forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 2:23 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Lun Dec 28, 2009 7:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Dar se spune ca rularea de 18Z e una dintre cele mai slabe. :mrgreen:

Pai asa este. Eu vorbeam de rularea de 12Z. :wink: Cele de 06 si 18Z au fost cat se poate de reci, dar nu prea au nici o treaba cu realitatea, mai ales pe termen mediu.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 28, 2009 7:47 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Beton atunci. Din pacate nu pot gusta acest episod de primavara. :evil: Poate ca la Sambata voi asista la vreo topire de zapezi. :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Dec 28, 2009 8:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

rularea GFS 12z nu desfiinteaza racirea de la inceputul lui ianuarie, care se va produce intre 3 si 5, cand este foarte posibil ca toata tara sa se reacopere cu zapada (mai ales sudul) si sa reapara minimele sub -10; apoi "vede" o incalzire pe care multi dintre membrii ansamblului o vad, incalzire in care insa e de prevazut mult polei la inceput, apoi suficienta ceata (componenta clara de est a circulatiei), urmand ca dupa 10 iarna sa revina incepand din vest - cu noi ninsori. Acestea fiind spuse, va reamintesc ca dincolo de 6 zile, rularea operationala nu este si nu trebuie privita ca mai mult decat un simplu membru al ansamblului si consultarea numai a rularii OPR, in absenta ansamblului, este contraindicata pentru o corecta intelegere a situatiei. Daca urmarim evloutia ansamblului, vedem ca multi membri prognozeaza o reincalzire dupa 5, si alti multi racire persistenta. Rularile operationale ECMWF oscileaza si ele de o parte si de alta a mediei multianuale pentru intervalul de dupa 5 ianuarie

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 8:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
apoi "vede" o incalzire pe care multi dintre membrii ansamblului o vad, incalzire in care insa e de prevazut mult polei la inceput, apoi suficienta ceata (componenta clara de est a circulatiei),

Bine, mie imi place sa cred ca depresiunea "incalzirii" va fi de fapt un viscol, dar ansamblul per total nu o vede la fel ca mine. :mrgreen: Sper sa fie o situatie similara cu ultima depresiune care am avut-o recent, inaintea marii incalziri. Oricum este suficient de departe in prognoza, incat nici sa nu se produca, probabil, dar sa vedem....

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 10:32 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Ultima rulare GFS accentueaza ideea racirii, fata de precedentele. Si mai ales ca ECMWF este de acord, sansele de realizare sunt de peste 60%. :D

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 10:53 pm 
Neconectat
Admin
Admin

ECMWF chiar promite o situatie care ar putea "degenera" in gerul bobotezei :lol: .
Sper sa aiba dreptate . Teoretic , o rulare cu cat e mai recenta , cu atat ar trebui sa fie si mai buna :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 11:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Atat ECMWF cat si GFS lichideaza blocajul " groenlandez" pana la T+240h.

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 1:41 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

rulare "de vis" a GFS 18z - conform careia in intervalul 5-10.01 sudul Romaniei ar putea primi un strat foarte gros de zapada - care ar face probabil sa paleasca si cele 7 zile din decembrie 2009 :wink:
Simplul fapt ca modelele reusesc sa genereze asemenea situatii ma bucura - dupa cum spuneam, eu cred ca contactul dintre cele 2 mase de aer atat de contrastante si aportul de umezeala tropicala nu vor face deloc plictisitoare prima decada a lui ianuarie 2010 :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 29, 2009 1:45 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Misto ca incepe pe 5. :P Si ar fi bine ca iarna sa-si faca de cap pana pe 20 Ianuarie, caci de atunci am ultimele examene de masterat si nu mi-ar conveni sa plec cu nu stiu cate zile inainte la Bucuresti sau sa fiu nevoit sa stau mai mult acolo. :evil:

Mase de aer contrastante= viscol beton, nu? :P

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 9:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

De ce va va entuzismati voi la rularile de 18Z !? Nu au nici o treaba cu nimic, dupa T+120 incolo.

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 10:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ultimul ECMWF arata ca dracu si e o schimbare totala fata de rularea precedenta. O parte a vortexului polar pare ca se va scurge in Atlantic pe 7 ianuarie. :(

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 10:47 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

gogulica scrie:
Ultimul ECMWF arata ca dracu si e o schimbare totala fata de rularea precedenta. O parte a vortexului polar pare ca se va scurge in Atlantic pe 7 ianuarie. :(

Absolut superba, dubla "lovitura". Ne va lovi, si pana sa ne dam seama ce ne-a lovit, mai primim o lovitura.... :lol: E drept ca la un moment dat, intre cele 2 "lovituri", sud-estul va fi la limita izotermei de 5C la 850hpa.

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 2:14 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Rularile 06Z si 18Z ale GFS sunt de lux ( din pacate sunt si cele mai proaste :( ) .

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 3:56 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

2/3..-..5 ian, primul "polar blast"
7/8..-..?? ian, al doilea "polar blast"

Dar pana la acestea vom avea de furca cu precipitatii sub forma de ploaie, bogate dpdv cantitativ, generate de arii depresionare ce se vor extinde din Atlantic si vor avansa spre est, apoi vine si Mediterana cu aportul de umiditate. La deplasarea acestor depresiuni spre est va avansa masa de aer polar, urmand ca in jurul datei de 2 ian, ploile sa se transforme in ninsori, mai intai in Moldova, apoi si in rest. Ciclonii tind sa devina retrograzi la nord de Marea Neagra (aport de umiditate pt ninsorile ce vor urma :) ).

Sus

MesajScris: Mar Dec 29, 2009 4:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si de fapt s-ar putea sa fie o mare teapa, "ambele" raciri. :roll:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]