forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Apr 17, 2026 6:10 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu(Sadu)
MesajScris: Dum Mai 05, 2024 6:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

A fost o iarna secetoasa da, dar nu s-a simtit datorita faptului ca a venit dupa un 2023 ploios.Deocamdata nici primavara asta nu se simte pedologic, fiind un regim termic ponderat momentan si deficitul matematic e destul de redus, dar de aici incolo se va resimti daca nu ploua, datorita evaporatiei.Seceta ar fi egal inactivitate, dar nu sunt pesimist, e prea devreme, chiar daca anul asta pana acum se misca greu :)

Sus

MesajScris: Mar Iun 04, 2024 11:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Supercelula senzationala azi dimineata la 2:00, cu vijelie puternica si grindina de mari dimensiuni.Structura observata cu ochiul liber la lumina fulgerelor a fost ceva ce mi-a ramas intiparit pe retina, ce sa mai, words cannot express.

Imagine

Vedere din Tg-Jiu, photo credit Darius Norocea.Nu ii face pe deplin dreptate, dar a prins-o bine :)

Imagine
Imagine

Imaginile radar.Multumiri lui Andrei pentru ele :wink: Asa reflectivitati pe radar aici nu stiu cand au mai fost.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 04, 2024 11:41 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cadou de ziua ta. Ai sufletul mai curat decat mine, nu-mi explic.

La multi ani si multe furtuni. Locatia ta nu da fail niciodata. A mea e regina ratarilor.

Sus

MesajScris: Mar Iun 04, 2024 5:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce norocos ! Ai prins o supercelula HP si cu wall-cloud de manual cum daca ai noroc sa vezi o data la 10-15 ani intr-o zona anume. Si poate nici in 15-20 de ani daca nu e sa fie.

Cum se prezinta acum pomicultura, viticultura si plantele din gradinile oamenilor, din zonele din calea supercelulei ? Rafalele maxime de vant din timpul vijeliei cam cat estimezi ca ar fi putut sa atinga ?

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 04, 2024 6:54 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

A fost atat de entuziasmat ca a uitat sa filmeze ca sa auzim sunetul, a zis nu se vede structura, nu filmez, ceea ce nu a fost chiar OK.

Bumbesti Jiu, un refugiu furtunos intr-o Romanie extracarpatica cu un climat schimbat dramatic in marele nimic. Iarna e nasol si acolo, dar uite ca in sezonul convectiv furtunile sunt greu de ucis acolo, bombardamentele de grindina s-au inmultit in anii astia in care la mine fenomenele dispar de tot.

Sus

MesajScris: Mar Iun 04, 2024 7:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

dan2013 scrie:
Ce norocos ! Ai prins o supercelula HP si cu wall-cloud de manual cum daca ai noroc sa vezi o data la 10-15 ani intr-o zona anume. Si poate nici in 15-20 de ani daca nu e sa fie.

Cum se prezinta acum pomicultura, viticultura si plantele din gradinile oamenilor, din zonele din calea supercelulei ? Rafalele maxime de vant din timpul vijeliei cam cat estimezi ca ar fi putut sa atinga ?

Nu stiu sa iti dau prea multe detalii, dar din ce am auzit au fost pagube semnificative, dar a mai si ramas.Nu a fost atat de deasa incat sa dea dauna totala ; uneori grindina mica si deasa, in strat, e mai pacatoasa in agricultura.La blocuri in general lumea s-a temut sa nu li se sparga geamurile si pe multi i-a luat direct din somn, impactul fiind astfel si mai mare.Legat de rafale, cel putin primele minute au fost niste rafale de au testat rau si copacii enduro, invatati cu vantul de aici si e greu sa spun viteza.Nu a fost nici cea mai lunga furtuna severa, dar nici cu cea mai mare vijelie, insa combinatia de tot tacamul, vijelie plus grindina mare plus intensitatea deosebita a ploii, acest mix poate candida cu orice alta mare furtuna vazuta in trecut.Ma gandesc insa daca aceasta combinatie cu grindinoasa de asta plus vijelie de asa maniera pot sa o pun peste cea mai vazut pentru ca a fost peste 14 iulie 2023 de exemplu.Ah si fulgerele, cvasicontinue, de parca eram in zona lacului Maracaibo din Venezuela, curios insa aproape exclusiv cloud to cloud.In timp ce admiram structura la lumina fulgerelor, a fost o combinatie de uimiri si alte interjectii.Ziua asa ceva s-ar fi vazut fantastic :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mar Iun 04, 2024 7:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
A fost atat de entuziasmat ca a uitat sa filmeze ca sa auzim sunetul, a zis nu se vede structura, nu filmez, ceea ce nu a fost chiar OK.

Bumbesti Jiu, un refugiu furtunos intr-o Romanie extracarpatica cu un climat schimbat dramatic in marele nimic. Iarna e nasol si acolo, dar uite ca in sezonul convectiv furtunile sunt greu de ucis acolo, bombardamentele de grindina s-au inmultit in anii astia in care la mine fenomenele dispar de tot.

Ma sincer intial mi-am bagat cockul pentru ca nu am putut filma, am incercat, dupa care entuziasmul m-a luat pe dinainte si nu m-am gandit ca sunetul grindinos ar fi meritat.Am filmat la HP ul din 5 august 2021 si parca sunetul nu prea face dreptate totusi.Pentru furtuni ca sa redai cat mai realist, trebuie scula ca sa iti filmeze 4k 50/60fps reali si partea de sunet la fel de impecabila :)

Sus

MesajScris: Mie Iun 05, 2024 8:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dupa reflectivitatea radar as putea spune ca a fost cea mai puternica dintre toate furtunile, dar la cate furtuni am vazut din 1997-1998 pana azi, nu ma pot baza pe memorie pt maximul de precizie, mai ales ca acum 20 de ani de exemplu nu era radar.Cand ai multe furtuni mari in spate, iti e greu sa o alegi pe cea mai cea mai :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 05, 2024 10:31 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu uita ca radarele noi exagereaza, sa fie in ton cu politica actuala.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mie Iun 05, 2024 11:36 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Nu uita ca radarele noi exagereaza, sa fie in ton cu politica actuala.

Le-au mai calibrat acum, pe iarna au fost lungi perioade in care nu au functionat.Inainte Craiova subestima, iar Barnova facea din Moldova un fel de Dixie Alley, cu exagerarile lui :)

Sus

MesajScris: Joi Iun 06, 2024 10:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Vara insa, avem zone norocoase, la Bumbesti Jiu dupa 2020 a crescut frecventa furtunilor puternice si frecventa bombardamentelor de grindina.

Da, ultimii 3 ani au avut bombardamente serioase de grindina, 2021 si 2024 chiar de mari dimensiuni.Supercelula din 5 august 2021 si cu asta din 4 iunie au urmat cam aceeasi traiectorie, diferenta e ca asta a fost sora mai mare.Punct de maxim la Bumbesti pentru ca pana aici supercelulele au trecut paralel cu muntele iar aici, datorita configuratiei orografice, au intrat direct in el.

Ca tot intreba Dan de pagube, la nici un km mai la est de unde stau, in zona caselor, nu a mai ramas nici frunza pe vita de vie, total obliteration.

Traiectoria aproximativa o redau mai jos.

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Iun 11, 2024 10:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

O noua furtuna cu de toate aseara la 21:40, dar nu a mai avut grindina asa multa si mare.Traiectorie similara aproximativ cu cea de data trecuta, cu downburst mai lung acum, semn de deplasare mai lenta
.Inainte de celula de a lovit, alta mai puternica a trecut pe Meridionali si a lasat grindina mare in Valea Jiului, la Petrila.

Imagine

Un inceput sezon de furtuni ca la carte :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 11, 2024 10:40 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Incepe sa miste si la mine. Iunie si iulie or avea ceva de spus.

Sus

MesajScris: Mar Iun 11, 2024 11:18 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Supercelula de a lovit aseara

Imagine

Imagine

Prima poza e facuta de mine, cea de-a doua e facuta in Tg-Jiu, photo credit Darius Norocea.

Sus

MesajScris: Mar Iun 11, 2024 12:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
O noua furtuna cu de toate aseara la 21:40, dar nu a mai avut grindina asa multa si mare.Traiectorie similara aproximativ cu cea de data trecuta, cu downburst mai lung acum, semn de deplasare mai lenta.

Un inceput sezon de furtuni ca la carte :mrgreen:

La tine da. Ești tu prea norocos. Nu peste tot e la fel . Eu am 4 mm in luna iunie 2024 , adică practic zero . Cea mai secetoasă lună iunie de când se fac măsurători.

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]