Daca s-ar ajunge la conflict armat, cred ca am putea matura podeaua cu ei chiar daca se intorc impotriva noastra si unitatile militare de-acolo. Daca intra Ungaria pe fir, nu stiu ce sa zic. Sunt mai mici ca tara decat noi, dar tare ma tem ca au avut grija de armata mai bine decat noi (vezi doar ca ei au Gripen-uri deja pe cand noi inca ne taram cu MIG-urile si ne pregatim sa cumparam niste F 16-uri, si alea vechi...). Oricum, daca se ajunge la conflict, nu stiu cum sta treaba cu NATO si ce reactii ar avea. Si dupa conflict raman alte belele cum ar fi ura etnica in zona (mai mult decat e acum

). Nu stiu cum s-ar termina...acolo ai o populatie predominant anti-romana. Poti sa-i potolesti violent, dar ei ne-ar uri si mai tare. Epurari etnice nu poti face ca iti sare toata lumea in cap si e ceva foarte urat. Pe termen lung tot ramai cu ei pe cap.
Cred si sper totusi ca un conflict e muuuult prea improbabil ca sa se intample, desi sunt de acord cu sorin ca acolo problema e sistematica si raspandita. Foarte putini maghiari stiu romana, si foarte putini o invata. Ei erau, cultural vorbind, un stat in stat de mult timp.
UDMR tot timpul au avut frustrarea cu autonomia, si banuiesc ca din moment ce e nevoie de ei la guvernare, au fost lasati sa-si faca de cap. Sunt curios cum ar fi stat treaba acum daca UDMR ramanea bine-mersi in obscuritate

. Ce au facut ei pana acum poate fi considerat doar show. Ar mai fi faptul ca in Ungaria, din ce vad, sunt vadimii lor la putere, deci vor lua serios partea UDMR-ului. Dar totusi nu-i vad proclamandu-si autonomia, desi ar fi interesant de vazut cum reactioneaza statul daca se-ntampla

.
Ma intreb totusi ce s-ar face dupa ce isi castiga autonomia. S-ar putea sa ma-nsel, dar regiunile alea nu produc foarte mult si sunt in oala cu zonele care primesc de la buget mai mult decat produc. Bineinteles, UDMR vrea sa fie calare pe situatie acolo si mai mult decat erau pana acum dar, exceptand sprijinul Ungariei, ar fi belea fara banii nostri acolo.
@ Neaceasca: Singura mea experienta din zona e cand am luat Cola si baterii din Sf Gheorghe. La doua magazine am fost, la unul vanzatoarea numara foarte ciudat banii (numara in romaneste dar mai baga ceva sufix maghiar), si in celalalt totul fu ok, dar avea accentul foarte pronuntat si s-a mirat vanzatoarea cand a auzit romaneste
@sorifin : armata de ocupatie? pe ce lume traiesc aia ?