gogulica scrie:
N-am mai vazut asa ceva intr-o incalzire stratosferica. +18 C la 10 hPa cred ca ar fi ceva unic.
Ar fi si de coma si hilar acum, sa n-avem niciun fel de strat de zapada intr-o mare parte din extracarpaticul Romaniei in toata iarna asta
calendaristica, dar sa ne trezim cu vreun viscol-surpriza sau vreun strat de zapada in extracarpatic in prima jumatate a lunii martie 2025
Iar rularea asta, daca se va si realiza intr-o maniera asemanatoare, ar putea sa aiba efecte directe in Europa pe la inceputul lunii martie/finalul lunii februarie: sa ne aducem aminte de finalul lunii februrie 2018 si de martie 2018 (tot in plina incalzire globala si atunci): ce forte s-au dezlantuit pe partea noastra de continent.
Nici n-a mai avut vreo relevanta radiatia solara destul de puternica din a III-a decada a lunii martie.
E lege universala asta, si care se aplica cu atat mai mult in natura si-n atmosfera. E principiul dupa care au facut si filmul ala cu: "The day after tomorrow" prin 2004.
Totul tinde mereu, in timpul dezechilibrului, catre o stare de echilibru: iar in cazul de fata dezechilibru din emisfera noastra, pe durata sezonului rece, consta intr-un vortex foarte-foarte intens: cu cat vortexul este mai intens in Emisfera Nordica, cu atat forta naturala care i se opune -- SSW-ul si ruperea ulterioara -- sunt si ele mai intense, pe masura vortexului.
Nu m-ar surprinde sa ne pomenim de acum incolo cu tot felul de astfel de fenomene pe care am putea sa le consideram
"ciudate" , "extreme", "one in a century": de genul acelor zapezi mari de acum cateva saptamani din regiunile golfului american, New Orleans etc, heat domes foarte puternice si lungi ca durata pe unde nu se formau in trecut, flash-floods si furtuni foarte puternice in regiuni care nu sunt familiarizate cu asa ceva, si care toate nu vor fi altceva decat natura, clima si atmosfera incercand sa balanseze ceva ce acum nu functioneaza "corect" in sistemul climatic si atmosferic.
Cred ca secolul acesta XXI va fi cu mult diferit fata de secolul XX sau XIX. Deja traim si vedem cu totii toate aceste anomalii care au inceput sa tot apara.
Ce nu-mi este totusi clar, si nici nu poate sa raspunda nimeni
cu certitudine la aceasta intrebare, este: cum ar fi aratat acum toti acesti ani contemporani la scara climatica - macro, daca NU ar fi existat oameni pe aceasta planeta ???
Si aici nu iau in considerare si nici nu ma intereseaza statii meteo si temperaturi umflate "artificial", la nivel micro, de genul statii meteo Filaret, in zone puternic antropizate, inconjurate practic de betoane supraincinse in sezoanele calde, si-n inima marilor orase si al marilor metropole.
Vorbim strict la nivel macro, la nivel planetar!
S-ar fi desfasurat cursul climatic tot la fel cum se desfasoara in acest secol?
Sau sistemul climatic planetar , driverii climatici majori, contextele sinoptice si marii centri barici ar fi fost complet diferiti ?
Ce se va intampla, mai exact, daca AMOC chiar va incetini foarte mult la un moment dat, sau daca s-ar opri complet, poate chiar in acest secol ???
Totul este deja pe repede inainte!
Cred ca acesta este doar inceputul...