forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 4:06 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Dum Ian 10, 2010 12:36 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Temperaturile mai scazute intr-adevar dar precipitatiile de vreo 3 ori mai slabe si restranse ca arie.

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 2:11 am 
Neconectat
Admin
Admin

Doamne ce mult imi doresc o "inrautatire" a situatiei din sud , la sfarsitul saptamanii viitoare .....
Pentru mine aceasta ar fi a doua si cam ultima ocazie de blizzard chasing din aceasta iarna . Dupa 20 ianuarie timp de 5 saptamani sesiune ..... iar in primele 2 saptamani ale semestrului II sunt implicat intr-un proiect in cadrul facultatii ..... nu prea mi-as mai permite o excursie :cry: .
Cel mai mult mi-as dori un viscol catastrofal in zona Bucuresti-Giurgiu-Alexandria pentru ca imi este familiara :lol: :twisted: .
Si configuratia sinoptica ar putea evolua spre ceva de cod portocaliu insa e mult prea devreme sa trag concluzii . E o chestie de noroc/ghinion . Am emotii inca vreo 3 zile :lol: .

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 2:45 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu cred ca va fi ceva interesant. E greu de crezut ca de 2 ori intr-o singura iarna modelele sa anticipeze bine un viscol la 7 zile departare.

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 4:29 am 
Neconectat
Admin
Admin

Andrei87 scrie:
Nu cred ca va fi ceva interesant. E greu de crezut ca de 2 ori intr-o singura iarna modelele sa anticipeze bine un viscol la 7 zile departare.

Acesta nu este un motiv care sa ma faca sa-mi pierd sparanta . Mai astept inca :mrgreen: .
Se perfectioneaza si modelele ..... Spre exemplu ECMWF cam tot din 3 in 3 luni adauga noi cicluri fizice / analitice in model .

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 9:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS desfinteaza complet mitul viscolului de la finalul saptamanii viitoare. Tocmai cand credeam ca o sa apara si in operationala lui, din pacate dispare si mai mult. Sa vedem daca ECMWF isi mentine teoria.

EDIT: Isi mentine intr-o oarecare masura teoria, insa amplaseaza ciclonul de data aceasta, mult mai la nord, ajungand cu centrul pe sudul tarii si impingand o masa calda dinspre mediterana, care n-ar mai sustine deloc ninorile. Absolut brutala aceasta schimbare ECMW-ului, care in momentul de fata, are in opr, in comun cu GFS, doar blocajul Scandinav, in rest este cat se poate de diferit, in ciclogeneza Mediterana.
Nu exista nici un partener al GFS care sa amplaseze acel ciclon, unde il pune ECMWF, la T+144. Bine de altfel nu prea mai exista nici un partener in GFS care sa mai sustina vreun viscol pentru noi.

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 12:21 pm 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:
Bine de altfel nu prea mai exista nici un partener in GFS care sa mai sustina vreun viscol pentru noi.

LOL . Esti sigur de asta Imagine ?
Cam 11 din cei 20 membrii GFS , plus rularea de control sustin indeea de viscol pentru sudul tarii . Fara prea multe precipitatii intr-adevar dar nu exclud fenomenul .....
Si eu imi doresc un viscol la sudisti , dar nu ma lamentez , nici nu ma entuziasmez deocamdata . Sunt mai mult intr-o stare de tensiune pana se clarifica situatia :mrgreen: . Inca totul se poate schimba , inspre bine sau inspre rau ..... Sa speram ca vom primi partea "buna" a lucrurilor .

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 12:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Uitandu-ma la isohypse si la media precipitatiilor, nu prea vad cum sustine GFS un viscol in sud. Dar, mai e mult pana atunci.

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 12:47 pm 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:
Uitandu-ma la isohypse si la media precipitatiilor, nu prea vad cum sustine GFS un viscol in sud. Dar, mai e mult pana atunci.

Te referi la temperaturi de -2°C / -4°C la 850 hPa ? Pai astea ar sustine perfect ninsoarea cu masa de aer rece de la sol . Si grosimea 500 - 1000 hPa e pentru ninsoare in multi membrii . In plus ascendenta orografica in Moldova ar putea ridica o masa de aer mai rece la 850 hPa , iar circulatia pericarpatica sa isi faca treaba . Dar intr-adevar nu are rost sa mai vorbim . E departe si se poate schimba totul . Spre exemplu mutarea viscolului feroce in Bulgaria :lol: .....

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 12:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
. Spre exemplu mutarea viscolului feroce in Bulgaria :lol: .....

Asa ceva e inadmisibil. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 2:08 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Conform modelelor , depresiunile intramontane ar trebui sa-si ia o portie buna de zapada in urmatoarele 2-3 zile . Asta e bine in perspectiva gerului , cu atat mai mult ca inca nici nu e topita zapada pe-acolo :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 2:22 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Atat GFS cat si ECMWF sustin ideea mentinerii blocajului scandinavic pe termen lung , ceea ce ar impiedica avansului vortexului polar catre Europa . Eu as prefera o alta pozitionare a maximului de blocaj . Vreau neaparat un jet polar in aceasta iarna ..... doar unul :cry: .

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 2:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, avem o situatie bizara, in care "suferim" o advectie de neclintit, de aer dinspre Campia Rusa, dar un aer care nu e prea rece, nici la sol si nici in altitudine, datorita extinderii mult catre est si sud est a anticiclonului Scandinav. Este o situatie depresiva, mai ales ca GFS-ul tine departe de noi depresiunile mediteraneene si chiar cand acestea reusesc sa penetreze spatiul geografic al tarii noastre, temperaturile la sol nu par sa sustina vreo depunere importanta de zapada.
Ultima rulare ECMWF este mult mai umeda, dar o "umezeala" care pare sa cada sub forma de ploaie sau cel mult floscaiala si asta mai mult in sudul si estul tarii. Ne-am dorit un blocaj scandinav, dar se pare ca nu evolueaza inspre ceea ce visam noi. :|

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 4:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ideala ar fi o "medie" intre ECMWF si GFS - mai putine precipitatii dar sigur zapada

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 4:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Uitandu-ma la toate modelele care le avem la dispozitie, observ ca fiecare are cate o solutie proprie si unica, privitoare la ciclonul de vineri. :D

Sus

MesajScris: Dum Ian 10, 2010 4:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

din nou insa nici unul din membrii ansamblului GFS 06z nu sustine traiectoria atat de nordica si incalzirea atat de accentuata a ECMWF (evident, lucrurile se leaga: mai multa advectie calda, mai multa ascendenta, precipitatii si scaderea mai mare a presiunii)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]