forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Feb 18, 2026 11:27 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 212 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2011-2012
MesajScris: Joi Dec 15, 2011 12:08 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Deloc rau as zice...doar 3 dintre membri sunt calzi. Rularea de control e peste media lor din ce vad, dar nu e rau din nou ca temperaturile mai scazute apar pe Transilvania si Moldova.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 15, 2011 3:53 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ger uscat.

Sus

MesajScris: Joi Dec 15, 2011 11:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CFS tinde sa propage pattern-ul actual zonal relaxat pe urmatoarele 2 luni... adevarat ca zonalitatea "incuie" modelele in aceasta stare, din care le e greu sa mai iasa.
Totusi ansamblul LR al institutului Hadley (Met Office ) vede un blocaj scandinav pentru JFM:

http://www.metoffice.gov.uk/research/cl ... s/ens-mean

Sus

MesajScris: Vin Dec 30, 2011 12:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In acest moment putem spune ca probabilitatea ca iarna 2011/2012 sa fie (foarte) calda este peste 70%. CFS ramane stabil pe pozitia zonalitatii imperturbabile, Met Office (rularea dec.) il sustine... o nuanta ar fi deplasarea azoricului catre N spre sfarsitul iernii, cu cresterea incidentei circulatiilor de nord... sansele de blocaj nordic/scandinav sunt reduse si de gasit probabil abia prin... martie.
Prin asta nu se exclud 1-2 episoade interesante de ninsoare, dar acestea vor fi marginale/apoase in zonele joase si urmate de topiri nemiloase.

Sus

MesajScris: Vin Dec 30, 2011 2:34 pm 
Asadar o iarna lalaita, nici la bal, nici la spital, probabil ceata cu lopata, umezeala cat china, stratusi la greu, cam asta ar fi scenariul...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Dec 30, 2011 5:06 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Oribil. De pe Valea Oltului scriu, are Digi Rama semnal.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 31, 2011 10:33 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eugenraduoradea scrie:
Asadar o iarna lalaita, nici la bal, nici la spital, probabil ceata cu lopata, umezeala cat china, stratusi la greu, cam asta ar fi scenariul...

Asta a fost si pana acum.Atatia stratusi cati au fost anul asta n-am mai vazut niciodata.Sa nu uitam si de ianuarie-februarie iarna trecuta, luni pline de ceata si de stratusi, doar ca ceva mai reci.La fel acum noiembrie si decembrie.N-am mai avut 2 zile consecutive cu soare cred ca din octombrie.Iarna cu siguranta va fi una calda sau foarte calda.Decembrie e mult peste, ianuarie nu vad cum ar putea fi normal, iar februarie si daca iese pe normal sau ceva mai rece, media va fi tot pe plus.De fapt se confirma inca o data statistica, octombrie sau noiembrie pe minus=iarna calda.Rare sunt cazurile cand situatia e alta.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 31, 2011 12:59 pm 
Incalzirea globala e de vina, deci chestia cu mini ice age winter a fost doar un fairy tale de adormit bebe.
Deseara la 19:15 avem saptamana de vreme de RTV (Romania TV) si vom vedea ce mai povestesc neamurile.
Asadar pentru amatorii de fenomene extreme se anunta vremuri bune, poate nu pe la noi, ca noi suntem prea continentali dar pentru altii vor fi, mai ales in anii ce vor urma.
Si daca vremea isi va pastra trendul de acum putem sa stam linistiti sa ne uitam la televizor si sa citim sau fiecare sa faca ce doreste si altceva in afara de urmarit aspectul ultra boring al vremii.
Anul nou debuteaza pe o vreme doar aparent rece, ca de luni iar se incalzeste si o va tine intr-o lalaiala eterna... pana la noi ordine.
Spirits up, nu va deprimati, mai sunt si alte chestii faine in viata....

Sus

MesajScris: Joi Ian 05, 2012 3:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Desi CFS continua si chiar accentueaza anomaliile pozitive pentru restul iernii in Europa de est, iata ce se petrece in stratosfera "as we speak" (citez un post de pe theweatheroutlook):

There is now a warming feedback process underway in the stratosphere (...) that has longer term value in terms of a sustained complete pattern change away from the changeable and strongly cyclonic westerlies of recent months that has lasted to date. We don't yet see a technical Sudden Stratosphere Warming (SSW), but it is surely only a matter of days before we do.

It won't be like the SSW that occured in late January 2009 amidst an otherwise polar westerly regime. This time round we see the last of the legacy of the autumn westerly QuasiBienalOscillation (QBO) downwelling wave which assisted the fast organisation of the polar vortex at the start of the winter now flushing right out of tropospheric influence to be replaced by an increasing easterly phase. Hence ozone has been building slowly and steadily for some time now, albeit from a distincly different base to the start of winter last year, but just as last winter was about to run out of puff, this one is just about to start breathing. The background factors should enable this reversal of pattern with pressure set to start and keep on building over the arctic and a consequent increasingly strengthening period of -AO conditions to be sustained through the rest of the winter and into Spring too. The only question remains is: will the resultant cold air that is expelled from the arctic arrive in this part of the NH or elsewhere? Current early model indications look promising It could be one of those classic end of January, early February scenarios...

Sus

MesajScris: Joi Ian 05, 2012 4:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deci in principiu, stratosfera ar incepe sa se incalzeasca si odata cu ea oscilatia arctica va deveni negativa si de aici ne-ar creste sansele sa vina iarna. :)

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 11:52 pm 
Neconectat
Admin
Admin

E adevarat ca se incalzeste stratosfera in zona polara , dar chiar pana la 20°C :lol: ?

Imagine

Asta ar pune intr-adevar presiune pentru negativizarea AO , dar este o chestie cu 2 taisuri pentru Romania , in conditiile persistentei unei turbate ciclogeneze atlantice . Un ciclon atlantic la latitudini mici/medii , impreuna cu reculul vortexului polar catre Groenlanda , ne-ar putea arunca linistit in iadul tropical ! O ultratropicala adevarata este singurul lucru de care nu am beneficiat pana acum in acest sezon "rece" si ar fi elementul care ar plasa aceasta iarna pe podium alaturi de 2000-2001 si 2006-2007 . Sa speram ca vom iesi cum nu se poate mai bine din aceasta situatie , asa cum apare acum in rularea 12Z ECMWF :mrgreen: .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Ian 09, 2012 2:40 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Deci NAO pozitiv inseamna lipsa iernii din toata Europa si circulatie vestica, NAO negativ lipsa iernii din cate o jumatate de Europa, are vestul n-are estul, are estul n-are vestul, fiecare pasandu-si ultrapolara si ultratropicala, ciclogeneza Atlantica adica morisca britanica inseamna iarna egipteana pentru noi sau veri foarte fierbinti sahariene.

Sus

MesajScris: Mie Ian 11, 2012 3:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
There is now a warming feedback process underway in the stratosphere (...) that has longer term value in terms of a sustained complete pattern change away from the changeable and strongly cyclonic westerlies of recent months that has lasted to date. We don't yet see a technical Sudden Stratosphere Warming (SSW), but it is surely only a matter of days before we do.

It won't be like the SSW that occured in late January 2009 amidst an otherwise polar westerly regime. This time round we see the last of the legacy of the autumn westerly QuasiBienalOscillation (QBO) downwelling wave which assisted the fast organisation of the polar vortex at the start of the winter now flushing right out of tropospheric influence to be replaced by an increasing easterly phase. Hence ozone has been building slowly and steadily for some time now, albeit from a distincly different base to the start of winter last year, but just as last winter was about to run out of puff, this one is just about to start breathing. The background factors should enable this reversal of pattern with pressure set to start and keep on building over the arctic and a consequent increasingly strengthening period of -AO conditions to be sustained through the rest of the winter and into Spring too. The only question remains is: will the resultant cold air that is expelled from the arctic arrive in this part of the NH or elsewhere? Current early model indications look promising It could be one of those classic end of January, early February scenarios...

Deci nu pot sa cred ca tipul asta pare sa aiba o "mare" dreptate si asta de pe 5 ianuarie. Cine e, el oare? :D

Sus

MesajScris: Mie Ian 11, 2012 6:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Se schimba cumva polii? Serios, intreb cunoscatorii, s-a mai intamplat asa ceva atat de brusc?

Sus

MesajScris: Mie Ian 11, 2012 6:34 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

E sfarsitul lumii? :))))) Cam devreme :))

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 212 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]