forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 3:21 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Dec 11, 2009 11:47 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Unele modele isi pastreaza "optimismul", foarte frumos din partea lor, insa mie mi se pare ca GFS a evoluat constant in incalzire, cred ca nimic nu se mai poate schimba. Daca avea o scapare calda (oau cum a sunat asta) mai ziceam, dar sunt prea multe ca sa mai iau in considerare poate nici macar lapovita. Dau sub 10 % sanse sa se intoarca prognoza...

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 11:58 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

ANM prognozeaza temperaturi maxime negative si ninsori pentru perioada 15-16. Se pare ca ei folosesc alt model de referinta, nu GFS. Sa speram ca au dreptate :(

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 12:34 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da-mi si mie linkul.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 1:06 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Rularea paralela GFS de pe meteociel arunca vreo 25-30 mm in urmatoarele 48 h (in special maine) pe zona litorala a judetului Constanta. Cea operationala nu e asa darnica. Acum la Constanta sunt 2 grade, "Ploaie (sau burnita) si ninsoare (lapovita) - slaba", Medgidia 1 grad. Ce ziceti? :wink:

Imagine
Imagine

Temperatura la 850 hpa in zona e in jur de -4 deci nu cred ca ar fi o problema sa se depuna zapada daca ar incepe sa ninga mai consistent.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 2:16 am 
Neconectat
Admin
Admin

Eu astept ca maine ( sau cel mai tarziu poi-maine ) se se clarifice aceasta situatia confuza in care ne aflam .
Diferenta intre prognozele GFS si ECMWF este urmatoarea :

GFS :

Sustine avansul unui talveg de unda scurta la altitudine , format undeva pe jetul nord-vestic principal , undeva in zona arctica innacesibila aerosondajelor . Acest talveg ar urma sa produca o depresiune in zona scandinavica . Aceasta depresiune , in drumul sau catre sud va anihila blocajul central-est european , permitand componentei sudice a circulatiei din depresiunea mediteraneana sa afecteze Romania . De fapt se va crea o situatie complexa de interactiune intre cele doua cicloane , in care va patrunde si jetul polar . Modelele urasc o asemenea varianta de lucru ! In aceast caz totusi cea mai mare parte a continentului va beneficia de un episod hibernal , insa pentru Romania si mai ales pentru sudul acesteia , totul s-ar putea transforma in cosmar . Nordul si vestul tarii ar fi si ele pe muchie de cutit , cu emotii de la o rulare la alta a modelelor .

ECMWF :

Prevede distrugerea acestui talveg al GFS-ului si vede de asemenea o directie de avans mai sudica ( "la tinta" ) a jetului polar . Acesta va intra in zona Scandinaviei si va amplifica anticiclogeneza , distrugand depresiunea GFS-ului . In aceste conditii , cu un camp de presiune ridicat peste Europa de est , camp in care va intra o masa de aer extrem de rece , ciclonul mediteranean va fi blocat in zona tarii noastre , iar vortexul polar va patrunde pe partea posterioara a lui .

Ambele scenarii in privinta a ceea ce se va intampla in Scandinavia sunt la +48h ! Iar soarta noastra se va decide acolo in mare masura . Teoretic ambele modele inca ar putea avea dreptate insa realitatea va fi doar pe partea unuia . Sau o eventual o "medie" intre cele doua .....

Personal , eu as inclina catre solutia ECMWF deoarece s-a mentinut constant pe zona arctica in ultimele 3-4 rulari . GFS-ul a mai "retrogradat" totusi in ceea ce priveste adancimea depresiunii nordice cu pricina . De asemenea mi se pare foarte dificil de anticipat un talveg de altitudine doar din date satelitare . In caz ca GFS va triumfa , toata stima pentru acest model in fata caruia trebuie sa fac o "plecaciune" :lol: . Ramane de vazut .....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 2:23 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Prognoza ANM de pe site difera de cea de pe antena 3 de la ora 0- unde acum am vazut innorat, rece si fulguiala lalaita pe weekend si soare printre nori in toata tara si usoara incalzire pentru luni, cu 4 grade la Bucuresti si 1 grad la Craiova. O mare mizerie de vreme, nu tu viscol, dar nici caldura. :evil:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 3:30 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Wow, gogulica pe forum la ora asta. :D Pana una alta, vad ca siteul meu preferat de prognoza muta actiunea de miercuri incolo. O sa se tot mute pana cand dispare. :evil:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 3:35 am 
Neconectat
Admin
Admin

Cred ca gogulica asteapta rularea GFS de la 00Z 8O .

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 3:36 am 
Neconectat
Admin
Admin

Neaceasca85 scrie:
Wow, gogulica pe forum la ora asta. :D Pana una alta, vad ca siteul meu preferat de prognoza muta actiunea de miercuri incolo.

Care este acela :mrgreen: ?

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 9:36 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Parca si ECMWF s-a indulcit ceva in aceasta dimineata. Dupa el, ar fi probabil ceva ploaie si lapovita la intrarea ciclonului in tara, apoi cu transformare in ninsoare, in sud. Chiar si asa si e mult mai bine ca in GFS.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 9:40 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

La Resita ma astept sa ninga in orice moment :D

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 10:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Degeaba, asta este viscolul bulgarilor.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 10:33 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

La Tg-Jiu ninge de ceva timp..dar foarte slab.. in ceea ce priveste perioada 15-18 ma bazez pe ECMWF(si ANM cam tot pe ei se bazeaza), asta insemnand marti seara si noaptea va fi lapovita si mai ales ninsoare in sud-vest, pe zi miercuri va fi lapovita si ploaie, lapovita si poate chiar ninsoare in zona de N a Olteniei si Munteniei(si Moldova se include la ceva ninsoare) si mai mult ploaie in rest, joi vom avea parte de ninsoare in partea vestica a tarii mai ales spre seara si noaptea..apoi friggggg....foarte frigg

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 10:38 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ninge marunt si la Slatina de cateva ore. Nu se pune, se topeste, solul e cald.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 12, 2009 11:35 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Si la BUCURESTI a inceput sa ninga 8O

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]