aris86 scrie:
gogulica scrie:
GFS e nostim, are un mini viscol in sud joi cu vant din sud vest, ceva ce nu s-a mai intamplat vreodata.
E o sansa duminica ca acel ciclon sa faca o faza interesanta in sud, dar ma cam indoiesc. Fara un aticiclon la nord care sa-l blocheze, probabil ca va trece prea repede incat sa nu lase mai nimic. Dar, sunt membrii in ultima rulare GFS, inclusiv rularea de control care dau cantitati impresionante peste Bucuresti.
Au mai fost ani cu viscol de vânt de vest, când eram la țară am prins câteva ierni. Cei drept erau prin februarie.
Pai pui de viscol am prins si eu dinspre vest, acum mai multi ani , nici nu mai stiu in ce iarna a fost, dar sunt foarte rare la Zimnicea, pentru ca vantul de vest este de obicei cald si uscat aici in zona de sud a Teleormanului. E un context extrem de rar. Trebuie sa ai si rezervor de aer foarte rece si zapada la vest, sud-vest de Muntenia si Oltenia. E destul de complicat.
Dar gogulica a zis
"sud-vest" . Nu vest. Si viscol dinspre sud-vest eu chiar nu-mi aduc aminte in sudul extrem al tarii, desi posibil sa fi fost ... cine stie cand.
Aici la mine , extrem de rar bate vantul chiar dispre sud-vest ( iarna si toamna aproape niciodata, ori bate bate dinspre Vest sau Nord-Vest, ori dinspre NE, ori dinspre SE sau chiar SSE, dar nu Sud-Vest), si aproape de fiecare data cand apare vantul de Sud-Vest apare in sezonul cald in timpul celor mai puternice furtuni convective sau in timpul MCS-urilor, cel mai bun exemplu: seara de 13.mai.2010, furtuna extrema cu rafale foarte puternice de vant si grindina mare in acelasi timp, cu vant de sud-vest. Furtuna a venit direct de la Plevna cu o viteza incredibila, a trecut de zona Zimnicea, si-a schimbat brusc directia cand se apropia de sud-vestul jud-lui Giurgiu si a luat directia sudul judetului Ilfov, dar grindina a varsat-o pe toata in zona Zimnicea si campurile de jur imprejur pe unde a avut si intensitatea foarte mare.... In sudul jud-lui Ilfov a adus rafale foarte puternice de vant si ploaie torentiala, dar fara grindina. Ala vant de Sud-Vest

O furtuna pe care o tin minte ca si cum ar fi fost acum cateva luni, nicidecum in urma cu mai bine de 15 ani.