forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 6:41 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Dec 11, 2009 1:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
iceage scrie:
din pacate mentinerea aerului rece pe partea noastra se face la ECMF cu costul scaderii precipitatiilor

Judecand dupa viteza si directia vantului de la T+120-144h, as zice ca ECMWF ramane cu viscol in continuare.

da, vantul ramane, dar campul de altitudine nu sustine un forcing dinamic deosebit, deci intensitatea ninsorii nu pare sa fie prea mare

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 2:02 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Rule no.1: cand vezi un viscol puternic la +150-180 h NU o sa se intample. Cand NU vezi nici un viscol atunci sunt sanse ca intre timp sa apara ceva. De-aia am fost dezamagit cand ciclonul aparea la +6...7 zile foarte viguros, stiam ca sansele sa se mentina cum era el erau practic nule. Tineti minte 2-3 ian 2008? GFS prognoza viscol cu 5-6 zile inainte? Exact. Totusi, am sperat la ceva mai multa ploaie in sud acum, sau cel putin in Lunca Dunarii, dar aici si eu mi-am luat teapa..

Inca ceva : GFS e o autoritate, alte modele care inca prognozeaza iarna in sud (NOGAPS, GEM) o sa se ia dupa el

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 2:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

nu neglija ECMWF - ei sunt autoritatea recunoscuta si chiar confirmata de statistici pentru prognoze dincolo de 3 zile

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 3:24 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Tocmai vroiam sa spun, ECMWF ca un magar incapatanat ramane pe ideea lui, chiar daca precipitatiile au scazut in intensitate. Tare mi-e frica sa nu se faca de ras. Mai bine gafezi la + 120 h decat la + 60 h. Atata timp cat GFS e muuuult departe de ceva ce se vrea a fi iarna (ninsoare), mi-e greu sa cred ca se va schimba ceva radical.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Dec 11, 2009 4:54 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cred ca orice site de prognoza pe mai mult de 24-48h se ia dupa GFS. Cum ar veni, si eu mi-am luat indirect tepele tot de la GFS, de-alungul anilor. Ce bine e sa fii pesimist cu orice prognoza pe termen mai lung.

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 6:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eu am scenariul urmator pt 15-16dec = in S+SE va fi ploaie care se va transforma in lapovita, dar tocmai cand ar trebui sa o ia pe ninsoare nu vor mai fi precipitatii sau temperatura se va bloca undeva la +1c...de fapt asta e scenariul clasic (90% din cazuri)...o exceptie a fost in octombrie, iar sa fie 2 cazuri pe an e cam mult :mrgreen:
oricum cantitatile sunt slabe in general, mai multe in S+SE...dar acolo va fi ploaie mai mult ca sigur...in restul tarii nimic, doar normal de rece si innorat...deci urat...
dar mai trebuie inca 2 zile sa se clarifice prognozele :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deprimanta ultima rulare GFS: viscol in sudul Frantei si ploaie in sudul Romaniei. Ce trist...

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Este posibil sa ninga la Barcelona, dar nu si la Bucuresti.

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 8:54 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

gogulica scrie:
Deprimanta ultima rulare GFS: viscol in sudul Frantei si ploaie in sudul Romaniei. Ce trist...

Cartile erau jucate de la inceput, numai modelele numerice au distorsionat totul. In secolul 21 cred ca ar fi trebuit sa se ajunga la o mult mai mare acuratete, dar omenirea e inca in urma la capitolul asta. Cred ca incep sa fiu de acord cu Catalyn. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 9:38 pm 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:

Totusi este cea mai calda rulare din tot ansamblul . Plus ca GFS-x nu este de acord :mrgreen: .
Eu inca mai sper ca nu suntem asa pacatosi ca vremea sa ne batjocoreasca in asa fel !

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 9:44 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Eu incep sa mizez tot mai mult pe ECMWF .

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Exista totusi posibilitatea sa asistam la o intorsatura a situatiei in urmatoarele zile, judecand dupa ECMWF care in continuare sustine posibilitatea unui ciclon rece si e destul de departe de GFS.

PS: De altfel toate modelele sunt mai reci decat GFS, in momentul cu pricina. Oare GFS e mai destept decat toate sau celelalte modele spun adevarul? Aici e ciudatenia situatiei. :wink:

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 10:04 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Toti cei 20 membrii GFS prevad o racire accentuata dupa 17 decembrie . Iar in legatura cu ciclonul din 15 ..... cativa se pliaza pe solutia ECMWF . Oare ce vede rularea operationala de este asa calda :roll: :evil: ?

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 10:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De abia acum am vazut ca operationala se pliaza pe cel mai cald membru si chiar sare de el. Aici poate sa fie o mare eroare GFS. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Dec 11, 2009 10:25 pm 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:
De abia acum am vazut ca operationala se pliaza pe cel mai cald membru si chiar sare de el. Aici poate sa fie o mare eroare GFS. :mrgreen:

Si dupa ce sare peste el , ramane cocotata in continuare , in loc sa il urmeze ..... :lol: .
Cel putin pentru Ardeal asa e :mrgreen: :

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]