forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 29, 2026 12:54 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 142 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 30, 2008 5:25 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

In legatura cu ultima intrebare, este vorba de orele la care in telegramele synop sunt afisate minimele sau maximele din ultimele 12 h. Pentru usurarea muncii lui Catalin el se va uita la telegramele de la 6 respectiv 18 UTC unde va gasi maximele si minimele din ultimele 12h. Nu are legatura cu atingerea lor la astfel de ore.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 30, 2008 6:02 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

CrazyFrog scrie:
o intrebare........ pt. parametru N6 = ? optimi , ce facem , luam valoarea de duminica dimineata sau cea de luni dimineata?

Sa ma corecteze cineva daca gresesc!
Nebulozitatea o prognozam dupa cum urmeaza: Duminica ora 09, 17, si Luni ora 01, orele Romaniei.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 30, 2008 8:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CrazyFrog scrie:
o intrebare........ pt. parametru N6 = ? optimi , ce facem , luam valoarea de duminica dimineata sau cea de luni dimineata?

Luam valoarea de duminica dimineata!

steaua scrie:
Sa ma corecteze cineva daca gresesc!
Nebulozitatea o prognozam dupa cum urmeaza: Duminica ora 09, 17, si Luni ora 01, orele Romaniei.

La primele 2 editii ale concursului am luat orele 6:00, 14:00 si 22:00 orele Romaniei. Am vrut sa fie o valoare dimineata, una la amiaza si una seara (din 8 in 8 ore).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 09, 2009 11:08 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Inainte de a incepe a 4-a editie a concursului, va propun cateva modificari:

1.singura sursa de verificare a conditiilor meteo prognozate sa o reprezinte synop-urile statiilor meteo din orasele propuse pentru concurs. Codul synop este obiectiv si sigur, elaborat de personal avizat si calificat. Una dintre surse o reprezinta www.ogimet.com.

2. pentru a putea imbina o PREVEDERE METEO COMPLETA cu un GRAFIC DE APRECIERE OBIECTIVA A PREVEDERII, propun ca prognoza sa aiba urmatoarea forma:
- nebulozitatea in optimi la orele synoptice principale (6,12,18,24 UTC)
- T max a zilei din concurs exprimata in mesajul synop de la ora 18 UTC
- T min de peste noaptea din concurs, in mesajul synop de a doua zi de la ora 6 UTC
- viteza vantului exprimata in m/s, asa cum este data si in codul synop, in mesajele de la orele synoptice principale
- presiunea atmosferica de la nivelul statiei respective la orele synoptice principale
- cantitatea de precipitatii de peste ziua si noapte aflata in concurs, exprimata in mesajul synoptic de a doua zi de la ora 6 UTC.

Mentionez ca am elaborat aceste reguli consultandu-ma in prealabil cu un observator meteorolog si cu un previzionist calificat.

De asemenea ma angajez sa ma implic deplin si in realizarea clasamentului. Asta daca prezint suficienta incredere din partea voastra, avand in vedere ca sunt mai nou pe forum :)

Va multumesc!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 1:47 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Desi am mai spus-o, indraznesc sa ma repet, daca acest concurs va ajunge sa aiba o forma stabila si "canonica" sunt dispus sa realizez un script dedicat, astfel incat calculele de clasament dar si intreaga procedura de trimitere a prognozelor sa se faca "automat".
Tot in varianta asta, in conditiile in care o sa reusesc sa pun pe picioare noua structura de site (mai spre finele anului) voi cauta sa aduc si ceva sponsorizari.
Sa auzim de bine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 2:17 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

un singur amendament: urasc presiunea la nivelul statiei..:P

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 7:22 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

weather man !!!

esti binevenit la concurs... :lol: fb sa avem un meteorolog intre noi...
am citit propunerile tale de mai sus...dar sa stii ca tot ce ai scris acolo e prins deja in regulament...telegramele synop sunt cele dupa care ne ghidam si in editia anterioara...deci ai facut o confirmare a celor de mai inainte ceea ce e foarte imbucurator...
pacat doar ca ne limitam doar la statiile din fluxul international, ca altele nu sunt publice... :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 12:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Decat cu o colaborare cu ANM-ul am putea sa avem si alte locatii...dar dak ma gandesc mai bine, nu cred ca este ceva posibil.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 1:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
un singur amendament: urasc presiunea la nivelul statiei..:P

Si eu sunt impotriva - la ce bun? Poate doar sa vedem pe ce model a "mers" unul sau altul din concurenti... :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 4:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

presiunea nu variaza semnificativ in 24 de ore.....de acord....am mai spus-o si o repet...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 5:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sunt cazuri cand poate varia dramatic, dar tot nu vad relevanta in prognoza...
as propune revenirea la prognoza unor fenomene deosebite dintr-o lista: oraj, ninsoare, ceata, grindina, etc punctate in functie de probabilitatea de aparitie in sezonul respectiv; evident cu alarma falsa depunctata corespunzator

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 6:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

chiar asa de dramatic in 24h mai rar...n-avem "noroc" de asa cicloane si mai ales cu siguranta nu ar pica in ziua concursului...
putem pune si fenomenele la loc daca se vrea......chiar si roua :P sau ploaia :P e ok
astept etapele si startul apoi...azi e deja marti !!!! se apropie duminica...

ps-si ca premii ar merge macar o ciocolata :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 7:52 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Am propus introducerea presiunii atmosferice de la nivelul statiei (QFE), din urmatoarele considerente: toate hartile de prognoza a campului baric se refera la presiunea redusa la nivelul mediu al marii (MSLP sau QHN), si nu la cea de la nivelul statiei. ceea ce inseamna ca trebuie aduse corectii pt a determina valoarea presiuni la nivelul statiei, un lucru nu foarte usor, avand in vedere ca o sa avem statii din toata tara, cu altitudini diferite. Apoi, inainte de a da o prognoza meteo, am aflat ca cei de la ANM elaboreaza mai intai prevederea pozitiei viitoare a campului baric. Deci prognoza elementelor meteo sta pe baza prognozei tendintelor presiunii atmosferice. Asadar daca ne dorim ceva de calitate, si sa primim aprecierea profesionistilor in domeniu, merita sa introducem presiunea la nivelul statiei.

Acum sa ii raspund si antevorbitorului meu, legat de intorducerea in prognoza si a fenomenelor meteo. Ei bine, si eu mi-as dori, insa va fi greu sa stabilim un punctaj de aprecierea a acestui element de prognoza. Celelalte elemente (temp, presiune, vant, etc) reprezinta valori numerice, pe cand fenomenele meteo sunt valori calitative. Adevarul e ca daca ne chinuim putin, putem realiza o grila si pt fenomenele meteo, insa ne complicam si devenim subiectivi. Oricum, prin prognozarea temperaturii, presiunii, vantului, etc, intr-un fel sunt introduse si date despre fenomenele meteo, fenomene meteo care prin definitie se caracterizeaza prin aceste elemente meteo (temp, presiune, vant, cant de precipitatii).

Ce ziceti? Ne mobilizam saptamana asta sa definitivam regulamentul? si duminica sa ii dam drumul deja? Eu unul, sunt dispus sa dau o forma finala regulamentului in zilele urmatoare, cu tot cu grila de punctaj si sa o supunem votului. :twisted:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 7:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eu zic sa dezbatem si pe mess ...ca e mai mult de vorbit....si e mai lejer

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 9:44 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

The_Weather_Man scrie:
legat de intorducerea in prognoza si a fenomenelor meteo. Ei bine, si eu mi-as dori, insa va fi greu sa stabilim un punctaj de aprecierea a acestui element de prognoza. Celelalte elemente (temp, presiune, vant, etc) reprezinta valori numerice, pe cand fenomenele meteo sunt valori calitative. Adevarul e ca daca ne chinuim putin, putem realiza o grila si pt fenomenele meteo, insa ne complicam si devenim subiectivi. Oricum, prin prognozarea temperaturii, presiunii, vantului, etc, intr-un fel sunt introduse si date despre fenomenele meteo, fenomene meteo care prin definitie se caracterizeaza prin aceste elemente meteo (temp, presiune, vant, cant de precipitatii).

In legatura cu fenomenele deosebite eu sunt pentru.
Ne gandim, facem o lista cu fenomenele deosebite si o adaugam in regulament, spre exemplu: grindina, vant >50 km/h, pp> 25mm etc...daca fenomenul deosebit se produce, concurentul primeste 10 pct, daca nu se scad 10 pct, pe riscul lui, cum am facut de altfel si intr-o editie anterioara.
Iar legat de presiune sunt pt cea de la nivelul marii, dar nu cred ca ar fi o problema daca am face prognoza pt cea de la nivelul statiei....

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 142 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]