forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 26, 2026 9:23 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 188 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea globala altfel
MesajScris: Mar Feb 28, 2012 1:43 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Profunde concluzii.
Citat:
A few years ago, one projection even showed 2013 was possible [to be completely ice-free in summer and autumn in Arctic], though this now appears unlikely.

Citat:
It's possible that future winters will be colder and snowier, but there are some uncertainties.

Haideti sa fim seriosi:
1. Incalzirea climei este reala.
2. Nu se stie mecanismul acestui fenomen.
3. Nu se stie cat va dura.
Altfel, toate bune si frumoase. Am ajuns sa vorbesc si eu ca un "non-scientist", desi fac parte din breasla acestora. :wink:

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2012 2:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

la pct 1 trebuie precizat la ce interval ne referim... sunt destui oameni de stiinta care apreciaza ca de ceva ani buni incalzirea s-a oprit

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2012 2:14 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Doamne pe ce prostii cheltuiesc britanicii astia banii.Nu pot sa inteleg ce fel de oameni de stiinta is astia care trag concluzii clare si alarmante dupa 30 de ani de monitorizare a unei zone.De unde naiba stiu ei ca in '30-'40 cand aveam o temperatura medie asemanatoare cu cea de acum, Arctica nu era chiar mai libera de gheata decat acum si ca s-a recuperat intre anii '50-'80.Acum probabil suntem in acelasi ciclu si cu siguranta se va recupera.Nu cred ca vreodata se va intampla sa nu mai avem gheata la pol.Cat despre concluzii de genul clima se incalzeste, eu sunt foarte rezervat.Nu avem date clare si precise decat dupa 1900.Iar in secolul trecut am avut perioade si mai calde decat acum.Nu vorbesc doar de Romania aici.Ce cauzeaza incalzirea? Cel mai probabil ciclurile decadale de raciri-incalziri, precum si inglobarea statiilor in orase.In secolul trecut am avut 4 astfel de cicluri.Anii 1900-1930 extrem de reci, 1930-1950, calzi, asemanatori cu ce avem acum, 1950-1985, din nou ani predominant reci, si dupa 1990 ne aflam intr-o alta perioada calda.Anglia va avea ierni mai reci si cu zapezi mai mari pt ca Arctica ramane fara gheata.Inseamna ca in vara lui 1962 era ice-free polul nord la ce iarna a urmat pe continent, inclusiv in Anglia.La ce criza e acum si la ei, mai bine ar face locuri de munca cu banii aia cheluiti pe astfel de prostii.Au o rata a somajului cum nu cred ca au avut vreodata.

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2012 5:43 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

iceage scrie:
... sunt destui oameni de stiinta care apreciaza ca de ceva ani buni incalzirea s-a oprit

Teorie in care cred si eu, dar pe care nu as ridica-o la rang de certitudine. Ce este pentru mine, un ignorant intr-ale climatologiei, certitudine? Topirea semnificativa a gheturilor in zonele arctice/alpine, existenta unor ani cu temperaturi medii record la scara globala, existenta unor ierni anemice in zona tarii noastre (exceptand aceasta). Asta inseamna pentru mine "incalzire climatica", despre care nu afirm ca este globala si despre care nu afirm ca este de durata.

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2012 5:45 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Prea mult sunt asociate energiile alternative cu schimbarea climei si mai putin cu: un mediu mai curat (apa potabila, oxigen..), protejarea padurilor, sanatatea populatiei etc. Cred ca acestea ar trebui sa fie pe prim plan. Sunt 100% pentru folosirea energiei alternative si regenerabile, chiar daca la inceput implica ceva costuri, investita e profitabila mai tarziu.

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2012 11:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

quinzhee scrie:
iceage scrie:
... existenta unor ierni anemice in zona tarii noastre (exceptand aceasta).

aici te contrazic: 2009/2010, 2010/2011 si 2011/2012 au fost ierni cu temperatura medie normala sau sub normal pe arii extinse din tara

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 12:48 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ciclurile raciri/incalziri nu am nici un dubiu ca, pe perioade lungi, sunt exclusiv cauzate de tata nostru, Soarele, nu de vreo eruptie vulcanica sau vreun gaz de esapament. Probabil in aceeasi situatie suntem si acum, cu asa zisa incalzire (care nu neg ca ar putea fi reala, dar nu la dimensiunile insinuate si nu man-made).
Si daca stam sa ne gandim, pana la urma pe scumpul nostru Pamant va avea loc in cele din urma o incalzire globala cu adevarat fatala, dar vom mai avea ragaz cateva milioane de ani...

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 1:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Incazlrile si racirile globale sunt ciclice,ca acum suntem intr-o incalzire,poate fi datorita Soarelui dupa cum spune Andrei si mai putin datorita omului.Daca te uiti pe National Geographic spre exemplu,vezi cum se emit ipoteze la diferite scenarii,ca de exemplu o incalzire cu 6 grade la sfarsitul acestui secol,ceea ce mie mi se pare aberant.Sa mai arunci si in vina omenirii chestia asta,la naiba,5.6 grade de acu incolo intr-o suta de ani ar fi enorm,ar ajunge Terra de nerecunoscutsi de nelocuit.Prea se exagereaza si se baga panica in oameni cu scenariile astea,spre exemplu unii oameni de stiinta zic ca vara anului 2003,exceptionala in Europa ca intensitate si durata a valului de caldura,va ajunge ceva obijnuit in urmatoarele decenii.Toate aceste teorii sunt exagerate, zic eu.In ceea ce priveste iernile, iceage a punctat bine in legatura cu iernile 2009/2010,2010-2011,2011-2012 care au fost sub norma ca temperaturi.Iarna 2009-2010 oricum a fost cea mai severa din ultimele decenii in Europa.Incalzirea e intr-adevar pregnanta la Polul Nord unde in ultimii ani s-a tot redus suprafata acoperita cu gheata.Pe de alta parte insa,in Antarctica gheata a ajuns la un nivel record de grosime.Un studiu recent,amanuntit, in ceea ce priveste ghetarii din Himalaya arata ca acestia se refac foarte bine in timpul musonului,deci nu sunt asa de afectati precum se credea.Oricum aceasta incalzire ar putea fi diminuata substantial,prin oprirea defrisarilor si cresterea suprafetelor ocupate de padurila nivel mondial,paduri care se stie ca au o putere de absorbire imensa de CO2 din atmosfera(poate ca prin aceste defrisari acceleram incalzirea,deci aici umanitatea e de vina).Fel si fel de teorii,adevarul este undeva la mijloc si ramane de vazut daca intr-adevar aceasta incalzire e man-made sau e din cauze naturale.

Ultima oară modificat de supercell pe Mie Feb 29, 2012 1:52 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 1:51 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

iceage scrie:
aici te contrazic: 2009/2010, 2010/2011 si 2011/2012 au fost ierni cu temperatura medie normala sau sub normal pe arii extinse din tara

S-ar putea ca eu sa am o conceptie gresita despre ce inseamna o iarna normala. Pentru pielea mea de ardelean din VNC primele doua ierni mentionate au fost slabe atat la temperaturi cat si la precipitatii solide. Poate la voi in sud a fost altfel.

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 1:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

quinzhee scrie:
iceage scrie:

S-ar putea ca eu sa am o conceptie gresita despre ce inseamna o iarna normala. Pentru pielea mea de ardelean din VNC primele doua ierni mentionate au fost slabe atat la temperaturi cat si la precipitatii solide. Poate la voi in sud a fost altfel.

Chiar si in cazul lui 2009-2010 consideri la fel? Mi-e greu sa cred :mrgreen:

Ultima oară modificat de supercell pe Mie Feb 29, 2012 1:55 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 1:55 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Ce sa mai zici de succesiunea de ierni reci si sub medie intre 2001-2006? Totul a inceput de la renumita iarna foarte calda 2000-2001, cand au fost 22 de grade in ianuarie.Asa s-a si incheiat perioada 2001-2006, cu iarna de trista amintire 2006-2007.Apoi un scurt puseu cald in 2008-2009, dupa care s-a revenit la normal.Asa, din pura curiozitate, voi posta cateva cifre pt Tg-Mures, ca de aici am date.Iarna 2006-2007, media 1.7 grade.Iarna 1909-1910, media 1.7 grade.Acestea 2 sunt cele mai calde ierni din ultimii 100 de ani, la egalitate.Deci, despre ce vorbim? Locul 3, 1.4 grade media, in iarna 1935-1936.O sa dau si locul 4, 1.2 grade in 1947-1948.Deci 3 din cele mai calde 4 ierni pt Tg-Mures dateaza de dinainte de 1950.Fireste ca daca venim cu grafice doar dupa 1980, cum sunt acelea despre gheata Arcticii, avem o singura tendinta, in sus.Dar e foarte probabil ca tendinta in jos de la valori asemanatoare sa fi fost ratata.Daca se inventau satelitii cu vreo 50 de ani in urma altfel arata acel grafic...

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 1:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesante date :D .Ar fi fost fabulos sa fi avut si la nivel de tara asemenea date.

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 1:58 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

quinzhee scrie:
iceage scrie:

In iernile 2009-2010 si 2010-2011 numarul de zile cu strat de zapada pe sol a fost perfect normal.Fix pe medie.Temperaturile au fost si ele normale, usor sub medie in 2009-2010 si usor peste in 2010-2011.Sa nu mai zic de inaltimea zapezii din decembrie 2009 si chiar si din decembrie 2010.

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 2:01 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

supercell scrie:
Interesante date :D .Ar fi fost fabulos sa fi avut si la nivel de tara asemenea date.

Cel putin pt 14 statii sunt astfel de date, de peste 100 de ani.Doar ca accesul la ele e foarte greu, practic imposibil.Si cine iti mai vorbeste tie de iarna 1909-1910.Daca vorbim de incalzire globala astfel de "sincope" trebuie sarite.

Sus

MesajScris: Mie Feb 29, 2012 2:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In ceea ce priveste verile,care a fost cea mai calda vara din ultimii 11 ani?2000? :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 188 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]