forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 6:45 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Dec 11, 2009 7:52 am 
Neconectat
Admin
Admin

Acum atat GFS , cat si GFS-x ne arunca din nou speranta in fantasy island :( . Bine macar ca sustin avansul talvegului arctic mai catre est , confirmand ideea ECMWF-ului . Desigur insa ca sunt ingrijorat ..... orice deviere vestica a patrunderii polare se stie ca nu ne poate aduce nimic altceva decat "iadul" :( .

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:09 am 
Neconectat
Admin
Admin

Avem o situatie extrem de complexa si dinamica . Solutiile modelelor difera deja de la +48h . Chiar si membrii GFS diverg nepermis de mult la +96h . Ce bine ar fi prins o acoperire globala perfecta a statiilor de aerosondaj in asemenea cazuri .....

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:29 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ceva e foarte dubios la GFS. N-am pomenit pana acum asa morfoleala in prognoza. S-a modificat masiv totul, chiar de la T+48-72.
Ciclonul s-a dus mult spre sud si a devenit foarte slab, apoi urmeaza o mare advectie calda. Cred ca o sa raman la ANM de azi incolo ca modelele se pare ca nu mai au habar de nimic, in perioada asta.

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:36 am 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:
Ceva e foarte dubios la GFS. N-am pomenit pana acum asa morfoleala in prognoza. S-a modificat masiv totul, chiar de la T+48-72.
Ciclonul s-a dus mult spre sud si a devenit foarte slab, apoi urmeaza o mare advectie calda. Cred ca o sa raman la ANM de azi incolo ca modelele se pare ca nu mai au habar de nimic, in perioada asta.

Nici ANM nu cred ca are :lol: .

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma refeream la prognoza de azi pe maine si atat. :mrgreen:
Vreau totusi sa vad ce crede ECMWF, care s-a mentinut constant in ultimele rulari. SE pare ca GFS e total bulversat de pozitia blocajului Atlantic, mai degraba, decat de nucleul rece rusesc, sau cel putin asa mi se pare mie, sau poate amandoua l-au innebunit. :P

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:56 am 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:
Ma refeream la prognoza de azi pe maine si atat. :mrgreen:
Vreau totusi sa vad ce crede ECMWF, care s-a mentinut constant in ultimele rulari. SE pare ca GFS e total bulversat de pozitia blocajului Atlantic, mai degraba, decat de nucleul rece rusesc, sau cel putin asa mi se pare mie, sau poate amandoua l-au innebunit. :P

Corect . Intr-o asemenea situatie trebuie sa ne ghidam dupa modelele a caror rulari consecutive se mentin relativ constante .

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 9:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Prezenta nucleului de vortex polar foarte adanc din ce in ce mai aproape de zona Europei face ca gradientii sa se intensifice progresiv si odata cu aceasta predictabilitatea scade dramatic. Cum spuneam, zona cea mai sensibila este in jurul acestui vortex si nu este din pacate acoperita cu observatii de precizie mare cum ar fi radiosondajele sau macar rute de aviatie comerciala pentru date amdar.

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 10:14 am 
Neconectat
Admin
Admin

ECMWF chiar insista ..... :lol:

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 10:25 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

din pacate mentinerea aerului rece pe partea noastra se face la ECMF cu costul scaderii precipitatiilor

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 10:56 am 
Neconectat
Admin
Admin

Inca 2 zile mai sunt de asteptat pana sa ne conturam o idee clara despre ce va fi :evil: . Deja am emotii :lol: .

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 11:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
iceage scrie:
pariez pe primul viscol al sezonului :)

curajos pariu, in ciuda tuturor evidentelor care arata contrariul :)

Daca vom privi mai atent ansamblul, vom vedea ca - desi despre vant nu prea putem spune multe - precipitatiile vor cadea la Bucuresti exclusiv in intervalul cu temperaturi la 850 hPa sub -2, deci e foarte probabil sa fie ninsoare (asta pentru ca vom avea totusi circulatie de nord-est la suprafata). Cum timing-ul e totul, cresterea temperaturii la 850 hPa peste -2 (aici din nou operationalu' e peste medie cu vreo 8 grade la max, fiind printre putinele ce trec de 0) se va produce dupa incetarea precipitatiilor, posibil ca la sol sa ramana temperaturi negative peste strat proaspat de zapada. Mie asta mi se pare inca scenariul cel mai probabil din "citirea" ansamblului
Mai jos aveti poza cu pricina, am desemnat cu linie neagra momentul estimat cel mai probabil al incetarii precipitatiilor (cand cantitatea acumulata pe ultimele 6 ore incepe sa scada), aproximativ pe 16 la ora 0.

Imagine

PS: Si aici vorbim doar de ansamblul GFS... tin cont si de faptul ca alte 4 modele merg pe scenariul unui viscol mai mult sau mai putin intens: ECMWF, DWD, US Navy, GEM (Canada).

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 12:36 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Iar multa agitatie!

Am zis ca de acum incolo astept prognoza ANM pe 24h si nu ma mai iau dupa modele.
Mi-am facut prea multe sperante in prognozele SF-iste pe perioade mai mari de 24h si 90% nu s-au adeverit iar 10% m-au ocolit :x

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 1:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

o noua rulare operationala GFS (6z) care ne scoate din "carti" viscolul de pe 15-16. Totusi dat fiind ansamblul si "coalitia" celorlalte modele :wink: raman optimist deocamdata

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 1:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
din pacate mentinerea aerului rece pe partea noastra se face la ECMF cu costul scaderii precipitatiilor

Judecand dupa viteza si directia vantului de la T+120-144h, as zice ca ECMWF ramane cu viscol in continuare.

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 1:48 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

gogulica scrie:

told ya'

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]