eugenraduoradea scrie:
In ceea ce priveste gerul , ECMWF pluseaza si nu exclude doborarea recordului national , respectiv un posibil -40°C in depresiuni .
Atenţie la o chestie, temperaturile de pe hartă sunt temperaturi dewpoint (temperaturi punct de rouă, punct de îngheţ...). Dacă s-ar adeveri această prognoză temperatura la sol la 2 m ar ajunge să arate aceste valori doar dacă umiditatea ar fi 100%, altfel ar fi diferenţe majore în funcţie de gradul de umiditate.
Da. Este harta punctelor de roua . Stiu foarte bine ce am postat

. Este cea mai buna sursa de inspiratie intr-o situatie de acest gen in care trebuie prognozate minimele in depresiuni .
Presupunand ca prognoza ECMWF se va adeveri 100% ( sa nu se creada ca eu am convingerea asta

) :
In microclimatul depresiunilor intramontane , in conditii de cer perfect senin , strat consistent de zapada proaspata si regim anticiclonic fara ceata , radiatia negativa este atat de intensa incat temperatura scade accentuat catre punctul de roua in timpul serii , dupa care scade relativ liniar ( cam in acelasi timp cu punctul de roua ) cu viteza medie de 1°C/h . Dimineata se ajunge la un strat de inversiune de toata frumusetea ..... Si ma refer strict la depresiuni .
ECMWF prognozeaza exact conditiile de mai sus si aduce un aer extrem de rece , dar si extrem de uscat , cu puncte de roua de -30°C in timpul dupa-amiezii / serii . In timpul diminetii ECMWF confirma aceasta situatie si prognozeaza o zona extinsa cu puncte de roua mai mici de -36°C . Si cum izotermele sunt in trepte de 4°C pe acea harta , se poate subantelege existenta unor puncte de roua de -38°C si -39°C in interiorul acelei suprafete . O situatie clara pentru o minima de -40°C la Joseni si Miercurea Ciuc . Mai ales ca ipotetica prognoza specifica maxime de -15°C cu o zi inainte . Si astfel de amplitudini termice sunt specifice regiunii . Un bun exemplu ar fi cel din debutul lui februarie 2005 , cand la Intorsura Buzaului s-a inregistrat o minima de -36°C si o maxima de -9°C .