forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Iun 12, 2026 5:21 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 63 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Iernile de altadata
MesajScris: Mie Noi 18, 2009 12:27 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Firul iernilor serioase s-a cam oprit inainte de 2005, daca coroboram temperaturile cu stratul de zapada. Una dintre cele mai frumoase ierni din zona mea a fost iarna 2001-2002. Desi s-a consumat mai timpuriu, a fost una intre cele mai placute ierni din ultimii 9 ani, si cred ca se aplica pentru o buna parte a Transilvaniei.
Cateva lucruri gasite prin statistici, pentru zona Dumbraveni, despre iarna 2001-2002:
Mai bine de doua luni din aceasta iarna, stratul de zapada a fost neintrerupt, ger serios, 31 de zile de ger in care temperaturile minime au scazut sub -10 C si 6 zile in care minimele au scazut sub -20.
Prima ninsoare a cazut in 20 noiembrie, iar ultima in 25 aprilie. Prima zi cu strat de zapada a fost 24 noiembrie, iar ultima 30 ianuarie. In tot acest interval s-a mentinut stratul de zapada, iar in 26 de zile stratul de zapada s-a mentinut la peste 15 cm, si cam in tot atatea zile partiile din zona au fost practicabile.
In 26 noiembrie stratul de zapada avea 34 cm. In luna decembrie stratul de zapada nu a scazut sub 11cm, iar in 6 din 31 de zile, stratul masura 25-26 cm. In ianuarie din nou, strat de zapada aproape permanent, exceptie facand ultima zi. In 20 de zile din aceasta luna stratul de zapada a fost mai mare sau egal de 15 cm. Februarie, in schimb, a fost o luna primavaratica.
O caracterizare in cateva cuvinte a acestei ierni ar fi: O iarna perfecta!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 18, 2009 2:04 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu nu-mi amintesc decat de o ninsoare serioasa de Revelion 2002, atat. Parca aia a persistat toata luna Ianuarie, fiind ger, apoi la inceputul lui Februarie a venit primavara si asa a fost toata luna, foarte cald.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Iernile de altadata
MesajScris: Mie Noi 18, 2009 3:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Singura zapada din acea iarna in sud a fost de Revelion. Apoi a fost o perioada ger si dupa aceea s-a terminat total iarna. Dar intr-adevar, luna decembrie 2001 a fost fenomenal de rece, desi foarte uscata.

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 1:37 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

asa a fost in 2001-2002..insa mie nu mi s-a parut cea mai tare iarna..din aceasta decada..mai mult m-a impresionat iarna urmatoare..:D..2002-2003..sau iarna 2004-2005..care in centru tarii a fost cred cea mai tare din aceasta decada...la mures am avut asa..1 noapte cu -25..7 nopti sub -20..22 de nopti sub -10..zapada pe sol prezenta continuu intre 16 ianuarie si 15 martie...cu inaltimea maxima de 28cm...si urmatoarea a fost destul de tare..acelasi numar de zile cu zapada pe sol..dar au fost intrerupte...intre 1-15 ianuarie cand a fost o perioada calda..apoi a urmat gerul..si zapada din nou pana spre jumatea lui martie..cu inaltime maxima in februarie de 32cm...cateva cuvinte si despre 2002-2003..care nu a impresionat prin intensitate ci prin durata..mie mi s-a parut cea mai lunga iarna traita vreodata..parca nu se mai termina frigul...a inceput la sfarsit de noiembrie..cu zapada..decembrie a fost foarte rece..ianuarie normal..apoi februarie martie si aprilie toate 3 mult sub media normala..zapada a stat pe sol continuu pana in 19 martie...a nins in 4-5 aprilie...in 8-10 aprilie..au fost -15 grade in 10 aprilie la ciuc..-10 la Sibiu..-7 la mine...tin minte ca primavara a absentat..a venit direct vara la 1 mai..si toti pomii au inflorit deodata...pana in 20 aprilie nu a inflorit nimic..apoi..in cateva zile..totul s-a facut verde...in 3 mai am avut 33 grade..:D..si Calarasi 37.5...:D

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 2:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

apoi a venit vara aia foarte secetoasa :evil:

anul 2003 foarte contrastant in cluj = anul cu cele mai multe zile cu inghet, dar si cu cele mai multe zile de vara 8O

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 3:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hehe, 2003 a fost o nebunie in sud. Ultima ninsoare a cazut la inceputul lui aprilie. Se mentinuse atat de mult frigul incat toata vegetatia era undeva cu o luna si ceva in urma. Imi aduc aminte ca strandurile s-au deschis la 1 mai si erau copacii de abia inmuguriti sau cu frunzele inca nedezvoltate ( parca am mai spus asta candva) . A urmat o vara cu extrem de multe furtuni, descarcari electrice, grindina si cate si mai cate. S-a incheiat cu viscolul de pe 24 decembrie, urmat de cateva zile si nopti de ger serios. Per total 2003 a fost unul dintre cei mai buni ani in sudul tarii, a avut un oarecare iz de clima americana continentala. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 4:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

vara lui 2003 a fost secetoasa in toata tara... :roll:
tu tii minte doar furtunile ?

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 4:35 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Asta e iarna pe timp de criza. Daca si la Miercurea Ciuc a fost o minima de 10 grade aproape de decembrie inseamna ca iesim din acest anotimp cu buzunarele mai pline. Facem economie la: lemne, gaze, curent, apa, gigacalorii, cauciucuri de iarna, parbrizol(denumire lichid de parbriz in regiunea moldovei :D ), haine groase de iarna, etc.

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 6:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
vara lui 2003 a fost secetoasa in toata tara... :roll:
tu tii minte doar furtunile ?

Eu nu tin minte nici o seceta atunci. Eram la liceu, in vacanta si stateam toata ziua pe bicicleta in parc, faceam trial. :P De cateva ori pe saptamana eram fugarit de cate o furtuna prin parc pana acasa. Si am prins cateva furtuni extraordinare atunci. A fost o vara foarte furtunoasa. Poate zona extracarpatica s-a aflat in advectie in altitudine de aer rece dinspre Rusia, pe cand voi in vest si centru, v-ati bucurat din plin de dorsalele tropicale aduse din vestul Europei, din ceea ce s-a numit "vara mortii" la ei.

Conform ogimet pentru Bucuresti in vara 2003 am avut ploi si furtuni astfel:
10 zile in iunie
16 zile in iulie
13 zile in august deci 39 de zile din 60, ceea ce eu zic ca a fost o vara furtunoasa. ;)

Maxima absoluta a verii respective in Bucuresti a fost de 37 C atinsa odata in iunie si inca o data in august, o nimica toata pentru noi, ba chiar as zice ca a fost o vara cu temperaturi moderate. Statia de referinta a fost Bucuresti - Afumati.

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 7:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

in iunie si august n-a plouat mai nimic in bucuresti...sub 10mm...
nr de zile cu precipitatii e irelevant... :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 7:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
nr de zile cu precipitatii e irelevant... :mrgreen:

Interesant punct de vedere. Deci desi au fost 23 de zile de precipitatii in acele 2 luni de vara, n-a plouat decat 10 mm. Probabil au fost multe zile cu ceata si burnita nu? :roll: Ai locuit in vara 2003 in Bucuresti?

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 7:23 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

seceta mare a fost la noi in centru..nu stiu alte zone..dar banuiesc ca tot seceta..2003.a fost ultimul an secetos de pana acum..cand daca mai ploua mult..e aproape sa ajunga la medie 2009...numarul de zile cu pp..e intradevar uneori irelevant..pt ca de exemplu noi am avut vara asta acel sir parca fara de sfarsit de zile cu precipitatii...si desc electrice..24 la numar consecutive..in care s-au strans..nu mai retin cu exactitate..dar..intre 70-80mm...deci nu foarte mult..raportat la numarul de zile...

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 7:32 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cu parere de rau dar de data asta nici eu n-am inteles ce-ai vrut sa zici, sorifin...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 19, 2009 8:48 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

sorifin scrie:
..tin minte ca primavara a absentat..a venit direct vara la 1 mai..si toti pomii au inflorit deodata...pana in 20 aprilie nu a inflorit nimic..apoi..in cateva zile..totul s-a facut verde...in 3 mai am avut 33 grade..:D..si Calarasi 37.5...:D

Am mai spus, 2002-2003 iarna fff lunga dar uscata la mine in zona. Martie si Aprilie groaznice, reci, uscate, fara flori sau frunze. Dar apoi acel boom de canicula si de frunzis de pe 1 Mai a fost ceva ireal. Si zic la fel ca doodoo, a urmat vara 2003 extrem de secetoasa, verile 2000 si 2003 m-au ingrozit prin seceta sahariana, nici vara 2007 nu mi s-a parut atat de rea ca astea 2.

Ma intriga foarte mult ce zice gogulica ca sudul Bucurestului (unde statea el atunci) a avut foarte multe furtuni in vara 2003; 8O Slatina a avut doar pe 2 Iulie orele, 1-2 noaptea o singura furtuna. :evil: Bine ca macar in vara 2008 Capitala a fost la egalitate cu Slatina la furtuni: aproape 0; cu avantaj in favoarea Slatinei. :lol:

EDIT: Hai sa nu exclud si 2 furtuni din Mai 2003- una la inceputul lunii- extrem de scurta; si alta pe la sfarsit, care m-a alergat de la liceu spre casa ca pe hotii de cai; :lol: alergam ca s-o prind cat mai de la inceputul ei acasa; dar iarasi, nu foarte puternica, medie spre mare. Plauzibil ca multitudinea de furtuni din vara 2003 din Capitala sa fi fost "mult zgomot pentru nimic", soldandu-se cu putini mm de apa cazuti :D

Sus

MesajScris: Joi Noi 19, 2009 9:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In mai 2003 am avut o furtuna exploziva, similara cu cea din 2 iunie anul curent. Intensificarile legate de inceputul furtunii au culcat o groaza de copaci atunci, peste tot prin Bucuresti, dar din nou, cred ca sudul a fost mai afectat. :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 63 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]