forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 5:34 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Dec 25, 2009 10:11 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ultima rulare ECMWF a devenit frumoasa pentru noi. Sa fie un cadou de Craciun? :D Dupa un asalt tropical in ultima zi din an, urmeaza o racire brusca, eventual un viscol pe 2 ianuarie ?, urmat de advectie de aer polar continental. Desi amplasarea blocajului vestic este cam mult catre vest si ar putea sa anuleze imediat racirea prin impingerea unui nucleu rece catre UK si sa ne arunce din nou in primavara, exact cum s-a intamplat saptamana aceasta, structura sinoptica proiectata de modelul european este extrem de interesanta si de urmarit, cu probabilitatea de a genera evenimente speciale, cu succesiuni calde si reci extreme. :mrgreen: Vreau sa merg pe acest model pe termen mediu si lung pentru ca este o idee mai consecvent decat GFS, care in ultimele zile are operationala ori peste cel mai cald membru, ori sub cel mai rece.

Si Bastardi e optimist: "WELL HERE WE GO AGAIN! SEVERE COLD LOOMING FOR MUCH OF EUROPE FIRST 2 WEEKS OF THE NEW YEAR!

While we are in a bit of a break over the next week, a reload of excess cold is on the way for the first 2 weeks of the New Year, that will challenge the recent cold as far as how cold it was against the normals. Severe cold is likely to cause major hardship across much of the continent and when we stand back and look at this, we will say that our forecast at least caught the SPIRIT OF THE WINTER, if not the law."

Sus

MesajScris: Vin Dec 25, 2009 6:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

pana una alta, situatia sinoptica este similara pana la identificare cu cea din aceeasi perioada a lui decembrie 2000...

Sus

MesajScris: Vin Dec 25, 2009 8:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cu cele 15 C la 850 hPa de pe 31 decembrie ma intreb oare cat de cald se poate face in ultima zi din an. :?:

Sus

MesajScris: Vin Dec 25, 2009 8:27 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Nu e vorba de DOAR 15°C la 850 hPa . Ba chiar 17°C . Asa ceva chiar si vara nu se intampla asa de des 8O .

Imagine

Presupunand prin absurd ca prognoza GFS este valida ..... ar fi absolut strigator la cer sa ne trasneasca o asemenea adevctie tropicala in mijlocul iernii 8O .

Sus

MesajScris: Vin Dec 25, 2009 8:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu ar fi exclus de vreme ce in Africa de nord temperaturile sunt pe arii extinse peste 15 si chiar peste 20, cu mult peste normalul perioadei care ar fi 5-10

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 9:22 am 
Neconectat
Admin
Admin

Extrem de interesanta rularea 00Z GFS . Si ma refer la formarea si avansul anciciclonului siberian . In acest caz ar fi mai bine ca blocajul din Atlantic sa se realizeze cat mai la vest , ca altfel riscam sa vedem siberianul blocat de ciclogeneza tocmai la granita ca in prognoza .....

Si inca ceva :
Se mentine avansul pe SE tarii a izotermelor de 15°C - 17°C la 850 hPa si cireasa de pe tort ..... ne promite un remake al noptii 25-26 decembrie ( devenita deja istorica ) . Asa ca in jumatatea de vest a tarii am putea (re)vedea si artificii naturale de Revelion :D .

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 9:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sincer eu nu vad nimic pozitiv in ultima rulare GFS. Anticiclonul Siberian pare sa patrunda in Europa, dar din nou tinde sa se duca spre vest, spre UK. Deci eu n-am pomenit pana acum asa o porcarie cu tot aerul asta rece care e atras ca un magnet de Anglia. Zici ca are draci pe ea natura.Avem blocaje, avem aer rece, dar la ce folos daca el se deplaseaza exact unde nu trebuie? In plus media pe termen lung a crescut considerabil pentru zona noastra si majoritatea partenerilor sunt acum peste 0 C. Eu cred ca usor, usor vom iesi complet din iarna la inceputul lui ianuarie.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 9:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

E bine ca ECMWF se schimba de la o rulare la alta total. Se pare ca inca nu avem habar despre ce se va intampla in jurul datei de 2 ianuarie.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 10:12 am 
Neconectat
Admin
Admin

Inca mai putem spera . Aerul rece al rularii 00Z GFS ar fi deviat din drumul spre noi si s-ar duce catre UK tocmai din cauza ciclogenezei la latitudini joase . Daca aceasta nu se va produce ..... ar mai fi sanse INCA :mrgreen: .
Mi s-ar parea mult prea nasol un remake 2000 , in timp ce vestul , centrul continentului si Arhipelagul britanic sa aiba o iarna de neuitat , care deja e instalata acolo .....

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 10:24 am 
Neconectat
Admin
Admin

CaTaLyN scrie:
Inca mai putem spera . Aerul rece al rularii 00Z GFS ar fi deviat din drumul spre noi si s-ar duce catre UK tocmai din cauza ciclogenezei la latitudini joase . Daca aceasta nu se va produce ..... ar mai fi sanse INCA :mrgreen: .
Mi s-ar parea mult prea nasol un remake 2000 , in timp ce vestul , centrul continentului si Arhipelagul britanic sa aiba o iarna de neuitat , care deja e instalata acolo .....

Exact asta sustine acum ultima rulare ECMWF :lol: . Peste cateva zile vom vedea daca ne amageste sau nu .....
Impredictibilitatea isi spune cuvantul ..... In asemenea conditii eu as fi tentat sa pun la indoiala intreg ansamblul GFS dupa +10zile :roll: .

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 10:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

E adevarat ca ECMWF arata superb, dar situatia spre care evolueaza el mi se pare un pic fortata si improbabila. Sa vedem totusi ce va fi...

EDIT: Ce acumulari de aer rece proiecteaza GFS pentru a doua saptamana, in Rusia. 8O

Bastardi : "What is facing the major population centers of the northern hemisphere is unlike anything that we have seen since the global warming debate got to the absurd level it is now, which essentially has been there is no doubt about all this. For cold of a variety not seen in over 25 years in a large scale is about to engulf the major energy consuming areas of the northern Hemisphere. The first 15 days of the opening of the New Year will be the coldest, population weighted, north of 30 north world wide in over 25 years in my opinion." Desi se fereste sa arate exact unde va fi. :mrgreen:

Fişiere ataşate:
temp4.png
temp4.png [ 55.41 KiB | Vizualizat de 707 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 11:59 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Oricum luni avem in sud posibilitate de thundersnow. :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 3:21 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Bine ar fi- Decembrie- singura luna din an in care n-am vazut si n-am auzit sa fulgere la Slatina- in Ianuarie (2005) am auzit de la altii. :) Ma indoiesc, dar mai bine sa fulgere luni decat de Revelion, cand de pe 30 pana pe 3 sunt plecat. :evil: :evil:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 4:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

modelul SKIRON (univ Atena) este printre putinele care prognozeaza ninsori in sud si sud-est duminica dimineata; odata cu incalzirea diurna si progresia spre NE a depresiunii, le muta in Moldova (pentru Oltenia subcarpatica si eu cred ca sunt sanse bune pt asa ceva si din rularile altor modele)

http://www.westwind.ch/?link=skiu,http://oceanor.mg.uoa.gr/LINKS/,.gif,snow/006,snow/012,snow/018,snow/024,snow/030,snow/036,snow/042,snow/048,snow/054,snow/060,snow/066,snow/072

avand in vedere temperaturile in jur de 0 prognozate la 850 hPa, cred ca numai o racire nocturna radicala la noapte ar putea justifica acest scenariu

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 5:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:

sa nu crezi asta.. e adevarat ca iarna a facut o vizita pe acolo, dar instalata a ramas numai in Scotia, in cea mai mare parte a Angliei temperaturile azi erau perfect comparabile cu cele din Romania (adevarat ca pentru ei valorile definesc o vreme normala pentru perioada anului):

http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/cgiakttab?DISPLAY=1&INT=06&LANG=en&ART=kartealle&JJ=2009&MM=12&TT=26&TIME=1400&TYP=temperatursyn&KEY=UK

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]