forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 26, 2026 12:40 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 475 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cutremure
MesajScris: Mie Oct 05, 2011 2:29 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Cel din '77 s-a simtit bine si la Deva. Cica s-a lasat cu iesit in strada (toata lumea a zbughit-o pe scari, unii chiar in timpul miscarilor, altii dupa). Singurul pe care l-am simtit a fost cel din toamna 2004 (si cel de la inceputul anilor '90, dar eram prea mic sa-mi amintesc ceva :P ). La cel din 2004, poate am mai zis, prima mea reactie a fost sa-i spun lui frate-meu sa nu mai dea cu piciorul in pat, apoi am observat ca nu era in camera si ca lustra se legana, dar pe atunci era gata deja. Au urmat vreo 5 minute de stat pe sub tocul usii ca asa ziceau parintii :) .
Oricum, s-ar spune ca Cluj e printre cele mai sigure zone dpdv seismic. Parca are legatura cu faptul ca stam pe fundamentul Feleacului, dar nu sunt sigur.

Sus

MesajScris: Mie Oct 05, 2011 4:06 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eh, nu mai crede tot ce spun profii de la geografie. :lol:

Sus

MesajScris: Mie Oct 05, 2011 4:35 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Eu n-am simtit niciunul, desi cel de 6 grade din 2004 s-a simtit destul de bine si aici, pe cei de la blocuri i-a zguduit putin, au cazut bibelouri, rafturi neasigurate etc. In general, in zona asta, cele de la 5,5 in sus incep sa se simta la etajele superioare iar cele de la 5,9 - 6 cam de toata lumea treaza, asta in linii mari pentru ca conteaza si alte caracteristici.

Clujul chiar este una dintre cele mai ferite zone dpdv seismic.

Harta macrcroseismica a cutremurului din '77, al doilea mare cutremur din istoria recenta a Ro, dupa cel de 7,4 din 1940; intensitati maxime (Mercalli - MSK) pe suprafata Romaniei:

04.03.1977 19:21:54GMT 45,77N 26,76E 094 km M=7,2 Imax=IX

Imagine

Hazarde cutremure, toate tipurile si in orice zona, la diferite perioade de recurenta (Intensitate Mercalli - MSK :

Imagine

Imagine

Si cea mai importanta harta, intensitatea (MSK) pe teritoriul Romaniei in cazul unui seism Vrancean, maxim posibil, de 7,7 Mw:

Imagine

Sursa harti: http://www.nat-hazards-earth-syst-sci.n ... 9-2005.pdf

Info despre scala MSK, click aici.

Sus

MesajScris: Mie Oct 05, 2011 8:14 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

ce harti ciudate...

Sus

MesajScris: Mie Oct 05, 2011 10:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ca veni vorba - si in Islanda s-au semnalat frecvente cutremure in ultimele 24 ore - roi seismic si in zona Katla (chiar daca o eruptie nu pare iminenta conform vulcanologilor)

http://en.vedur.is/earthquakes-and-volc ... /atlantic/

- poate ca merita sa ne mai aruncam o privire si la acest webcam:

http://live.mila.is/english/katla/

Sus

MesajScris: Mie Oct 05, 2011 11:19 pm 
Conectat
Ploaie
Ploaie

steaua scrie:
Spunea seful de la IRSA ("institutul privat de seismologie") ca incepe sa creasca activitatea seismica a Vrancei

sint tare curios ce culoare a avut semaforul la cutremurul asta ca la celalalte care s-au simtit la bucuresti (mai mari de 4,5 grade) a fost verde

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 06, 2011 2:03 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Da, si pe 26 aprilie 2009 semaforul IRSA a dat-o in bara cu un verde care s-a facut portocaliu dupa cutremur. :lol:

Sus

MesajScris: Joi Oct 06, 2011 5:17 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Replica sa fie? Un 3,9 ml la 114 km adancime, iar coordonatele difera putin.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 06, 2011 7:22 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

114 si mai putin decat 130-ul de alaltaieri, daca era 5,5 la adancimea asta era misto.

Sus

MesajScris: Joi Oct 06, 2011 8:28 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pe mine ma plictisesc de moarte stirile cu cutremurele din Vrancea...sunt niste stiri despre un mare nimic.. 8O
Dar na...prind bine la populatia Romaniei submediocra.

Sus

MesajScris: Joi Oct 06, 2011 8:58 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Asa si e, la fel ca stirile despre vreme. Banalitati. Mai bine cauti informatiile personal. Geologia-seismologia este un domeniu poate mai spectaculos decat meteorologia, pentru ca implica mai multe necunoscute.

Sus

MesajScris: Joi Oct 06, 2011 10:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Spre deosebire de vreme, care ma afecteaza direct, un cutremur de 3-4-5 grade care s-a produs, atentie, deci nici macar care se va produce - nu vad ce interes ar avea pentru mine (si pentru oricine), avand in vedere ca nu produce pagube absolut deloc. Si nici nu se poate zice ca e un precursor pentru un cutremur mai mare, dimpotriva.
Cutremurele ar trebui sa apara la televizor doar daca sunt de peste 6 grade, punct. In '86 a fost un cutremur de 7,1 pe Richer care nu a facut cine stie ce pagube, deci chiar nu vad rostul difuzarii unui cutremur de 4 grade.
Vrancea are un potential maxim de 8 grade, dar cand va fi si daca va fi nimeni nu poate sti, asa ca orice discutii despre cutremure mai mici sau despre unul mare, inainte de a se produce, sunt pura pierdere de vreme. Sunt curios daca in California NBC-ul transmite fiecare cutremur de 4 grade. Dar din nou, aici e Romania si noi suntem prosti. Prosti, prosti.

Sus

MesajScris: Joi Oct 06, 2011 10:58 pm 
Conectat
Ploaie
Ploaie

va recomand pentru imbunatatirea cunostintelor despre cutremure forumul cutremur.net , fara a se considera reclama
asa cum despre vreme am invatat foarte multe aici

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 07, 2011 2:21 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Andrei87 scrie:
Pe mine ma plictisesc de moarte stirile cu cutremurele din Vrancea...sunt niste stiri despre un mare nimic.. 8O
Dar na...prind bine la populatia Romaniei submediocra.

Submediocra si mai ales PANICARDA, iar panica vine din incultura si nestiinta. :evil:

Sus

MesajScris: Dum Oct 23, 2011 3:08 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Un cutremur puternic a avut loc in Turcia. Seismul, de 7,3 grade magnitudine preliminara, s-a produs la o adancime de doar 10 km, conform EMSC. S-au daramat "multe" cladiri iar "multe" persoane au murit sub daramaturi. Au urmat replici moderate ale cutremurului. Voi reveni mai tarziu cu o actualizare aici sau la "Stiri".

Statistic, dupa un cutremur major in Turcia raspunde si Vrancea cu unul major intr-un viitor apropiat, fiind pe aceeasi falie, dar nu e obligatoriu.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 475 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]