forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 4:05 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Ian 11, 2010 11:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nogaps era singurul, acum e insotit si de Ecmwf care arata un 1-3 ianuarie 2008 rilaudid. Totul de la T+144 incolo. La bulgari de la T+120. Spre deosebire de rularile precedente, acum Ecmwf simuleaza temperaturi negative la nivelul solului. Sanse de realizare: 15% cu indulgenta.

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 11:56 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

iceage scrie:
NGP (NOGAPS) si ECMWF sunt cele 2 modele care prognozeaza ninsori pentru sud si est de sambata si respectiv duminica. GFS a diminuat probabilitatea de la o rulare la alta a ansamblului.

Mai degraba burnita si ceata in prognoza ecmwf... dupa forma (arcului carpatic) in care se mentine aria precipitabila, si cantitatile infime de percipitatii, cel mult fulguieli. Abia duminica apar ceva ninsori in sud vestul extrem apoi duminica seara/ noaptea in tot sudul tarii.

Ultima oară modificat de steaua pe Mar Ian 12, 2010 12:10 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 11:58 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Inca ceva, ultimele 3 rulari NGP au fost toate identice, cu viscol pe sudul si estul tarii intre 15-17 ianuarie, ultima rulare fiind chiar cu viscol violent (70-80 mm pe Dobrogea unde, ce-i drept, va mai fi si ploaie).

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 12:16 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Mai degraba burnita si ceata in prognoza ecmwf... dupa forma (arcului carpatic) in care se mentine aria precipitabila, si cantitatile infime de percipitatii, cel mult fulguieli. Abia duminica apar ceva ninsori in sud vestul extrem apoi duminica seara/ noaptea in tot sudul tarii.

Si se mentin acolo pana marti seara, adevarat, la o intensitate mica.

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 12:24 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cel mai important indiciu este presiunea atmosferica ridicata. Cel mai probabil vor fi nori josi, stratiformi/ceata, burnita, fulguieli ce pot persista. Tin minte prin 2006 sau 2007 astfel de conditii au persistat pe Moldova 4-5 zile, a nins destul de mult pe neasteptate, o ninsoare fina gen burnita. Nu se prea astepta nimeni sa ninga. S-a si depus un strat de cativa centimetri.

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 12:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Un fel de lake effect snow romanesc, cu vanturi reci in regim de presiune ridicat, care bat peste suprafata marii si aduc o oarecare ninsoare persistenta cu fulgi mici. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 1:07 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

steaua scrie:
Cel mai important indiciu este presiunea atmosferica ridicata. Cel mai probabil vor fi nori josi, stratiformi/ceata, burnita, fulguieli ce pot persista. Tin minte prin 2006 sau 2007 astfel de conditii au persistat pe Moldova 4-5 zile, a nins destul de mult pe neasteptate, o ninsoare fina gen burnita. Nu se prea astepta nimeni sa ninga. S-a si depus un strat de cativa centimetri.

cred ca e vorba de decembrie 2007: http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsodres?l ... 1&ndays=31
parca am si imagini radar de atunci, sper sa le gasesc, dar oricum din ce tin minte GFS prognoza 10-20 mm pe Moldova (ce-i drept, intinse pe cateva zile)...chiar urmaream situatia de atunci sa vad cat o sa ninga acolo. In centrul Moldovei a nins cel mai mult -Vaslui 25 cm daca nu ma insel. Foarte rar ninge mult pe astfel de circulatii.

gogulica scrie:
Un fel de lake effect snow romanesc, cu vanturi reci in regim de presiune ridicat, care bat peste suprafata marii si aduc o oarecare ninsoare persistenta cu fulgi mici. :mrgreen:

sau Clipper :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 10:33 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECMWF mentine ultima rulare cam in aceleasi linii, cu o retrogradare a ciclonului pe Marea Neagra, de data aceasta la T+168h. De altfel toate modelele decaleaza urgia cu o zi.
Deci se pastreaza ideea de viscol si observ ca si GFS a adaugat ceva precipitatii pe litoral , in ultima operationala. Poate, poate, va fi bine. :mrgreen:

In schimb UKMET, duce ciclonul pe o traiectorie sud estica pe coasta de nord a Africii, intr-o zona in care n-ar mai avea nici o influenta asupra noastra. Este o situatie cu impredictibilitate imensa, daca modelele se departeaza asa de mult unul de celalalt.

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 1:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

"urgie" e un pic exagerat spus :wink: - rularile 00 ECMWF si NOGAPS reduc durata si acumularea precipitatiilor, chiar drastic. Se pare ca Atlanticul va "sufla" prea tare in cut-off-ul mediteraneean si acesta va fi cam departe spre SE pentru a putea livra ceva semnificativ. De altminteri revigorarea jetului Atlantic este acum cea mai mare amenintare pentru iarna in Europa - sfarsitul lui ianuarie a adus aproape sistematic in ultimul deceniu si sfarsitul blocajelor "adevarate"

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 3:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Suprimarea jetului in Atlantic nu a adus decat o saptamana de iarna adevarata in sud estul Europei, apoi anomaliile barice pozitive din nord Atlanticului si apoi vestul arh Britanic, au degenerat in vreme de primavara pentru noi.

Eu unul am mare incredere in contextul sinoptic generat in ultima vreme de modele, cu o crestere majora a presiunii in Europa, care ar tine jetul din Atlantic suficient de departe de zona noastra, incat sa permita advectia calda doar pe vestul Europei, iar la noi avansul anticiclonului Siberian. Mi se pare o posibilitate de revenire de durata a iernii, pentru Romania.

Ultima oară modificat de gogulica pe Mar Ian 12, 2010 8:33 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 4:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E adevarat ca si ansamblul GFS de 6z e linistitor cu privire la zonalizare: doar vreo 3 membri din 21; in rest, blocajul ramane cel putin pe est, tot ce ne-am dori e putin mai multa splitare pe Atlantic si o ramura sudica mai viguroasa a jetului in Mediterana. Nici o sansa de asa ceva pare-se pana saptamana viitoare... dar, cine stie, cum Atlanticul incepe sa se agite, sunt sigur ca vor urma ceva "valuri" de impredictibilitate dinspre zona aceea care sa reaprinda periodic sperante/ disperare si pe aici... :)

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 4:38 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Solutia a cam fost data de modele - nu va fi nimic, intr-adevar.

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 6:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

asadar, mult zgomot pentru nimic... :P din nou si din nou si din nou....

Sus

MesajScris: Mar Ian 12, 2010 8:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si dupa aceea GFS naste o noua depresiune foarte sudica, ce ne-ar face iar sa ne zgariem fruntile. :o

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 12, 2010 8:58 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ati repetat greseala de iarna trecuta cu entuziasmul desart fata de fantasy islandurile SF ale modelelor. :twisted:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]