Eu astept ca maine ( sau cel mai tarziu poi-maine ) se se clarifice aceasta situatia confuza in care ne aflam .
Diferenta intre prognozele GFS si ECMWF este urmatoarea :
GFS :Sustine avansul unui talveg de unda scurta la altitudine , format undeva pe jetul nord-vestic principal , undeva in zona arctica innacesibila aerosondajelor . Acest talveg ar urma sa produca o depresiune in zona scandinavica . Aceasta depresiune , in drumul sau catre sud va anihila blocajul central-est european , permitand componentei sudice a circulatiei din depresiunea mediteraneana sa afecteze Romania . De fapt se va crea o situatie complexa de interactiune intre cele doua cicloane , in care va patrunde si jetul polar . Modelele urasc o asemenea varianta de lucru ! In aceast caz totusi cea mai mare parte a continentului va beneficia de un episod hibernal , insa pentru Romania si mai ales pentru sudul acesteia , totul s-ar putea transforma in cosmar . Nordul si vestul tarii ar fi si ele pe muchie de cutit , cu emotii de la o rulare la alta a modelelor .
ECMWF : Prevede distrugerea acestui talveg al GFS-ului si vede de asemenea o directie de avans mai sudica ( "la tinta" ) a jetului polar . Acesta va intra in zona Scandinaviei si va amplifica anticiclogeneza , distrugand depresiunea GFS-ului . In aceste conditii , cu un camp de presiune ridicat peste Europa de est , camp in care va intra o masa de aer extrem de rece , ciclonul mediteranean va fi blocat in zona tarii noastre , iar vortexul polar va patrunde pe partea posterioara a lui .
Ambele scenarii in privinta a ceea ce se va intampla in Scandinavia sunt la +48h ! Iar soarta noastra se va decide acolo in mare masura . Teoretic ambele modele inca ar putea avea dreptate insa realitatea va fi doar pe partea unuia . Sau o eventual o "medie" intre cele doua .....
Personal , eu as inclina catre solutia ECMWF deoarece s-a mentinut constant pe zona arctica in ultimele 3-4 rulari . GFS-ul a mai "retrogradat" totusi in ceea ce priveste adancimea depresiunii nordice cu pricina . De asemenea mi se pare foarte dificil de anticipat un talveg de altitudine doar din date satelitare . In caz ca GFS va triumfa , toata stima pentru acest model in fata caruia trebuie sa fac o "plecaciune"

. Ramane de vazut .....