forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 10:29 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14582 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907 ... 973  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Sâm Aug 17, 2024 10:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

https://www.facebook.com/photo/?fbid=86 ... 9766794016

Se urmareste distrugerea sistematica a Romaniei si a Bulgariei !! Sunt interese ascunse si perfide la mijloc .

Sorry, dar chiar n-am cum sa nu o dau in teoria conspiratiei, in conditiile in care pur si simplu NU exista niciun fel de explicatie logica, credibila sau care sa NU fie supranaturala pentru ceea ce se intampla aici , de mai multe luni la rand !
Este mai cald decat in Grecia si Africa.
Noptile cresc, zilele scad, si totusi minimele sunt din ce in ce mai mari de la o saptaman la alta, cu 28-30 grade C la orele 02 , 03 dimineata.
Este ILOGIC si perfid !

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Sâm Aug 17, 2024 1:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dane lasa prostiile.Am mai discutat, din nefericire vortexul polar troposferic a fost si este mult mai puternic decat ar trebui sa fie in perioada asta (iar la iarna si partea stratosferica o sa fie la fel cel mai probabil) , in mod constant sustinut de apele prea calde ale Alanticului prin ciclogeneza neobosita pe care o genereaza.E logic ca partea noastra devine poarta de intrare a advectiilor tropicale, cu cat mai mult cu cat si convergenta intertropicala e deplasata la nord in punctul maxim, generand chiar zilele astea mari inundatii in Africa si impingand suplimentar anticiclonii subtropicali peste Europa.Totul se explica frumos sinoptic si problema e ca apelarea la conspiratii vine doar ca un refugiu prostesc in momentul in care nu se intelege de ce functioneaza lucrurile asa cum functioneaza acum.

Cu siguranta situatia asta s-a tot repetat de-alungul istoriei dar noi nu traim la scara geologica pentru a surprinde totul, ca atare doar pentru simplu fapt ca nu ai mai prins asa ceva pana acum, nu inseamna ca e ceva necurat la mijloc.Nu ai trait 100.000 de ani pana acum :) :)

Sus

MesajScris: Sâm Aug 17, 2024 1:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Dane lasa prostiile.Am mai discutat, din nefericire vortexul polar troposferic a fost si este mult mai puternic decat ar trebui sa fie in perioada asta (iar la iarna si partea stratosferica o sa fie la fel cel mai probabil) , in mod constant sustinut de apele prea calde ale Alanticului prin ciclogeneza neobosita pe care o genereaza.E logic ca partea noastra devine poarta de intrare a advectiilor tropicale, cu cat mai mult cu cat si convergenta intertropicala e deplasata la nord in punctul maxim, generand chiar zilele astea mari inundatii in Africa si impingand suplimentar anticiclonii subtropicali peste Europa.Totul se explica frumos sinoptic si problema e ca apelarea la conspiratii vine doar ca un refugiu prostesc in momentul in care nu se intelege de ce functioneaza lucrurile asa cum functioneaza acum.

Cu siguranta situatia asta s-a tot repetat de-alungul istoriei dar noi nu traim la scara geologica pentru a surprinde totul, ca atare doar pentru simplu fapt ca nu ai mai prins asa ceva pana acum, nu inseamna ca e ceva necurat la mijloc.Nu ai trait 100.000 de ani pana acum :) :)

Ok. Atunci, intrebarea care survine este: Se mai poate iesi vreodata in viitor din cercul asta vicios? Si cand, si cum?
Sau asa vor fi toate verile de fiecare data, de acum incolo, la fel cum a fost vara 2024 (poate chiar mai calde)? Si toti anii la fel de secetosi de acum incolo , cu doar 200-300 mm in 12 luni, intr-un an intreg? Si racoare mereu in centrul si vestul Europei ?
Pentru ca atunci chiar rezulta ca noi vom fi la fel ca in Egipt....

-- Neptune

Sus

MesajScris: Sâm Aug 17, 2024 2:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu cred ca se va raci climatul prea curand, dar alternantele de ani ploiosi si secetosi ma astept sa ramana, implicit si alternanta de decenii secetoase si ploioase.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 17, 2024 5:22 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

dan2013 scrie:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=865300879037971&set=gm.1434790030492978&idorvanity=271779766794016

Se urmareste distrugerea sistematica a Romaniei si a Bulgariei !! Sunt interese ascunse si perfide la mijloc .

Sorry, dar chiar n-am cum sa nu o dau in teoria conspiratiei, in conditiile in care pur si simplu NU exista niciun fel de explicatie logica, credibila sau care sa NU fie supranaturala pentru ceea ce se intampla aici , de mai multe luni la rand !
Este mai cald decat in Grecia si Africa.
Noptile cresc, zilele scad, si totusi minimele sunt din ce in ce mai mari de la o saptaman la alta, cu 28-30 grade C la orele 02 , 03 dimineata.
Este ILOGIC si perfid !

Aceasta este clima României, alternanță de ani secretoși cu ani ploioși. Ușor, ușor încep să apară articole la suprafață cu temperaturi caniculare prin anii '20,' 30, '40. Or mai fi fost și in alte perioade, pe care nu avem cum să le cunoaștem că nu am trăit în acele timpuri.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 17, 2024 5:24 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Așa cum Sahara a fost cândva verde, poate nu îți vine a crede, așa a fost prin România, mai cald decât prezent, ceea ce am trăit în scurta noastră existență pe Terra.

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 4:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ieri la Zimnicea s-a depasit in luna aceasta august 2024, media lunii iulie 2024, de 27.9 C . Avem 28.0 C in primele 18 zile din august 2024 dar va mai creste mult de tot 100 % pana pe 31. Suus de tot !!! :lol:

supercell scrie:
Nu cred ca se va raci climatul prea curand, dar alternantele de ani ploiosi si secetosi ma astept sa ramana, implicit si alternanta de decenii secetoase si ploioase.

Daca nu crezi ca se va raci climatul, nici precipitatii nu vei mai vedea prin Romania 8) , decat rar de tot , pe suprafete mici si cantitati infime, adica la fel ca-n anul asta 2024 sau chiar mult mai putine precipitatii si decat anul acesta, in aproape toti anii de acum incolo 8) ! Sa fie DESERT !!! :D

Nu ai cum sa ai precipitatii pe arii extinse si bogate fara mase de aer reci, sau polar-continentale care sa ajunga deasupra Marii Mediterane si sa activeze ciclogeneza acolo, sa ne aduca noua cicloni.

Uite ce se intampla cand ai caldura tot timpul. Ioc precipitatii; Sannicolau Mare - 130 mm in 8 luni, Zimnicea - 200 mm in 8 luni. Craiova 190 mm in 8 luni. Sa mai zic ?!? N-are rost.
Marea Mediterana este moarta -n păpușoi !

-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 18, 2024 8:40 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asta inteleg si eu din ce spune supercell. Climatul s-a incalzit, iar asta a dezactivat complet orice mecanism de adus furtuni si viscole aici, prin Atlantic cald-ciclogeneza neobosita, jet stream foarte la nord pe noi si foarte la sud pe Atlantic, vortex polar puternic tot anul (irelevant ca iarna e si cel stratosferic iar vara doar cel troposferic).

Asta inteleg, ca vechile circulatii si mecanisme nu vor reveni decat printr-o racire climatica, dar chiar daca nu cred in CO2 AGW, consider ca o racire climatica nu mai este posibila, asadar da, desert sau semi-desert e clar ca vom deveni, e clar ca am ramas doar cu amintirile si furtuni+viscole nu vor mai exista (cel putin pe zonele Slatina-Pitesti-Zimnicea). Adica we are doomed fara o racire climatica, incalzirea cu care avem de-a face muta orice storm track mult mai la nord si mult mai la vest de Romania.

Dupa ce furtunile (intre ghilimele, ele sunt celule simple cu oraje simple slabe ori moderate de cele mai multe ori) de tip diurnally driven au lipsit total in iunie (luna lor de fapt) si iulie, s-au trezit sa miste acum niste DD-uri slabe doar ca sa-mi faca sange rau degeaba. Din pacate nu, nu apar schimbari ca in august 2022.

Cat am fost mic credeam ca incalzirea globala va fi altfel, ca va duce la fenomene mai puternice si mai interesante la noi (adica oricum eram cam nemultumit de ele dintotdeauna) cand colo nu, ca am considerat gresit ca circulatiile nu se schimba, prin orice crestere a temperaturilor medii, circulatiile se muta total in afara Romaniei si ramane doar cu praful si nisipul viitorului desert romanesc.

Am zis, am deja 39 de ani, in cel mai rau caz traiesc 60 de ani, in cel mai bun 92, hai o medie intre astea 2 daca e sa coroborez decesele din familie, dar si 60 si 92 par prea putini ca sa mai vina vreo racire climatica. Niciodata nu mi-a placut sa astept fenomenele, adica le aveam pe cele de vara, iarna le aveam pe cele de iarna care alinau lipsa celor de vara, dar acum sa astept zeci de ani si poate tot degeaba...

Deci we are doomed. Era OK cu Atlanticul la vest de noi cand climatul a fost mai rece, acum prezenta lui acolo este catastrofala pentru noi, ma enervez ca idiotenia de Atlantic nu lasa Mediterana sa produca cicloni, mai bine zis nu mai lasa anticicloni in nord pentru ca el sa sufle prin Mediterana si nu pe la nord de noi. O mizerie de geografie cu mizerii de mecanisme meteo care s-au modificat total impotriva noastra.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 18, 2024 8:48 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mai zic si ca daca e sa avem veri uscate si fierbinti, OK, dar nene, sa fi avut furtunile in cursul toamnelor si primaverilor, de ce nu averse cu fulgere chiar si iarna, nu ar fi o problema daca doar vara ar fi seceta si in restul anului ar rupe precipitatiile de orice fel, numai ca noi ne alegem cu ce e mai rau si cu uscaciunea in ambele anotimpuri, uscaciune cu canicula vara, uscaciune cu vanturi reci uscate iarna, primaverile sunt racoroase si in mare parte uscate. Ce e mai rau si mai enervant, fix aia avem.

De aia ziceam ca pana si Antalya e mai OK decat sudul Romaniei, vara e canicula si senin dar in restul anului te poti baza ca ai ceva. Asta daca nu s-o fi instalat si acolo inactivitatea totala, pentru ca vremea din sudul Turciei era destul de asemanatoare cu a noastra, cand ei aveau inundatii noi aveam zapezi, uneori ningea si acolo. Totusi pe 25 iulie a tras o furtuna cat de mica acolo si mai interesanta decat tot ce a fost aici in 2024.

M-am enervat si am zis ca ma mut la bloc in Antalya, la etajul 9 din 10, vedere spre mare pentru fulgere. Dar in acelasi timp, emotional mai ales, sunt atasat de locul de bastina ca un copac, cum zice supercell, nu pot emigra, sunt un copac.

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 9:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din pricina furtunii și a penei de curent, avem o gaură de 10 ore în flux la SM Craiova. Sper că s-au putut măsura manual temperatura și precipitațiile, pentru a nu face o pauză în statistici (nu s-ar mai închide nici o tabelă).

Fişiere ataşate:
Captură de ecran 2024-08-18 212456.png
Captură de ecran 2024-08-18 212456.png [ 74.23 KiB | Vizualizat de 773 ori ]

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 18, 2024 9:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Exista o singura, dar o singura mica speranta, si anume aceea ca vortexul polar va slabi dupa ce vom trece de maximul acestui ciclu solar. Si da, suntem in maxim, pentru ca se observa aurora boreala din Romania, despre ce vorbim.

Numai ca orice perioada din trecutul apropiat ce a fost pe maxim solar sau pe ciclu de ani secetosi nu a fost asa de rea precum este asta. Perioada 1987-1994 da, secetoasa, nu-mi aduc aminte daca am avut furtuni vara, insa 1991 a fost an ploios iar 1991 si 1993 au dat viscole fenomenale, ceea ce nu mai avem acum, nu avem viscole iarna, iata ca nici vara nu prea mai avem furtuni, iar fara viscol iarna se intampla chestia asta de a avea o vreme perfect liniara si deprimanta, fara niciun fenomen care sa ma mai faca fericit.

Ba mai mult, 2024 a venit cu cele mai monumentale ratari/ocoliri, 13 iunie este culmea ratarii, nu stiu cu ce sa il compar din domeniul fotbalistic, cu o ratare de penalty poate.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 18, 2024 9:34 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

dextercioby scrie:
Din pricina furtunii și a penei de curent, avem o gaură de 10 ore în flux la SM Craiova. Sper că s-au putut măsura manual temperatura și precipitațiile, pentru a nu face o pauză în statistici (nu s-ar mai închide nici o tabelă).

Ce, a luat Craiova la DD-urile de ieri? Craiova in 2024 a fost ultra uscata, in 2023 tot lua furtuni si eu nu, acum era la fel ca la mine.

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 10:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

@Dan & Neaceasca
Chiar daca nu vad o racire climatica prea curand, pentru ca nu vad de unde sa apara (asta daca nu cumva AMO scoate ceva din joben), asta nu inseamna ca vortexul va fi constant intepenit pe modul puternic si vom zace numai in secete.Ca atare, ma astept sa mai scoata Mediterana si cicloane old school.Iarna pare kaput, mai ales in sud, dar asta nu inseamna ca nu mai poate scoate ceva macar in ianuarie.

Sus

MesajScris: Lun Aug 19, 2024 7:31 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:

La Mures s-au masurat manual si nu le-au luat in considerare. Sunt curios cum va fi la voi.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 19, 2024 10:37 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu stiu de ce s-a intrerupt la statia Craiova 10 ore curentul, ca furtuna nu a fost, doar un oraj. La Slatina rezista si la statie curentul dar nu are ce fenomene sa prinda.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14582 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907 ... 973  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]