forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 07, 2026 10:04 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Joi Mai 13, 2010 10:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Parerea mea este ca e imposibil ca la patrunderea ciclonului in spatiul geografic al tarii noastre, sa nu existe cel putin o zona care sa si-o fure rau de tot. Nu are cum sa nu se intample asta. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 2:14 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Un alt aspect care trebuie luat serios in seama este pericolul de inundatii in regiunile intracarpatice, avand in vedere ca ciclonul va fi retrograd si plin de umezeala, iar solul nu este tocmai uscat. Cele mai multe modele merg pe cantitati local >100 mm.
Cantitatile cele mai mari par a se acumula insa in Europa centrala, poate peste 200 mm in unele locuri. Acolo vor fi cu adevarat probleme daca se adeveresc prognozele. Eu unul rar am vazut in prognoze un asemenea diluviu.

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 10:01 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Exista posibilitatea asta, mai ales in vest. Eu cred/sper ca in sud-est vom avea ceva insolatie si lucrurile ar putea fi extrem de interesante :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 10:18 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

La ce s-a intamplat aseara in Bucuresti si Ploiesti, trebuia cod portocaliu fara discutie. ANM praf si pulbere ca de obicei. Am o intrebare pentru colegii de pe forum.

Stiti ce inseamna pentru ANM cod rosu sau portocaliu, daca aseara la 100km/h si 43l/mp am avut cod verde??

ps: nu am dormit deloc noaptea trecuta din cauza drujbelor. parca eram in padure, nu la bloc.

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 12:18 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Posibil sa se semnaleze cel putin fenomene severe in special prin Oltenia si Banat, avand in vedere contrastul celor doua mase de aer tropical/polar ( vijelii/ rafale puternice de vant), chiar daca indicele Cape nu va depasi cateva sute. Nici ieri seara nu cred ca am avut un Cape foarte ridicat si contrar acestui fapt am avut fenomene extreme. Ramane de interes cum vor evolua prognozele in urmatoarele 12 ore, pentru fenomene severe sau inundatii rapide.

@babi, am inteles ca pentru emiterea atentionarilor si avertizarilor nu exista anumite limite bine definite, ci se ia in considerare, prin apreciere, intensitatea/gravitatea fenomenelor. Fara discutie trebuia emisa o avertizare( la cum se preconiza situatia cu o zi inainte), dar oricum astfel de fenomene raman greu de prognozat. Pana ieri dupa-amiaza convectia era foarte slaba, doar izolat prin Moldova si Banat. Abia spre seara, cand nu foarte multa lume se mai astepta, s-a initiat convectia foarte puternica, mai intai la bulgari apoi in Muntenia.

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 1:00 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Estofex a prognozat Cod1(portocaliu) cu 12 ore inainte. Dar ANM nu l-a luat in seama.

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 2:58 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cod 1 la estofex ar echivala cu galben la ANM; trebuia galben, chiar portocaliu NU
Cred ca nimeni nu se astepta sa fie furtuni asa puternice in sud si mai ales asa tarziu in noapte. Furtuna de pe sud a atins maturitatea undeva la 22:00-23:00

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 4:19 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

nu vreau sa i-au apararea anm stiti bine parerea mea.:D.Dar astfel de fenomene de vara locale sunt greu prognozabile.Nu se poate da cod galben sau alt fel de cod.Totusi s-a dat avertizare nowcasting cod galben inainte cu 3 ore.Problema cu aceste avertizari este ca nu sunt postate si nu ajung unde trebuie.Ele ajung doar la statiile meteo din teritoriu.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 14, 2010 4:26 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ma cam enerveaza CA CAPELE ala nu este prea mare. Asa o sa fie doar ploi abundente ca in 2005. Pentru CAPE de macar un 1000 j/kg de caciula ce trebuie sa fie, canicula verii, nu?

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 5:00 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
Totusi s-a dat avertizare nowcasting cod galben inainte cu 3 ore.

Vax!

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Vin Mai 14, 2010 5:02 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Neaceasca85 scrie:
Ma cam enerveaza CA CAPELE ala nu este prea mare. Asa o sa fie doar ploi abundente ca in 2005. Pentru CAPE de macar un 1000 j/kg de caciula ce trebuie sa fie, canicula verii, nu?

In principiu da, am vazut ca americanii tin cont si de punctele de roua, sau mai bine zis in delimitarea aerului umed fata de cel uscat...bine, noi nu avem dryline-uri ca ei...

Sus

MesajScris: Vin Mai 14, 2010 11:31 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ecmwf pune cantitati impresionante de apa intre 12:00 si 23:59 maine in sud-vest...apoi in urmatoarele 12 ore ploaia se va concentra pe regiunile nordice, dupa care ciclonul va retrograda si vor fi precipitatii necontenit in Ardeal pana miercuri seara...masivele montane vestice vor avea 100-200 mm fara probleme in cazul asta...plus ca temperatura la 850 hPa va scadea pana la 0...-2 grade, la peste 1500 m putand fi strat (consistent) de zapada...
Apoi dupa ziua de miercuri vom avea din nou convectie, dar deja ne indepartam...oricum o vreme asa interesanta n-am mai vazut de mult.

Din pacate pericolul de inundatii este mare.

Imagine

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 15, 2010 12:56 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

12:00? Abia ma trezesc si deja incepe. Daca nu ma vor trezi tunetele pana atunci. Hmm, vad ca problema cea mai mare este pe Deva.

Sus

MesajScris: Dum Mai 16, 2010 8:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Desi El Nino incepe sa-si dea duhul se pare ca seria maximelor barice de pe vestul Europei se reactiveaza si par sa dureze mult in luna mai, ceea ce inseamna o circulatie nord sud pentru noi si o ciclogeneza serioasa in Mediterana. GFS este mult mai extrem in aceasta privinta in ultima rulare, innecand zona noastra pana spre inceputul lunii iunie. Incep sa cred ca am putea avea intr-adevar, o vara racoroasa si foarte ploioasa, asa cum apare de cateva luni deja, in prognozele CFS.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 17, 2010 12:46 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Urasc verile gen 2005. :evil: La furtuni cresterea cantitatii duce la o scadere vertiginoasa a calitatii, iar fara canicula nu prea se formeaza ceva bun. Bine ar fi ca la inceputul lui iunie sa se schimbe circulatia, chiar nu vreau un alt 2005.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]