forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 2:30 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Dec 02, 2009 2:31 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

GFS vede de vreo saptamana incoace in long-term o invazie consistenta de aer polar pentru Europa dupa 10 decembrie. Sunt aproape sigur ca se va intampla, insa daca se va opri in Polonia sau isi va croi drum pana la noi - vom vedea. Prima decada din luna urmeaza sa fie din nou cu mult mai calda decat normalul perioadei.
Am merita o racire pe masura caldurii din ultima luna.

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 10:14 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma enerveaza ca modelele nu prea cad de acord cu prognoza. GFS-ul este cel mai rece, de departe, de vreo cateva zile, dar din nou vorbim de periode de la T+144h incolo, care in fond nu prea conteaza. Chiar si azi, ultima rulare GFS a fost hibernala de la T+144h incolo, desi prognozeaza mai intai o racire treptata si lenta.
ECMWF este in schimb peste tot. Are niste rulari care variaza intre iarna cu viscol si ger si perioade racoroase, fara precipitatii.
In aceste conditii, mi se pare hazardant sa concluzionam ca vine iarna, sau macar ca se va produce o racire importanta. Lucrurile se pot schimba major, cred ca deja am invatat asta. :mrgreen:
Astept sa prind o racire serioasa la T+120h macar. Atunci pot sa incep sa sper cu adevarat. :P

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 1:31 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

la cum sunt dispuse masele de aer reci din zona polara, nu m-ar mira sa urmeze o iarna grea, una dintre cele mai grele din ultimele decenii.
stiu ca e prematur sa trag concluzii, dar acum chiar sunt sanse reale sa urmeze o iarna rece :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 02, 2009 1:52 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Depinde pentru care parte a Europei va fi, ca daca va fi sa fie Centrul si Vestul ei, noi tot la o iarna ca in Antalya suntem oranduiti. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 1:53 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

:mrgreen:

Imagine
Imagine
Imagine

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 2:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Qqwll scrie:
la cum sunt dispuse masele de aer reci din zona polara, nu m-ar mira sa urmeze o iarna grea, una dintre cele mai grele din ultimele decenii.
stiu ca e prematur sa trag concluzii, dar acum chiar sunt sanse reale sa urmeze o iarna rece :roll:

qqwll, foarte interesanta opinia ta; ai putea detalia?

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 5:28 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Rularea operationala GFS de la 06Z este pe termen mediu cea mai calda din ansablu , a carui medie coboara sub norma inca din 7 decembrie ! Totodata aceasta rulare este singura care aduce un ciclon din Atlantic tocmai peste Scandinavia si vestul Europei si interzice formarea blocajului vazut de toti ceilalti membrii GFS . Din pacate solutia operationala GFS se pliaza perfect peste cea data de ECMWF :( . Eu imi pastrez speranta inca vreo 1-2 zile si mai sper ca aceste prognoze sa nu se realizeze . Sunt atat de multe scenariile care prevad formarea cu anticipatie a anticiclonului est-european ..... Iar dupa producerea blocajului este doar o chestiune de timp pana vom avea si noi iarna ( mai ales ca avansul catre Anglia a maselor de aer reci este putin probabila in conditii de ciclogeneza in Atlantic ) . 18 din cei 20 membrii GFS au acest crez . Ar fi prea crunt sa primim doar asaltul atlantic :cry: . Sunt tare curios cum vor arata modelele la 12Z . Eu cred ca vom vedea o rulare GFS mult mai rece decat precedenta . Sper sa nu ma insel :roll: . Soarta unei bune parti a lunii decmbrie se joaca in urmatoarele 5-7 zile . Chiar nu as dori sa-mi iau adio de la inca 2-3 saptamani de posibila iarna :evil: .

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 5:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECMWF a avut, nu numai acum, ci toata luna noiembrie, variatii uriase pe termen mediu si de cand a insistat cu inversunare sa ne pacaleasca in noiembrie, cu asa zisa racire care nu a mai venit, nu prea mai am incredere dupa T+120 la ce are el de spus. De altfel ne amintim ca ECMWF scotea continuu iesiri din ciclogeneza Atlantica in noiembrie, in perioada cand GFS era sumbru pana la T+368h, si le-a scos degeaba ca nu s-a schimbat nimic toata luna.
Cred ca urmatoarele doua zile sunt cruciale, privitor la ce se va intampla in aceasta luna. Inca nu s-au aruncat zarurile si cred ca se pot intoarce oricand modelele catre o incalzire tampita. :)

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 7:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In sfarsit Met Office baga o iarna rece in estul Europei. Nu cred sa fi fost asa ceva vreodata in prognoza lor. :mrgreen:
http://www.metoffice.gov.uk/weather/wor ... index.html

Romania nu este favorizata sa fie nici rece si nici calda, dar are precipitatii peste normal si cu o masa extrem de rece deasupra capului nostru, nu cred ca-si imagineaza nimeni ca albul acela ar putea fi portocaliu. Incepe sa-mi creasca inima pentru aceasta iarna, cand vad ca pana si cele mai calde modele, devin reci. O sa fac un fan club Bastardi, daca prognoza asta a lui, care dateaza inca din octombrie, se va adeveri. :D

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 8:40 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Nu ne da mari sperante GFS-ul de la 12Z . Din pacate ..... :(

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 8:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
Nu ne da mari sperante GFS-ul de la 12Z . Din pacate ..... :(

Nu ne da, dar unele lucruri se schimba: Romania devine mai rece, apar niste temperaturi frumoase in nordul Rusiei, incepe sa arate oarecum a iarna.
Preferai iar 19 C in prognoza? :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 9:21 pm 
Ce copii sunteţi! Chiar credeţi că nu ştiu ce modele sofisticate vă pot oferi o prognoză pe termen lung?! Nu uitaţi că vremea este mereu imprevizibilă dar nu prea iese din tipare decât rareori. Eu nu cred că vom avea o iarnă deosebită, perioadele cele mai reci vor fi ca de obicei în ianuarie şi eventual în februarie. În rest, happy dreaming, vise plăcute cu ierni polare şi alte chestii înfricoşătoare!

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 9:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
Ce copii sunteţi! Chiar credeţi că nu ştiu ce modele sofisticate vă pot oferi o prognoză pe termen lung?! Nu uitaţi că vremea este mereu imprevizibilă dar nu prea iese din tipare decât rareori. Eu nu cred că vom avea o iarnă deosebită, perioadele cele mai reci vor fi ca de obicei în ianuarie şi eventual în februarie. În rest, happy dreaming, vise plăcute cu ierni polare şi alte chestii înfricoşătoare!

Si vrei sa inchidem topicul acesta din cauza ca vremea e imprevizibila? Daca pentru tine conteaza doar prezentul si se pare ca asa e, pe noi ne intereseaza si ce ar urma sa faca vremea. Modelele sunt tot ce avem acum si daca ele gresesc asta este, dar nu inseamna ca nu putem sa mai discutam despre prognoze, doar pentru ca apar si erori. :wink:

Ultima oară modificat de gogulica pe Mie Dec 02, 2009 10:39 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 10:35 pm 
Neconectat
Admin
Admin

eugenraduoradea scrie:

Te rog nu mai blama atat modelele . Sunt ele cum sunt insa au perspectiva in viitor . Nu ar fi mai bine sa te antrenezi in a le anticipa erorile ?

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2009 10:45 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

JMA prognozeaza pentru ziua de 7 decembrie temperaturi de -2....-3 la 850 hPa pe sudul tarii si precipitatii consistente. Asta ar putea insemna si precipitatii solide.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]