158 de staţii, 365 de zile anul trecut. M-am apucat de cam multe tabele şi e foarte posibil să fi comis anumite erori iar tu nu ai mai sesizat aceste erori atunci când au existat. Dacă tu te-ai ocupat de cele 23 de staţii aşa cum ai făcut cu ani în urmă, scrie-mi ce valori ai tu la cele 23 şi de unde ai luat datele sau dacă le-ai calculat zilnic cum am făcut eu din datele obţinute de pe ogimet, 0, 6, 12, 18 UTC, în fiecare zi. Iată câteva medii de la Cluj anul 2021, pogodaiklimat: 9,4 grade, ogimet: 9,6 grade iar mie mi-a ieşit o medie de 9,2 grade din datele calculate personal de pe ogimet.

Sus

MesajScris: Mie Ian 12, 2022 1:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

med an 2021 la Cluj - 9.5c fara dubii :) pe calcul climatic facut ;)

la ploi e gresita suma pe mai (corect e 75,2) si grav de tot gresit pe iulie (corect e 122,4), in rest e ok. Suma anuala corecta e 586.7mm.

Deci sa iti cauti erorile ;)

Nu m-am mai ocupat de alte statii, in afara de cele ce tin de CMR CJ la capitolul ploi. Atat.

Sus

MesajScris: Mie Ian 12, 2022 1:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Verific și eu la Craiova. Am pp mult mai puține decît în tabelul de mai sus.

Sus

MesajScris: Mie Ian 12, 2022 2:31 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

La Iași sunt greșite datele pentru mai și iulie. Valorile corecte sunt în topicul aferent: Statistici Iasi

Sus

MesajScris: Mie Ian 12, 2022 9:36 pm 
Vedeți de aia e bine să ai și alte păreri, am descoperit erorile, tot ce am postat anul trecut lună de lună e corect. Datele postate din tabelul de acum sunt din ce mi-am salvat mie că n-am mai avut chef să copiez toate datele de pe statistici și nici nu am făcut o verificare comparativă. Vă mulțumesc pentru ajutor. :D

Sus

MesajScris: Joi Ian 13, 2022 2:57 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Încă un aspect: mediile de pe pogodaiklimat pentru 2021 cred că sunt calculate după formula utilizată în Rusia și CSI, din 8 valori zilnice. Se pare că rușii au renunțat la formula cu 4 valori prin 1965.

Pe de altă parte, mediile istorice pentru Iași sunt „corecte”, adică identice cu cele calculate după formula utilizată la noi, până în 2020 inclusiv. Deci probabil că sunt actualizate la un moment dat după mesajele CLIMAT sau alte raportări trimise de ANM către OMM/WMO la un anumit interval. Pentru unele stații care nu sunt în fluxul de „bază”, cum e Cotnariul, mediile de acolo diferă un pic de cele oficiale (nu cred că am văzut diferențe mai mari de 0,3 totuși), deci probabil că au rămas calculate după cealaltă formulă.

Sus

MesajScris: Joi Ian 13, 2022 6:09 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Atenție la datele din mesajul CLIMAT. În termenii din meteorologia românească, ele sînt sinoptice, nu climatologice. Mai precis, se bazează pe ziua sinoptică românească (folosită la raportarea pp. pe 24h la punctele hidro ANAR și cele pluvio ANM), adică 06-06. Raportarea internă ANM se face după ziua climatologică 18-18.

De ce ANM-ul trimite la OMM CLIMAT-ul așa e simplu. Pentru consolidare la nivel global. Standardul OMM de zeci de ani este 6-6.

Sus

MesajScris: Joi Ian 13, 2022 1:27 pm 
Dacă aș săpa după ce am salvat eu aș putea verifica dacă la Cluj și Arad e așa, pentru că cele 2 stații de flux le am salvate cu date 24 de ore zilnice, de mai mulți ani. Mai am Oradea, Satu Mare și Baia Mare, dar astea sunt nonflux. Probabil că tu știi mai bine dar climatul de alea 11 de pe ogimet văd că are la bază calculul climatic cu cele 4 valori, alea sunt identice cu ceea ce am calculat eu de-a lungul anului trecut la cele 23, bine stațiile care sunt și în climat11 ogimet și în 23 flux internațional.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]