forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 28, 2026 9:05 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Ian 29, 2025 3:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ploiesti a depasit deja 2023, are 20.3 C la ora 14. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Ian 29, 2025 8:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

m-bogda scrie:
Nu vad nici o șansă să se mai schimbe ceva în februarie.

Lol, wut?!

Te uiti la prognozele din februarie 2016 ?!? :lol:

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Joi Ian 30, 2025 8:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Toate modelele uscate ca o calugarita trecuta de menopauza, pentru prima jumatate a lunii februarie 2025 :lol: .
Deja ma scoate din sarite vremea asta!
Daca nici macar in niste harti generate pe calculator, nu apar precipitatii.... ce sa mai vorbim de ce o sa fie in realitate...

Super... Nothing to see here. Next !
Astept urmatorul esec de non-iarna : 2025-2026!

-- Neptune

Sus

MesajScris: Joi Ian 30, 2025 10:06 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ai rabdare Dane, lucrurile nu sunt in forma finala.Modelele vor fi all over the place zilele astea, pana vor intui cu adevarat efectele SSW :)

Sus

MesajScris: Joi Ian 30, 2025 10:46 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

SSW e inca in stadiul de prototip. Ce-i drept blocajele in zona Uralilor sunt precursoare la viitoare ruperi de vortex, dar mai e pana acolo. Prognoza stratosferica e optimista, insa nu e la stadiul de incalzire majora momentan.

Fişiere ataşate:
gfsnh-10-222.png
gfsnh-10-222.png [ 71.61 KiB | Vizualizat de 979 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Ian 30, 2025 10:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Prea tarzie incalzirea stratosferica...maxim va aduce ninsori mai consistente la munte si poate in centrul tarii. La noi maxim ploaie si o luna aprilie mai rece. Apoi vara pana in noiembrie.
Ieri s-a facut baie in Marea Neagra, la aproape 21 de grade in aer.

Sus

MesajScris: Joi Ian 30, 2025 11:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

"Tarzie" a fost si incalzirea stratosferica din februarie 2018 si stim ce a urmat. Devine irelevanta daca se intampla dupa 15 martie, cand radiatia solara face imposibile evenimente notabile de iarna, in zonele joase cel putin.

Oricum vorbim de vise aici deocamdata.Era bine daca patrunderea polar continentala prevazuta pentru saptamana viitoare ar fi avut o traiectorie mai vestica, dar bineinteles ca ciclogeneza Atlantica e prea robusta ca sa lase maximul baric sa se extinda suficient spre vest...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 31, 2025 12:18 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

dan2013 scrie:
Toate modelele uscate ca o calugarita trecuta de menopauza, pentru prima jumatate a lunii februarie 2025 :lol: .
Deja ma scoate din sarite vremea asta!
Daca nici macar in niste harti generate pe calculator, nu apar precipitatii.... ce sa mai vorbim de ce o sa fie in realitate...

Super... Nothing to see here. Next !
Astept urmatorul esec de non-iarna : 2025-2026!

Pana la esecul de non iarna 25-26 am un nou esec de nema furtuni la Slatina, vara 2025. :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 31, 2025 12:24 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

gogulica scrie:
"Tarzie" a fost si incalzirea stratosferica din februarie 2018 si stim ce a urmat. Devine irelevanta daca se intampla dupa 15 martie, cand radiatia solara face imposibile evenimente notabile de iarna, in zonele joase cel putin.

Oricum vorbim de vise aici deocamdata.Era bine daca patrunderea polar continentala prevazuta pentru saptamana viitoare ar fi avut o traiectorie mai vestica, dar bineinteles ca ciclogeneza Atlantica e prea robusta ca sa lase maximul baric sa se extinda suficient spre vest...

Poate devenea prea vestica pana atunci, e bine cum este acuma. :mrgreen:

Ar merita un viscol ca in 1991 sau 1993 dupa atatea ierni uscate sau plouate, dar nu-mi fac iluzii. Am invatat sa traiesc fara fenomene, daca vreodata mai apare vreo surpriza, OK, altfel regula e asta, Slatina fara viscole si fara furtuni, doar ploi mocanesti uneori. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Ian 31, 2025 4:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pe noi ruperile moderate de vortex sunt cele care ne-au avantajat mereu.Prea intens vortexul si e cald, cu precipitatiile la nord; daca sunt ruperi prea dramatice, chiar split, frigul se duce la mediteraneeni sau chiar in Africa (2021 style).2012 a fost o rupere moderata de vortex, un exemplu bun.Tot o rupere moderata a fost si in 2018.Intensitatile extreme de vortex nu ne avantajeaza si tocmai ele sunt cele care predomina in ultimii ani.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 01, 2025 8:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

N-am mai vazut asa ceva intr-o incalzire stratosferica. +18 C la 10 hPa cred ca ar fi ceva unic.

Fişiere ataşate:
gfsnh-10-360.png
gfsnh-10-360.png [ 75.33 KiB | Vizualizat de 709 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Feb 01, 2025 9:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
N-am mai vazut asa ceva intr-o incalzire stratosferica. +18 C la 10 hPa cred ca ar fi ceva unic.

Ar fi si de coma si hilar acum, sa n-avem niciun fel de strat de zapada intr-o mare parte din extracarpaticul Romaniei in toata iarna asta calendaristica, dar sa ne trezim cu vreun viscol-surpriza sau vreun strat de zapada in extracarpatic in prima jumatate a lunii martie 2025 :lol: :roll:

Iar rularea asta, daca se va si realiza intr-o maniera asemanatoare, ar putea sa aiba efecte directe in Europa pe la inceputul lunii martie/finalul lunii februarie: sa ne aducem aminte de finalul lunii februrie 2018 si de martie 2018 (tot in plina incalzire globala si atunci): ce forte s-au dezlantuit pe partea noastra de continent.

Nici n-a mai avut vreo relevanta radiatia solara destul de puternica din a III-a decada a lunii martie.

E lege universala asta, si care se aplica cu atat mai mult in natura si-n atmosfera. E principiul dupa care au facut si filmul ala cu: "The day after tomorrow" prin 2004.

Totul tinde mereu, in timpul dezechilibrului, catre o stare de echilibru: iar in cazul de fata dezechilibru din emisfera noastra, pe durata sezonului rece, consta intr-un vortex foarte-foarte intens: cu cat vortexul este mai intens in Emisfera Nordica, cu atat forta naturala care i se opune -- SSW-ul si ruperea ulterioara -- sunt si ele mai intense, pe masura vortexului.

Nu m-ar surprinde sa ne pomenim de acum incolo cu tot felul de astfel de fenomene pe care am putea sa le consideram "ciudate" , "extreme", "one in a century": de genul acelor zapezi mari de acum cateva saptamani din regiunile golfului american, New Orleans etc, heat domes foarte puternice si lungi ca durata pe unde nu se formau in trecut, flash-floods si furtuni foarte puternice in regiuni care nu sunt familiarizate cu asa ceva, si care toate nu vor fi altceva decat natura, clima si atmosfera incercand sa balanseze ceva ce acum nu functioneaza "corect" in sistemul climatic si atmosferic.

Cred ca secolul acesta XXI va fi cu mult diferit fata de secolul XX sau XIX. Deja traim si vedem cu totii toate aceste anomalii care au inceput sa tot apara.

Ce nu-mi este totusi clar, si nici nu poate sa raspunda nimeni cu certitudine la aceasta intrebare, este: cum ar fi aratat acum toti acesti ani contemporani la scara climatica - macro, daca NU ar fi existat oameni pe aceasta planeta ???
Si aici nu iau in considerare si nici nu ma intereseaza statii meteo si temperaturi umflate "artificial", la nivel micro, de genul statii meteo Filaret, in zone puternic antropizate, inconjurate practic de betoane supraincinse in sezoanele calde, si-n inima marilor orase si al marilor metropole.
Vorbim strict la nivel macro, la nivel planetar!

S-ar fi desfasurat cursul climatic tot la fel cum se desfasoara in acest secol?
Sau sistemul climatic planetar , driverii climatici majori, contextele sinoptice si marii centri barici ar fi fost complet diferiti ?

Ce se va intampla, mai exact, daca AMOC chiar va incetini foarte mult la un moment dat, sau daca s-ar opri complet, poate chiar in acest secol ???
Totul este deja pe repede inainte!

Cred ca acesta este doar inceputul...

-- Neptune

Sus

MesajScris: Dum Feb 02, 2025 12:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hmmm, influenta umana nu poate fi 0, dar nici 100% in incalzirea climei, asta e safe sa spunem.
Legat de AMOC, "prabusirea" lui ar insemna probabil disparitia anticiclonului azoric, ceea ce ar fi in detrimentul climei europene intr-un mod in care nu cred ca ar putea fi cuantificat.Sunt destule studii insa care arata ca AMOC functioneaza bine si acum, in ciuda a ce zic alarmistii.

Sus

MesajScris: Dum Feb 02, 2025 12:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:

Aproape sigur vom vedea un split, e majora incalzirea aia, daca se materializeaza.Numai sa nu ne trezim cu un mediteranean cu ploaie si ger dupa, asta ar fi scenariul pesimist.Scenariul optimist e un episod frumos de iarna, bineinteles.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 03, 2025 12:59 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu continui sa sper la un 1991 reloaded, pentru ca seamana cu sezonul ala ce a fost pana acum, chiar daca ploaia din decembrie nu a fost 200 mm ca atunci. :mrgreen: Un viscol pe Olt ca in 1991 sau 1993 e razbunarea perfecta pe partea hibernala. Pe cea estivala e nevoie de un 2006 sau 2010. :mrgreen:

Ce zici Dane, furtuni puternice in zone care nu sunt familiarizate cu asa ceva? Iti dai seama ca asta e acum cea mai mare dorinta a mea pentru Slatina, care a ramas si fara putinele fenomene mai puternice pe care le avea candva. :roll:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]