Din ce am citit cam tot scepticismul privind incalzirea globala ori cauzele care stau la baza incalzirii globale este bazat pe minciuni si concluzii aberante.
Informatiile stiintifice ne spun ca aproximativ 20% din totalul efectului de sera la nivel planetar se datoreaza dioxidului de carbon:
https://earthobservatory.nasa.gov/featu ... /page5.phpTinand cont ca totalul efectului de sera la nivel planetar se conretizeaza intr-o temperatura mai ridicata cu aproximativ 33 de grade, rezulta ca dioxidul de carbon este responsabil cu o temperatura la nivel global mai ridicata cu aproximativ 6 grade fata de situatia in care nu am avea acest gaz in atmosfera.
Putem considera acum ca acest nivel de 20% este aferent actualei concentratii, care a mai evoluat fata de era preindustriala, deci sa zicem ca la momentul la care concentratia de CO2 era de aproximativ 280 ppm, dioxidul de carbon era responsabil cu aproximativ 13-14% din totalul efectului de sera. Am facut aceasta ajustare la acel moment, pentru ca atunci clima era stabila si temperaturile la nivel global nu aveau fluctuatii importante ca urmare a vreunei variatii semnificative a concentratiei gazelor cu efect de sera.
Considerand asadar era preindustriala, acest procent diminuat la 13-14% din totalul efectului de sera s-ar concretiza intr-o temperatura la acel moment mai ridicata cu aproximativ 4.5 grade fata de situatia in care acest gaz ar lipsi.
Acum, revenind la situatia actuala, cand nivelul de CO2 a crescut de la aproximativ 280 ppm la peste 400 ppm, ca urmare a acestei cresteri ar trebui sa avem o crestere a temperaturii de aproape 2 grade la nivel global, situatie care s-ar realiza in timp, pana cand sistemul ar intra in echilibru. Insa mai trebuie sa tinem cont si de celelalte gaze cu efect de sera, ale caror concentratii au crescut si ele, plus o cnatitate mai ridicata de vapori de apa in atmosfera care se materializeaza odata cu cresterea temperaturii la nivel global.
Rezulta asadar ca temperatura va continua sa creasca in deceniile si secolele urmatoare, chiar si numai daca am considera ca actualele concentratii ale gazelor cu efect de sera ar ramane la valorile actuale, ceea ce nu se va intampla, pentru ca nivelul acestor gaze va continua sa creasca.
Asa ca putem concluziona ca actuala incalzire la nivel global care s-a produs este pe o cauza eminamente antropica, altfel daca am considera ca incalzirea s-a produs doar pe climatul natural si fluactuatiile naturale ale climatului ar insemna niste modificari fara precedent ca anvergura intr-un interval de timp extrem de scurt fata de alte perioade cand evolutia era mult mai lenta.
Si apoi daca ar fi invocata doar variabilitatea naturala a climei Pamantului ar insemna ca ar trebui sa asteptam sa intre in discutie in urmatoarele decenii si cresterea suplimentara, care trebuie sa provina de la cresterea artificiala a concentratiei de CO2, ceea ce nu este cazul sa credem in coincidente imposibile.