forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Feb 18, 2026 10:00 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Timelapse photography
MesajScris: Vin Iul 22, 2011 5:04 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am deschis subiectul asta pentru ca, dupa cum poate v-ati dat seama, sunt foarte pasionat de asa ceva. Deocamdata nu am mijloacele tehnice pentru a le face sa arate profesional, dar iata ce am realizat pana acum,

primele patru sunt facute cu fostul Fuji, nu deosebite, dar totusi temperatura culorilor nu se modifica asa de mult ca si la K-r...

http://vplay.ro/watch/nadqjwx4/

ultimele doua arata ceva mai bine pentru ca am primit cateva sfaturi pentru eliminarea flicker-ului...am reusit doar partial sa il elimin...

trebuie sa precizez ca rezultatul final sufera in urmatoarele etape:

1 - pozele le fac la dimensiunea minima de 1700x1100 (aprox), pentru a nu ocupa mult spatiu si pentru timpul mai mic de procesare;
2 - compilarea filmelor o fac in PhotoLapse, am optiunea sa le las necompresate, dar atunci un filmulet de 1 minut va avea undeva la 4 Gb...optez petru un codec de compresie pentru o dimensiune mai scazuta, dar si o calitate mai scazuta;
3 - (optional) pot sa adaug muzica pe fundal in VirtualDub, dar videoclipul care iese va fi cu si mai putine detalii;
4 - compresia severa a Youtube-ului.

Calitatea poate suferi doar la punctul 4, dar asta implica resurse enorme, din toate punctele de vedere...

Plus inca doua lucruri:
1 - prezenta flicker-ului aka fluctuatia luminozitatii si a culorilor de la o poza la alta face ca filmuletul sa aiba un aspect sacadat;
2 - ca sa arate chiar bine, trebuie sa fie in format 16:9; pozele mele nu is nici chiar 4:3 dar asta nu ma incalzeste cu nimic...spre exemplu fosta sapuniera facea poze in format 16:9.

Si aici se poate rezolva cu multa munca, de exemplu folosirea unui filtru pentru a putea face poze cu un timp de expunere mai lung si a evita flicker-ul provocat de shutter sau un obiectiv cu inel de reglare a diafragmei pentru eliminarea flicker-ului provocat de inchiderea si deschiderea necontrolata a acesteia...a, am uitat, aici trebuie si bani. Cat despre convertirea in format 16:9, se poate, dar doar cu un program avansat de editare care nu-mi merge pe calculator pentru ca e prea lent (din nou bani pentru un nou calculator)

Cam asta e diferenta intre mine si cei care fac timelapse-uri geniale: ei au bani si probabil si mult timp liber (adica isi asigura existenta din fotografie). Probabil mult timp de acum inainte timelapse-urile mele nu vor arata mult mai bine ca ultimele doua, sper insa ca asta sa se schimbe macar in viitorul indepartat.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Timelapse photography
MesajScris: Dum Iul 24, 2011 12:24 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Timelapse-urile oricum sunt faine. Oare nu te tenteaza sa te muti si pe vimeo? Tot ziceai de el ca calitatea mai buna decat iutubul, si asa e.

Sus

MesajScris: Dum Iul 24, 2011 1:05 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

S-ar prea putea sa fac asta.

Sus

MesajScris: Dum Iul 24, 2011 7:23 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Frumoase time-lapse-uri. O mare problema la time-lapse este alegerea expunerii cat si a modului de focalizare. Daca mergi pe auto, M, P, A, S.... Tu pe ce ai mers?

Sus

MesajScris: Dum Iul 24, 2011 7:48 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca modul de focalizare depinde de la aparat la aparat (ma refer la denumire). Eu am folosit autofocusul doar pentru primul frame, de test, pe AF.S (adica focalizeaza o singura data si atat, cand ai apasat declansatorul la jumatate), ca sa am toata imaginea in focus. Un singur punct de focus in centrul ecranului. Multi-zone metering. Apoi cand am inceput timelapse-ul am comutat pe focus manual, evident. Cam atat.

Expunerea nu am cum sa o controlez "on the fly", o setez intuitiv manual la inceput si atat. De exemplu la ultimul filmulet primele frame-uri sunt putin supraexpuse voit, stiind ca lumina va scadea progresiv pe masura ce soarele se duce spre orizont. La fel, ultimele frame-uri cam subexpuse. La mijloc expunerea este perfecta. Dar daca setam expunerea perfecta la inceput, ultimele cadre cu siguranta mi-ar fi iesit aproape negre. Pot sa opresc modul intervalometru si sa reglez parametri in functie de lumina de moment, dar asta cu pretul pierderii fluiditatii si chiar riscul sa misc un pic camera, ceea ce ar fi un dezastru. Prefer lumina constanta, dar natura nu tine cont de preferintele mele. :) De-aia pe timescapes se zice ca timelapse-ul cu trecere de la zi la noapte si invers este "the holy grail", pentru ca este foarte dificil de executat corect.

Pentru mine flicker-ul ramane cea mai mare problema. Ma zgarie pe ochi. Ultimul filmulet este patetic din cauza lui. Poate transforma un timelapse artistic intr-unul mizerabil. Unii zic ca mai bine faci timelapse cu o camera compacta bunicica, nu sunt atat de multe variabile ca la D-slr.

Sus

MesajScris: Dum Iul 24, 2011 8:33 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Unul cu expuneri mai scurte...pe la sec 10 se vede parapantistul :)

full HD chiar face o diferenta...

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 11:36 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

3 august

Cred ca trebuie sa setez intervalul la mai putin de 5 secunde, aici in marea majoritate a fost de 5 secunde, dar nu arata bine decat rulat la 20 fps...probabil ca ar fi mai smooth daca l-as pune la 2-3 secunde si l-as rula la 15 fps, chiar daca ar dura mai putin. Parca am si mai putin flicker aici, desi in ultima parte e cam evident...observ ca apare mai pregnant cand camera e indreptata spre Soare sau spre o sursa puternica de lumina.
Imi trebuie si un obiectiv wide ca sa capturez o mai mare parte din cer...lucrurile se miscau atat de repede si nu mai stiam unde sa indrept camera...sper sa nu mai repet greseala pe viitor si sa ma abtin sa o tot mut...chiar daca in partea cealalta a cerului se intampla lucruri mai interesante. :)

P.S. pe la sec 25-35 apare si un curcubeu in coltul din stanga jos...dar nu stiu cat de bine se vede.

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 12:33 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am zis sa incerc si cu vimeo, dar se pare ca astia au valoare...si eu fac ceva pe valoarea lor...

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 12:58 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Sunt faina tl-urile... Evita deschiderea direct catre soare risti sa arzi senzorul. Eventual fa-o cu deschiderea f mica la diafragma.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 08, 2011 1:03 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eh, acum pentru faza cu Vimeo a meritat sa intru aici, pai Andrei, fa-te Vimeo Plus member. :)

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 2:03 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

vimp scrie:
Sunt faina tl-urile... Evita deschiderea direct catre soare risti sa arzi senzorul. Eventual fa-o cu deschiderea f mica la diafragma.

Asta cu senzorul n-am mai auzit-o...auzisem ca exista riscul sa-l ard in club, din cauza laserelor...dar ma gandeam ca inginerii au facut senzorul rezistent macar pentru lumina solara (chiar daca se concentreaza toata lumina pe senzor, ca sub o lupa)...pentru ca se fac fotografii in soare...
Oricum, soarele era cam sub 45 de grade, deci lumina puternica nu prea cred ca a intrat...dar o sa fiu atent pe viitor.
Eu chiar as folosi deschidere mica la diafragma si timp de expunere mai lung, dar atunci ii bai, 1 - cu praful de pe senzor (desi nu stiu cat o sa se vada in video) si 2 - f mic inseama flicker, ca aici: http://www.youtube.com/watch?v=knyAN39_ ... r_embedded (ceea ce e de porc si inacceptabil)

P.S. ouch, n-as vrea sa mi se intample asa ceva Imagine
http://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3 ... re=related

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 2:14 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Andrei, obiectivul se comporta ca o lupa. Iar senzorul are si el o temperatura de lucru... Unii spun ca maxim 100°-125°C.
Folosind un obiectiv mic nu vei avea probleme dar cu unul mare nu mai garantez. Mai este si problema cu "live preview" unde oglinda sta ridicata si in timpul compozitiei...
Sigur, exista divergente din acest pdv dar...
http://photo.stackexchange.com/question ... conditions
http://photo.net/digital-camera-forum/009ltO

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 2:27 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

PS : nu m-am referit in mod direct la clipurile postate aici ci la modul general ...

Sus

MesajScris: Lun Aug 08, 2011 3:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Evident ca obiectivul se comporta ca o lupa. Multumesc de linkuri, banuiam ca e un subiect controversat. Eu neavand o caruta de bani insa o sa fiu prudent de acum incolo cu pozele direct in Soare (mai putin la apus/rasarit), chiar daca vad ca unii zic ca nu ar trebui sa fie probleme.

P.S. mda, mi-am pierdut o ora din viata degeaba cu vimeo. Dupa ce ca isi bat joc de userii care nu sunt "pro", si claritatea/detaliile din video (setat pe HD) sunt mai mici decat la youtube setat pe 720 p. Ce sa mai zic de 1080 p sau "original". La "original" pe yt se vede cred ca la fel, sau aproape la fel de bine ca si atunci cand il vad din PC. M-as uita tot timpul la original sau 1080p, dar playback-ul este smooth la mine doar pana la 720p. Sunt curios, la voi se vede sacadat la "original"? http://www.youtube.com/watch?v=mYaWrHUALhY

Sus

MesajScris: Mar Iul 24, 2012 10:40 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Timelapse-uri noi:

doar ultima parte merita

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]